2p

Spanyolország júliusig elismeri a palesztin államiságot – mondta Pedro Sanchez miniszterelnök közel-keleti körútja során, a spanyol médiában kedden megjelent több beszámoló szerint.

Sanchez a nem hivatalosnak szánt megjegyzését a jordán fővárosban, Ammanban, tette hétfőn este, közel-keleti látogatásának első állomásán, a vele utazó újságíróknak beszélve - jelentette az EFE állami hírügynökség, valamint az El Pais és a La Vanguardia újságok - számol be róla a Reuters hírügynökség. Sanchez szerint az események várhatóan felgyorsulnak a június eleji európai parlamenti választások előtt, az ENSZ-ben folyamatban lévő vitákkal párhuzamosan. Spanyolország arra számít, hogy hamarosan kialakul egy „kritikus tömeg” az Európai Unión belül, amely több tagállamot is arra késztet, hogy a spanyolokhoz hasonlóan cselekedjen, és elismerje Palesztinát – írja az EFE.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök az Európai Unió több tagországára is számít, hogy csatlakoznak majd Palesztina elismeréséhez
Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök az Európai Unió több tagországára is számít, hogy csatlakoznak majd Palesztina elismeréséhez
Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

A négyek

Az Európai Tanács március 22-i ülése után Sanchez kijelentette, hogy megállapodott Írország, Málta és Szlovénia vezetőivel, hogy „megteszik az első lépéseket" az Izrael által megszállt Ciszjordániában és a Gázai övezetben lévő palesztin állam elismerése felé. Akkor azt mondta, arra számít, hogy az elismerés a jelenlegi, tavaly kezdődött négyéves EU ciklus idején megtörténik.

Izrael akkor az érintett négy országnak azt üzente, hogy tervük a „terrorizmus elismerése”, amely csökkenti a gázai konfliktus tárgyalásos megoldásának esélyét. Az arab államok és az EU egy tavaly novemberi spanyolországi találkozón már megállapodtak abban, hogy a kétállami megoldás a jó válasz a palesztin-izraeli konfliktusra. 1988 óta az ENSZ 193 tagállama közül 139 ismerte el a palesztin államiságot.

A zölddel jelzett országok elismerik Pelesztinát. Nyugat-Európa eddig feltűnően hiányzott
A zölddel jelzett országok elismerik Pelesztinát. Nyugat-Európa eddig feltűnően hiányzott
Fotó: Visual Capitalist

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG