BUX
36 346.09
+0.72%
+261.00
OTP
10 450.00
+2.05%
+210.00
MOL
1 993.00
-1.04%
-21.00
RICHTER
6 945.00
+0.58%
+40.00
MTELEKOM
399.00
+1.14%
+4.00
 
2018. május 29. 15:00

A magyar származású üzletember összeszedte, mik az unió legnagyobb problémái a menekültválságon túl.

Forrás: Niccolò Caranti/Wikimedia Commons

Az Európai Unió léte veszélybe került, írja Soros György a HVG.hu-nak közölt cikkében. Az üzletember kifejtette: az Európai Unió létrehozása generációjának nagy sikere volt, amelyben a nyílt társadalom megtestesülése valósulhat meg. Egyenlő államok önkéntes társulása, amelyek a közjóért szövetkeznek és adják fel szuverenitásuk egy részét.

"A 2008-as gazdasági válság óta úgy tűnik, az EU utat vesztett. A megszorítás programját választotta, amely elvezetett az euróválsághoz, és az eurózónát hitelezőkre és adósokra osztotta fel. Előbbiek feltételeket támasztottak, amelyeket az utóbbiak nem tudtak teljesíteni. Ez már sem önkéntes, sem egyenlő társulás nem volt – pont az ellenkezője annak, amire az EU épült.

A filantróp szerint ennek eredményeként ma sok fiatal számára az EU ellenség, amely megfosztotta őket a munkájuktól és a biztos jövőtől. Az ellenérzésekre rárepültek a populista politikusok, és EU-ellenes pártokat és mozgalmakat alapítottak rájuk – tette hozzá.

Orbán az EP uralmára törne?

A 2015-ös menekülthullám során a többség elsőre együttérzően fogadta az elnyomás vagy polgárháború elől menekülőket, ugyanakkor tartottak az ellátórendszer túlterhelésétől. Hamarosan pedig elvesztették bizalmukat, amikor azt látták, hogy a hatóságok nem képesek a válság kezelésére – mondta. Németországban mindez a szélsőjobboldali AfD erősödéséhez vezetett, míg Olaszországban az EU-ellenes Öt Csillag Mozgalom és az Északi Liga alakíthat kormányt.

Orbán elmondta: ez lesz az új kormány első lépése

Amint megalakul az új magyar kormány, megtartotta első ülését, azonnal benyújtják az Országgyűlés elé a Stop Soros törvénycsomag és az alkotmánymódosítás tervezetét - mondta Orbán Viktor kormányfő. Részletek >>>

"Egész Európát összezavarta a menekültválság. Gátlástalan vezetők még azokban az országokban is ki tudták használni, ahová szinte egyáltalán nem érkeztek menekültek. Magyarországon Orbán Viktor arra alapozta a kampányát, hogy engem vádolt hamisan azzal, hogy muszlim menekültekkel akarom elárasztani Európát és benne Magyarországot. Orbán ma a saját, keresztény Európa-víziójának védelmezőjeként lép fel. Ez a jövőkép szemben áll az EU alapelveivel. Az a célja, hogy átvegye az Európai Parlament legnagyobb frakcióját adó kereszténydemokraták vezetését.

Nem lehet bezárkózni teljesen

Soros György szerint az EU három súlyos bajjal néz szembe: a menekültválsággal, a gazdasági fejlődést akadályozó megszorításokkal és a dezintegrációval, amelynek első példája a Brexit. Mindenekelőtt a menekültválságot kell kezelni – húzta alá. Az üzletember álláspontja szerint a menekültek szétosztásának teljesen önkéntes alapon kell történnie: sem a tagállamokat nem szabad befogadásra kényszeríteni, sem a menekülteket olyan országokba irányítani, ahová ők nem akarnak menni. Hozzátette: Felül kell vizsgálni vagy megszüntetni a dublini szabályozást, amely felelős az Olaszországra és más déli államokra nehezedő igazságtalan terhelésért.

"Az EU-nak meg kell védenie külső határait, de nyitva kell állnia a legális bevándorlás előtt. Ezzel szemben a belső határokat nem szabad lezárni. Az Európa-erőd, amely totálisan zárt mindenfajta bevándorlás előtt, nemcsak a nemzetközi és európai joggal ellentétes, de teljesen lehetetlen is.

Helyben kellene a segítség

Az EU szeretne segíteni a fejlődő világon, az oktatás és a munkaerőpiac javításával az afrikai országok polgárai ugyanis kevésbé vállalnák az Európába vezető utat. Egy ilyen segítség eredményeképp elapadna az ellenőrizhetetlen menekülthullám és lehetővé válna a rendezett bevándorlás megszervezése is – véli az üzletember.

Mit csinál valójában Brüsszelben Soros? Szijjártó Péter megfejtette

A magyar külügyminiszter szerint Soros egyetlen célja, hogy megbüntesse a magyar embereket azért, mert a Fideszre szavaztak. Az biztos, hogy Soros és Timmermans találkozóján nem fogják sokat dicsérni a magyar kormányt. Cikk >>>

Ma messze vagyunk ettől az ideális helyzettől. Az uniónak még mindig nincs egységes migrációs politikája. Minden tagállam a maga útját járja, gyakran egymás érdekeit keresztezve. Európa országai nem az afrikai demokratikus fejlődést tartják szem előtt, hanem csak meg akarják állítani a migrációt. Ezért a rendelkezésre álló összeg nagy része diktátorokkal kötött piszkos üzletekre megy el: megvesztegetik őket, hogy erőszakkal állják útját a népmozgásnak, és elnyomással akadályozzák meg saját állampolgáraik utazását.

Az afrikai Marshall-terv

Egy ilyen „afrikai Marshall-terv” sikeréhez legalább évi 30 milliárd euróra lenne szükség, a tagállamok ennek csak kisebb részét tudnák fedezni. Az EU hitelképessége magas, ám kihasználatlan. A történelem tanulsága szerint háborús időkben mindig emelkedik az államadósság. Habár a hitelfelvétel ellenkezik a ma uralkodó, megszorítást szorgalmazó gazdasági nézetekkel - csakhogy a megszorítás maga is az egyik oka a válságnak. Soros szerint ez a politika csak eddig működött, hamarosan azonban negatív hatásai lesznek.

"Új pénzügyi válság közeleg. Az afrikai Marshall-terv a legjobbkor érkezne. Ezért javaslom, hogy oldjuk meg a finanszírozását innovatívan és bátran. Olyan új pénzügyi eljárást szorgalmazok, amellyel az EU anélkül veheti igénybe a pénzpiac segítségét, hogy közvetlen kötelezettséget vállalna akár uniós, akár tagállami szinten. A lényeg, hogy Európának radikálisan kell cselekednie a túlélésért. Újra fel kell találnia magát, ennek pedig alulról jövő kezdeményezésnek kell lennie. Közös erőfeszítésre van szükség; az uniós szervek irányítása és a civil mozgalmak kombinálására."

Szétszakadás

Komoly feladvány a területi dezintegráció kezelése: Brexit elképesztő károkkal jár, mindkét fél számára. A válás hosszú folyamat lesz, akár öt évnél is hosszabb – mondta. Hozzátette: végül a britek döntik el, mit is akarnak de jobb lenne mielőbb dűlőre jutni. Egy kezdeményezésen keresztül már sikerült elérni egy parlamenti határozatot, amelyben benne van a lehetőség, hogy Nagy-Britannia az unió tagja marad.

Maradnának: a CEU nem vonul ki Magyarországról?

A Nyílt Társadalom Alapítvány közleményében jelezte ma, hogy megszünteti a működését Budapesten, és Berlinbe költözik át. A Közép-európai Egyetem (CEU) azonban továbbra is elkötelezett amellett, hogy a kutatásban és oktatásban vállalt misszióját Budapesten folytassa - Tovább >>>

A bennmaradás mellett erős érvek szólnak, ezek azonban csak az utóbbi időszakban váltak világossá. Fontos, hogy olyan szervezetet alakuljon, amelyhez a szigetország ismét csatlakozni kíván – tette hozz.

"Ez már egy másik Európa lenne. Olyan, amelyben egyértelműen megkülönböztetjük az uniót és az eurózónát. Másrészt be kell vallani, hogy az euróval súlyos gondok vannak, és ezeket meg kell oldani.

Nem kell mindenkinek euró

Soros György szerint az eurózónát elavult szerződések mentén irányítják, amelyek feltételezik, hogy minden ország bevezeti az eurót, ha a követelményeknek megfelel. Ezzel szemben számos ország kifejezte, hogy nem akar eurót, sem szorosabb szövetséget az unióval.

"A ki nem mondott elv az, hogy a tagállamok különböző sebességgel ugyan, de ugyanoda tartanak – ezt a célt el kell engedni. A többsebességes Európa helyett többsávos Európát építeni, amelyben a  tagállamoknak több választási lehetőségük van. Ma a kooperáció nem népszerű, de ez megváltozhat, ha az emberek azt látják, hogy megéri."

A rideg valóság rákényszerítheti a tagállamokat, hogy nemzeti érdekeiket félretéve az unió fennmaradását helyezzék előtérbe. Ezt sürgette Emmanuel Macron francia elnök aacheni beszédében, és csatlakozott hozzá Angela Merkel német kancellár is. Ha sikerrel járnak, Monnet és társai nyomába léphetnek. Ám ehhez maguk mögé kell állítaniuk Európa tömegeit. Én és a Nyílt Társadalom Alapítványok mindent megteszünk, hogy segítsünk – mondta Soros György.

Nem örülnek Brüsszelben, hogy bezár a Soros-alapítvány

Az Európai Bizottság első alelnöke szerint sajnálatos, hogy egy olyan civil szervezet, mint a Nyílt Társadalom Alapítványok nemzetközi irodája, bezárja kapuit egy európai uniós tagországban. Frans Timmermans elmondta: szenved a demokrácia ott, ahol egy olyan civil társadalmi szervezet, amely dinamikus és toleráns demokráciák kiépítését segíti, fenyegetve érzi magát, és úgy ítéli meg, hogy már nem képes munkájának elvégzésére. További részletek >>>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Tegnap sem maradtak kormányzati pofon nélkül a polgármesterek
Baka F. Zoltán | 2020. május 27. 20:32
Nincs megállás a hatáskörök nyírásában.
Makro / Külgazdaság A Fitch a 2009-es recessziónál is mélyebb visszaesést jósol idénre
MTI | 2020. május 27. 20:29
Az eddig vártnál súlyosabb, a 2009-es pénzügyi válságot kísérő visszaesésnél sokkal mélyebb idei világgazdasági recesszióra kell készülni áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett átfogó előrejelzésében.
Makro / Külgazdaság Itt vannak a számok: ennyit költött az ország a koronavírus elleni védekezésre
Király Béla | 2020. május 27. 17:11
A 2020-as költségvetés módosítása a koronavírus-járvány miatt vált szükségessé, a most benyújtott törvénytervezetből kiderül, hogy mekkora összeget fordított Magyarország védekezésre.
Makro / Külgazdaság Jól vizsgáztak a magyar munkáltatók a koronavírus-járvány alatt
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 16:56
Ugyanakkor a belső kommunikációban még van mit fejlődniük - derül ki egy felmérésből.
Makro / Külgazdaság Minden várakozást felülmúl az európai helyreállítási alap
Király Béla | 2020. május 27. 15:39
Míg korábban 500 milliárd euró értékű helyreállítási alapról szóltak a hírek, addig szerdán már azt közölték az illetékesek, hogy 750 milliárd eurót szánnak erre a célra. Ha ez megvalósul, akkor az olasz és a spanyol gazdaságot is rendbe tehetik ebből a pénzből.
Makro / Külgazdaság Ki nyerte a költségvetési számháborút?
Baka F. Zoltán | 2020. május 27. 13:27
Végül Varga Mihály előrejelzését fogadta el a kormány. Jegyzet.
Makro / Külgazdaság Pénteken nyithatnak az éttermek belső részei Budapesten
MTI | 2020. május 27. 11:57
Péntektől újra kinyithatnak a budapesti éttermek koronavírus-járvány miatt bezárt belső helységei - közölte a PestiSrácok.hu szerdán a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivőjére hivatkozva.
Makro / Külgazdaság A Nyugat új korszakot nyit Kínával – a Fehér Ház nem viccel
Káncz Csaba | 2020. május 27. 10:11
A Fehér Ház a legkeményebb fenyegetésekkel kényszeríti közeli szövetségeseit, hogy azok radikálisan fogják vissza kapcsolataikat Kínával. Az Egyesült Királyság esetében amerikai kémrepülőgépek, hírszerző tisztek és további amerikai eszközök kivonása is napirendre került a színfalak mögött. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Közölték, hányan maradtak állás nélkül áprilisban
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 09:01
A munkanélküliek száma 187 ezer fő volt áprilisban, derül ki a friss adatokból. 
Makro / Külgazdaság Aki jövőre megy nyugdíjba, annak nem jár 13. havi nyugdíj
Baka F. Zoltán | 2020. május 27. 08:21
A parlamenthez benyújtott törvényjavaslat értelmében.
hírlevél