2p
Rekordszintre került a foglalkoztatottság az első negyedévben.
Forrás: Eurostat

Történelmi rekordot ért el a foglalkoztatottak száma az Európai Unióban és az euróövezetben az idei első negyedévben – tette közzé az uniós statisztikai hivatal. Az Eurostat adatai szerint január és március között 234,2 millió munkavállaló dolgozott az EU-ban, ebből 154,8 millió az euróövezetben. Eddig még sosem dolgoztak ilyen sokan, megdőlt minden idők rekordja az Unióban és az euróövezetben is.

A tavalyi utolsó negyedévben, az előző három hónaphoz képest, 0,4 százalékkal emelkedett a foglalkoztatottak száma az EU-ban és az eurózónában is, éves összevetésben pedig 1,1 százalékos, illetve 1,4 százalékos növekedést mértek.

A becslés szerint a teljes unióban (EU28) az előző negyedévhez képest 0,4 százalékkal, míg éves alapon csaknem másfél százalékkal gyarapodott a foglalkoztatottak száma. Az euróövezetben (EA19) negyedéves összehasonlításban szintén 0,4 százalékos, éves szinten pedig 1,5 százalékos növekedést mértek.

Az országokra bontott adatok szerint a legjobban Észtországban nőtt a foglalkoztatottak száma, itt negyedéves alapon 2,8 százalékot mértek. Ezt követi Málta (1,7) és Svédország (1,2). Ehhez képest csökkenést mértek Lettországban (-1,9 százalék), Romániában (-1,2 százalék) és Litvániában (-0,5 százalék). Magyarország 1,0 százalékos növekedéssel a hatodik legjobb eredményt ért el.

Éves összehasonlításban Málta a listavezető 6 százalékkal, majd Írország, Ciprus és Portugália következik, átlag 3,4 százalékkal. Magyarország 2,8 százalékos növekedéssel ebben a kategóriában is a hatodik legjobb eredményt könyvelheti el.

Forrás: Eurostat

Veszélyesebb lett dolgozni? Évek óta nem volt ennyi munkabaleset

Enyhén nőtt a munkabalesetek száma 2017 első negyedévében – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium munkafelügyeleti főosztályának jelentésében. A közzétett adatok szerint 4646-an váltak három hónapnál hosszabb időre munkaképtelenné, ez a szám az előző év azonos időszakában csak 4633 volt. A halálos kimenetelű munkabalesetek száma 22-re emelkedett a 2016 első negyedévében mért 16-ról. További részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
Makro / Külgazdaság Diadalmenet vagy csúfos bukás vár Magyar Péterre júniusban? Szavazzon Ön is!
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 09:12
Most már biztos, hogy megméretteti magát Magyar Péter régi-új pártja az EP-választáson. De vajon hogy fog teljesíteni. Ön is véleményt nyilváníthat!
Makro / Külgazdaság A feldolgozóipari termelés februárban már növekedett
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 08:32
2024 februárjában az ipari termelés volumene 1,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,4 százalékkal emelkedett. 
Makro / Külgazdaság Hogyan indulhat Magyarország következő 20 éve az EU-ban? Erről is kérdezzük Medgyessy Pétert a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 10:54
Ezt is megkérdezzük hazánk 2002 májusa és 2004 szeptembere között regnált miniszterelnökétől a Klasszis Média Lapcsoport következő, április 22-én, kivételesen hétfőn délután sorra kerülő online adásában. Vendégünkkel azonban nemcsak vissza-, hanem előre is tekintünk, átbeszéljük, mi várható a június 9-én sorra kerülő európai parlamenti és önkormányzati választásokon, valamint a július 1-jétől esedékes EU-s elnökségünktől. S mivel Medgyessy Péternek nemcsak kormányfői tisztségében volt közvetlen rálátása a gazdaságra, hanem közgazdász végzettsége okán is – kétszer is volt pénzügyminiszter, továbbá bankelnök – természetesen az infláció, a gazdasági növekedés, az államadósság és az európai uniós források is terítékre kerülnek. Meg természetesen azok a kérdések, amelyekre olvasóink kíváncsiak.
Makro / Külgazdaság Infláció: drága a cukor, de olcsó a tojás
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 08:30
2024. márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Februárhoz viszonyítva átlagosan 0,8 százalékkal emelkedtek az árak, a telefon- és internetszolgáltatás 10,8 százalékkal drágult - közölte a KSH.
Makro / Külgazdaság Joe Biden is elborzadt: rossz hír jött Amerikából
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 16:18
Az Egyesült Államokban a vártnál nagyobb mértékben gyorsult az infláció márciusban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG