<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A jegybanki kamatcsökkentések miatt olcsóbbá váló adósságfinanszírozás akár százmilliárd forintos megtakarítást is eredményezhet az idei költségvetésben - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Gazdasági Rádió "A nap vendége" című műsorában.

Varga Mihály kiemelte: bízik abban, hogy a költségvetés kamatkiadási alacsonyabbak lehetnek az idei évre tervezettnél.

A költségvetés 4,5 százalékos alapkamattal számol

A miniszter hozzátette: a költségvetés összeállításánál eredetileg az idei év végéig 4,5 százalékos alapkamattal számoltak, most ehhez képest egy százalékponttal is alacsonyabb lehet az alapkamat szintje, ha a feltételek változatlanul maradnak.

Utalt arra ugyanakkor, hogy nem szeretne beleszólni a monetáris tanács dolgába. A nemzetgazdasági miniszter szerint ott lehet spórolni, ahol az államadósság esetében adósságkiváltásra van lehetőség, vagyis egy lejáró adósság megújítása esetében.

Elmondta: a Nemzetgazdasági Minisztériumban elkészült egy tízéves adósságfinanszírozási stratégia, mint mondta, "lehetőséget látunk arra, hogy a régebben kötött, nagyon magas, még éppen nem lejáró adósságállományt megújítsuk, és kedvezőbb kamatszintre váltsuk". A megspórolt kamatkiadás elérheti a 100 milliárdos nagyságrendet is - tette hozzá. Varga Mihály kitért arra: a jegybanki vezetéssel 2-3 hetente egyeztet, "az a lényeg, hogy a legfontosabb gazdaságpolitikai célokban egyetértsünk".

Tesztelik a magyar piacot

Az adósságfinanszírozásban megjelentek olyan befektetők - már az elmúlt hónapokban is -, akik keletről érkeztek. "Ha kis mennyiségben is, de vásárolnak magyar állampapírokat, tesztelik a magyar piacot" - fogalmazott miniszter. Varga Mihály hangsúlyozta: csodát ettől nem szabad várni, 15 év elvesztegetett idejét, rossz gazdaságpolitikai taktikáját, nem lehet 2-3 év alatt helyrehozni. Utalt arra: a korrekció része, hogy kelet felé nyit a gazdaságpolitika.

Az idei költségvetést érintő kockázatok között említette az útdíjból származó bevételeket, illetve azt, hogy a pénztárgépek bekötésének ügyében is két hónapos csúszást próbál behozni a tárca. A Gazdasági Rádió elmondta azt is, hogy az elektronikus útdíj kapcsán a hazai fuvarozókkal olyan megállapodást sikerült aláírni, amely mintegy 15 milliárd forint kompenzációt eredményez számukra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Népszavazás: Orbán örülhet, Karácsony még várhat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 17:47
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén hitelesítette a kormánynak a gyermekvédelem ügyében benyújtott népszavazási kérdéseit, Karácsony Gergely kérdéseiről viszont elnapolta a döntést.
Makro / Külgazdaság Franciaország karanténba zárja két trópusi szigetét, a súlyos koronás betegeket Párizsba evakuálják
MTI | 2021. július 30. 15:48
Martinique és Réunion megroppant a delta variáns terjedése miatt.
Makro / Külgazdaság A Balkán külön útra lép – ma feszült tüntetés lesz Boszniában
Káncz Csaba | 2021. július 30. 13:36
Az EU által magára hagyott Balkán új utakra lép. Ma tüntetések rázzák meg a Boszniai Szerb Köztársaság több városát. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 116 milliárd eurónyi kárt okoztak 60 év alatt az invazív fajok Európában
MTI | 2021. július 30. 11:56
A patkány sem őshonos faj, a példányai 5,5 milliárd euró kárt okoztak az elmúlt hat évtizedben.
Makro / Külgazdaság A kormány elintézte: októberig bulizhat az ország 
Privátbankár.hu | 2021. július 30. 10:41
Több milliárd forintból koncertsorozatot hirdetettek. A rendezvények augusztól októberig tartanak. 
Makro / Külgazdaság Továbbra is lendületesen nőnek a bérek idehaza
MTI | 2021. július 30. 10:17
Májusban 8,2 százalékkal nőttek a keresetek az egy évvel korábbihoz képest. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 431 600 forint, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 287 000 forint volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Makro / Külgazdaság Csendben kúszik felfelé az új fertőzöttek száma, ismét van áldozata a koronavírusnak
Privátbankár.hu | 2021. július 30. 09:49
Második hete emelkedik lassú tempóban az új koronavírus-fertőzöttek száma - az elhunytak száma viszont szerencsére nem követi ezt a trendet. Az oltottak száma hetek óta ugyanabban a - meglehetősen lassú - tempóban emelkedik.
Makro / Külgazdaság 68 millió euró volt a májusi külkereskedelmi többlet
MTI | 2021. július 30. 09:25
19 millióval kevesebb, mint az egy évvel korábbi.
Makro / Külgazdaság 3-5 éves migrációs moratóriumot javasolnak Franciaországban
MTI | 2021. július 30. 08:17
Michel Barnier, az Európai Unió korábbi Brexit-ügyi főtárgyalója 3-5 éves bevándorlási moratórium elrendelését tartaná szükségesnek Franciaországban addig, amíg a migrációs politikát hazája új alapokra helyezi, és időt ad magának ahhoz, hogy "nemzeti konszenzus alakuljon ki a súlyos kérdésről".
Makro / Külgazdaság Újabb négy prefektúrában rendelt el rendkívüli állapotot a japán kormány a járvány miatt
MTI | 2021. július 30. 08:09
A tokióit pedig meghosszabbították.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos