1p
Jövő szerdán dönthetnek az euróövezeti országok pénzügyminiszterei a Görögország pénzügyi támogatására szánt újabb intézkedéscsomagról, ha addig a görög parlament is jóváhagyja a politikai erők között csütörtökön született elvi megállapodást a megszorító intézkedések kiterjesztéséről.

Ezt Jean-Claude Juncker, a pénzügyminiszteri csoport (Eurogroup) elnöke jelentette be csütörtök éjjel, a Eurogroup brüsszeli találkozóját követően.

Olli Rehn európai bizottsági alelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a luxemburgi miniszterelnök értésre adta azt is, hogy egy további 325 millió eurós megtakarítást tartanak szükségesnek a jóváhagyáshoz. Szerinte ennyi kell még ahhoz, hogy az idei államháztartási hiánycél tartható legyen.

A 130 milliárd eurósra tervezett újabb támogatási csomag elindításának feltétele az is, hogy a miniszteri csoport számára is elfogadható, végleges megállapodás szülessen Görögország és magánhitelezői között az államadósság átütemezéséről. Erről az elmúlt napokban kedvező jelzések érkeztek, de a tárgyalások még nem értek teljesen célt.

110 milliárd euró nem volt elég

A nemzetközi pénzügyi válság első euróövezeti áldozatául eső Görögországot közel két évvel ezelőtt a fizetésképtelenségtől mentette meg a 110 milliárd eurós nemzetközi mentőcsomag. Később ez kevésnek bizonyult, ezért tavaly ősszel az uniós vezetők újabb támogatási program indításáról döntöttek, valamint elérték, hogy a magánhitelezők részben elengedjék Athén adósságát. E két utóbbi program jóváhagyása azonban mindeddig váratott magára, mert Görögországban nem sikerült dűlőre jutni az szükséges reformokról.

Juncker most megismételte, hogy a második csomagra még mindig érvényesek az októberi uniós csúcstalálkozón elhatározott előfeltételek, beleértve a görög adósság folyamatos csökkentését az évtized végéig.

Brüsszel ezúttal nem éri be ígéretekkel

Jelezte, hogy most felhatalmazták az Európai Bizottságot: tegyen javaslatot a görög program végrehajtásának szigorúbb nyomon követésére.

Azt azonban Juncker ismét kizárta, hogy Görögországot egyfajta nemzetközi gyámkodás alá helyezzék.
A luxemburgi miniszterelnökhöz csatlakozva Rehn biztos is fontosnak tartotta, hogy Görögország hathatós politikai garanciákat nyújtson arra vonatkozóan: a második csomaghoz kötődő programot az eddigieknél hatékonyabban és szigorúbban hajtja végre.

Athénban csütörtök délután jelentették be, hogy a görög pártoknak sikerült megállapodniuk az újabb megszorító csomag részleteiről. A közlés szerint minden kérdésben sikerült egyetértésre jutni, így a megszületett megállapodás rendezi a legfogósabb kérdés, a nyugdíjcsökkentés kapcsán kialakult vitát is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ragaszkodik az oroszokhoz a világelső amerikai cég
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 16:16
Az Egyesült Államok legismertebb márkái látványosan hagyták el Oroszországot az Ukrajna ellen indított agresszió után, ám jóval több cég ragaszkodik ottani vagyonához, mint ahányan távoztak.
Makro / Külgazdaság Több mint 251 billió forintot költöttek egymásra a cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 15:31
Hosszas stagnálás után meredeken emelkedett a globális vállalati szektor által bejelentett kiugró értékű egyesülési és felvásárlási ügyletek (M&A) összértéke az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG