1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal a befektetési ajánlású adósosztályzati sáv alsó szélére minősítette le Spanyolországot a Moody's Investors Service. A leminősítés okai között szerepel, hogy a tervezett 100 milliárd eurós hitelfelvétel tovább emeli az ország adósságterheit. A ciprusi államkötvény-besorolást a hitelminősítő két fokozattal rontotta le, arra hivatkozva, hogy megnövekedett Görögország euróövezeti kilépésének kockázata.

A Moody's szerdán éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az eddigi elsőrendű "A3"-ról - a köztes "Baa1" és "Baa2" szintek kihagyásával - "Baa3"-ra rontotta Spanyolország szuverén kötvénykötelezettségeinek besorolását, és az új spanyol osztályzatot is további leminősítés valószínűségére utaló felülvizsgálat alá vette.

Ha a Moody's innen tovább rontja a spanyol államadós-besorolását, azzal Spanyolország ennél a cégnél elvesztené befektetési ajánlású szuverén adósosztályzatát. A Moody's közölte, hogy legfeljebb három hónapon belül elvégzi az osztályzati felülvizsgálatot. A múlt héten egy másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings is három fokozattal minősítette vissza Spanyolországot.

A hitelfelvétellel tovább fog romlani a kormány adóspozíciója

A szerda éjszakai spanyol leminősítés indoklásában a Moody's kiemelte, hogy jóllehet a spanyol bankrendszer feltőkésítésére szánt 100 milliárd eurós támogatási csomag részletei még nem ismertek, az azonban egyértelmű, hogy a spanyol bankok támogatásának felelőssége a spanyol kormányé, és az euróövezeti mentőalapból (EFSF) folyósítandó feltőkésítési hitelt is a kormány veszi fel. Ez a hitelfelvétel a cég szerint érdemben rontani fogja a spanyol kormány adóspozícióját. A Moody's közölte, hogy várakozása szerint a spanyol közadósság-ráta a hazai össztermék (GDP) 90 százalékának környékére emelkedik az idén, és az évtized közepéig növekedni fog.

Az adósságráta stabilizálása a spanyol hatóságok előtt álló fő kihívás, és évekig tartó költségvetési konszolidációt igényel. Ennek következtében a spanyol kormány költségvetési és adósságpozíciója többé nem összeegyeztethető az "A" besorolási sávval, sőt még a "Baa" kategória felső végével sem - áll a Moody's elemzésében.

A cég indoklása szerint a spanyol leminősítés másik fő tényezője a spanyol kormány "igen korlátozott" piaci hozzáférése, amelyet bizonyít éppen az, hogy Spanyolország az EFSF forrásaira szorul bankjai feltőkésítéséhez, valamint az is, hogy a kormánykötvények értékesítése egyre inkább a hazai bankoktól függ, amelyek ugyanakkor az euróövezeti jegybanktól (EKB) kérnek finanszírozást e kötvények megvásárláshoz.

A helyzet fenntarthatatlan

A Moody's közölte, hogy véleménye szerint ez a helyzet fenntarthatatlan. A hitelminősítő szerint ha nem következnek be olyan kedvező fejlemények, amelyek erősítik a befektetői bizalmat - mint például a gazdasági növekedés újraindulása vagy a gyors haladás a költségvetési konszolidációban, márpedig ezek egyike sem valószínű a jelenlegi környezetben -, akkor a spanyol kormány valószínűleg egyre feszesebb feltételek mellett lesz csak képes gondoskodni a lejáró kötelezettségek refinanszírozásáról.

Ha ezt a helyzetet nem kezelik, akkor a Moody's szerint tovább növekszik annak a kockázata, hogy a spanyol kormány elveszíti a megfizethető kondíciók melletti hozzáférést a magántőkepiacokhoz, és maga is az euróövezeti mentőalap közvetlen támogatására szorulhat - áll a hitelminősítő elemzésében.

A Moody's szerda éjjel bejelentette azt is, hogy az eddigi "Ba1"-ről - a köztes "Ba2" szint kihagyásával - "Ba3"-ra rontotta Ciprus szuverén kötvénykötelezettségeinek besorolását, és az új osztályzatot szintén további leminősítés valószínűségére utaló felülvizsgálat alá vette.

Ciprust a görög kilépés kockázata miatt minősítették le

Ciprus eddig sem befektetési ajánlású osztályzatának kétfokozatú leminősítését a cég azzal indokolta, hogy jelentősen romlottak az ország kilátásai, miután érdemben megnövekedett a görög euróövezeti tagság megszűnésének kockázata. A Moody's szerint egy ilyen fejlemény azonnali következményeként tovább növekedne az az összeg, amelyet a ciprusi kormánynak a bankok támogatására kellene fordítania, tekintettel arra, hogy a helyi bankok milyen mértékben ki vannak téve a görög kormányadósságnak és a görög gazdasági fejleményeknek.

A Moody's eddigi "Ba1"-es ciprusi adósbesorolása arra a feltételezésre alapult, hogy a ciprusi kormánynak a hazai össztermék 5-10 százalékával egyenlő összegű tőketámogatásban kell részesítenie a helyi bankrendszert, ám a hitelminősítő most már arra számít, hogy ennél jóval több állami banktámogatásra lesz szükség - áll a leminősítéshez fűzött elemzésben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
Makro / Külgazdaság Csalóka számok a turizmusban: csak a tavalyi padlónál jobb a helyzet
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:41
A vendégéjszakák száma 25, a vendégeké 30 százalékkal nőtt 2023 márciusához képest.
Makro / Külgazdaság Kulcsjátékos fogta vissza Magyarországot
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:30
Bár bővült a magyar gazdaság, az ipar teljesítménye rosszul alakult. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG