TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Győzelmi jelentést küldött szét ma délután a Nemzetgazdasági Minisztérium, mely szerint az egyszeri tételek nélkül a költségvetési hiány a vállalt 2,94% alatt teljesült tavaly. Az új adórendszer miatt dolgoznak többen, a gazdaság fehéredik, az államháztartás hiánya csökken.

Az államháztartás uniós módszertan szerinti egyenlege 2011-ben 1204,6 milliárd forint többlettel zárt, ami a GDP 4,3%-át jelenti. Az egyszeri tételek nélkül a költségvetési hiány - a vállalt 2,94 % helyett - 2,43% lett, amely az előző évek eredményeihez és más országok adataihoz képest is óriási siker - írta szerkesztőségünknek megküldött közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium. Bár ezzel kapcsolatos adatközlés ma nem volt (a fizetési mérlegről közölt adatot az MNB), a gazdasági tárca egy kitörő optimizmusról árulkodó közleményt fogalmazott meg.

Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszterÖrülnek a hiányadatnak, a brüsszeli eljárásról megfeledkeznek

"A rendszerváltás óta Magyarországon még soha, egyetlen kormány sem tudta költségvetési többlettel zárni az évet. Az tehát, hogy 2011-ben a kormány a költségvetést pozitív egyenleggel zárta, egy egészen kivételes helyzet. Még akkor is, ha ebben néhány különleges intézkedés is szerepet játszott" - írja a szaktárca. A "néhány" tétel között találjuk a 3000 milliárdos nyugdíjvagyont, melyet a kormány már elköltött - ugyanakkor a nyugdíjrendszerből ez az összeg továbbra is hiányozni fog.

A kormány a múlt évre vonatkozó költségvetés elfogadásakor azt vállalta, hogy – az évközbeni egyszeri tételek nélkül - a hiány 2,94% lesz. "Ennek fényében még jelentősebb, hogy a kitűzött célhoz képest mintegy fél százalékkal kisebb hiánnyal zárt a büdzsé. 2004 óta ez volt az első év, hogy az EU által előírt 3% alatt tudtuk tartani a költségvetési hiányt" - lelkendezik tovább a gazdasági tárca.

A közlemény nem szól a túlzottdeficit-eljárásról, pedig ebben is igen "nagy" eredményt ért el Magyarország: Brüsszel úgy döntött a kohéziós pénzek egy részének befagyasztásáról, hogy a cél alatt volt a tavalyi hiányunk. Soha senki ellen nem lépett még életbe az eljárás ezen szakasza, ebben is mi vagyunk az elsők.
A fent már említett egyszeri tételek miatt aggódik ugyanis az Európai Bizottság, Brüsszelben arra kíváncsiak, milyen garanciákat tud felmutatni a kormány azon a téren, hogy a hiányszám a következő években is megfelelő lesz - különadók és a nyugdíjpénzek nélkül.

Az egykulcsos adórendszer a csodafegyver?

Az NGM szerint a tervezetthez képest sokkal kedvezőbb hiány egyértelműen az arányos, egykulcsos adórendszernek köszönhető. Az új rendszer 40 ezer új munkahelyet teremtett (az aktivitási ráta nőtt, de a munkanélküliségi ráta továbbra is magas - A szerk.), mintegy 6%-os reálkereset növekedést produkált, jelentősen javította a gyermekes családok anyagi helyzetét és hozzájárult a gazdaság kifehéredéséhez.  Az arányos, egykulcsos adórendszernek köszönhető 60 milliárd forintos többletbevétel pedig hozzájárult a pénzügyi konszolidációhoz is - írja a szaktárca. Noha az egykulcsos adó "eredményeiről" még talán korai beszélni, hiszen a NAV csak szeptemberben közli a 2011-es évre vonatkozó adóelszámolásokat (az adórendszer "érdemeiről" és a reálkeresetekre gyakorolt hatásáról korábban Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértőt kérdeztük).

"Nem bíztak bennük"

"A vártnál pozitívabb államháztartási hiány alakulását azért is tekintjük jelentős előrelépésnek, mert sem a nemzetközi pénzügyi szervezetek, sem a hazai elemzők többsége nem bízott abban, hogy a Magyar kormány képes – az egyszeri tételek nélkül - az államháztartás hiányát 3% alatt tartani. A 2011-ben elért 2,43%-os költségvetési hiány jelzésértékű arra vonatkozóan is, hogy a magyar kormány a kézben tartott, fegyelmezett államháztartási gazdálkodás mellett 2012-ben is tudja teljesíteni a kitűzött 2,5%-os, 2013-ban pedig a 2,2%-os hiányt" - szögezi le az NGM.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor már tudja, hogyan fékezhetjük meg a Covidot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 23. 17:08
Ha maszkot hordunk, jelentette ki mai videójában.  
Makro / Külgazdaság Halálos járvány, piszkos anyagiak – célegyenesbe fordult Trump és Biden
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 12:49
Egybehangzó sajtóértékelések szerint nyugodt, de pengeváltásokkal színesített volt a választások előtti utolsó elnökjelölti vita az Egyesült Államokban. Közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Biden előnye továbbra is jelentős Trumppal szemben.
Makro / Külgazdaság Covid: újabb 47 ember hunyt el itthon
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 09:26
Ezzel 1350 fölé nőtt a hazai áldozatok száma. 
Makro / Külgazdaság Szigorít az Orbán-kormány: már meccsekre is csak maszkban mehetünk
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 08:40
A szigorítás a sport- és szabadtéri rendezvényeket érinti.  
Makro / Külgazdaság Nem egyeztetett a PM a szakmával az áfabevallás-tervezetről
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 17:02
A Parlamentben elhangzottakkal ellentétben az áfabevallás-tervezettel kapcsolatban nem történt érdemi egyeztetés az Adótanácsadók Egyesületével. Nem voltunk részesei az áfabevallás-tervezetek kialakításának, annak a kommunikációkban megjelent adminisztrációcsökkentést jelentő hatását mindvégig kritikával illettük - ezt tartalmazza az egyesület lapunknak eljuttatott közleménye.
Makro / Külgazdaság Marhanyelvet és cápaharcsát is vettek TAO-ból a felcsúti focistáknak
Székely Sarolta | 2020. október 22. 16:46
Marhanyelvet, cápaharcsát és argentin marha húspogácsát is vásároltak Felcsúton TAO-pénzből, de egy Rimini utazást is sikerült közpénzből fedezni. Valaki pedig csúnya bakit vétett egy gyógyszerrendelésnél. A Demokratikus Koalíció által kiperelt számlákat laptársunk, az mfor.hu nézte át, összegezte és elemezte.
Makro / Külgazdaság Ezúttal nem okozott meglepetést Matolcsy György csapata
MTI | 2020. október 22. 15:59
Miután ötödik alkalommal is a 0,6 százalékos alapkamatnál 15 bázisponttal magasabb kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Olcsóbban lehetett új lakást venni szeptemberben
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:44
Szeptemberben az új és használt tégla építésű lakások ára is csökkent az előző három hónaphoz képest, országos átlagban a legnagyobb mértékű, 8,5 százalékos áresést az új építésű lakásoknál tapasztalták az Otthon Centrumnál.
Makro / Külgazdaság Ismét nőtt a kórházak adóssága
Kormos Olga | 2020. október 22. 15:29
Az egészségügyi intézmények tartozásai a Magyar Államkincstár honlapján megjelent friss tájékoztatás szerint szeptember végén 41,6 milliárd forintot tettek ki, ez az áprilisi adatokhoz képest már 13,1 milliárdos növekmény.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: középmezőny vagy átlag alatti? Müller Cecília és Gulyás Gergely így látja a magyar korona-helyzetet
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:14
Úgy tűnik, ahogy egyre több a napi áldozata a koronavírus-járványnak, úgy rövidülnek az operatív törzs beszámolói. Müller Cecília szerint a halálozások alapján a középmezőnyben vagyunk, de Gulyás Gergely ennél optimistább volt.
hírlevél