<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A védelmi minisztérium bizalmas feljegyzése a hadsereg szétesettségéről árulkodik. Von der Leyen miniszterként jeleskedett a pénzkifolyatásban – és most ráadásul titokzatos kezek jelentek meg a sötét történetben. Káncz Csaba jegyzete.
Ursula von der Leyen (EPA/PATRICK SEEGER)

Tavaly novemberben ezeken a hasábokon számoltunk be arról, hogy Ursula von der Leyen német védelmi miniszternek inog a széke, hiszen sorra jönnek ki azok a jelentések, amelyek a hadsereg (Bundeswehr) elképesztő állapotáról tanúskodnak. 2018 februárjában példának okáért a szövetségi parlament (Bundestag) katonai ombudsmanja éves jelentésében kiemelte, hogy a légierő 14 darab A400M típusú szállító repülőgépe közül egy sem működőképes, 6 tengeralattjáró üzemképtelen, a 244 Leopard-2 tanknak pedig csupán a harmada harcképes! A védelmi minisztériumnak egy éve be kellett vallania, hogy a hadsereg csupán 2031-ben kerül teljesen bevethető állapotba.

Folyamatos ledermedés

S noha azóta eltelt több, mint egy év, a helyzet a német hadseregben semmit sem javult. A hamburgi Der Spiegelnek most sikerült megszereznie a védelmi minisztérium egy bizalmas feljegyzését a parlament illetékes bizottságához. Ebben feketén-fehéren az áll, hogy a minisztérium nem tudja teljesíteni a saját, korábban kitűzött felfegyverzési- és személyzeti céljait.

Így többek között a minisztérium eredetileg azt tervezte, hogy 2023-ban a NATO új Nagyon Magas Készenlétű Összhaderőnemi Erejét (NATO Very High Readiness Joint Task Force – VJTF) a német hadsereg fogja vezetni. Ez lett volna az első alkalom, hogy a Bundeswehr ezen egysége teljesen fölszerelve hajtotta volna végre a feladatot, nem pedig úgy, mint eddig, hogy más egységektől kellett felszerelést kölcsön kérni. A minisztérium friss jelentésében viszont az szerepel, hogy a különleges egység felszerelése még 2023-ban is csak „minőségi és mennyiségi korlátozások hallgatólagos jóváhagyásával lehetséges”.

Pénzkifolyatás okosba

Ursula von der Leyen azonban a megérdemelt kirúgás helyett fölfelé bukott és december 1-je óta ő az EU Bizottság elnöke. De múltbeli szerepkörének hosszúra nyúlnak az árnyai, és a német belpolitikában még a távolból is sikerült magát egy belpolitikai botrány középpontjába állítania. Von der Leyen ugyanis miniszterként inkompetenciája mellett jeleskedett a pénzkifolyatásban.

No, annál egy fokkal profibb volt, hogy személyesen bepiszkolja a kezét, ezért 2014-ben kinevezett a McKinsey tanácsadó cégtől egy katonai lobbistát, Katrin Suder-t a minisztériumába beszerzési államtitkárnak. A hölgy aztán belelendült és az ARD országos köztelevízióban augusztusban ismertetett kormányzati kimutatás szerint a védelmi minisztérium idén az első hat hónap alatt 154 millió eurót (51 milliárd forintot) fordított külső szakértők szolgáltatásaira. A német Szövetségi Számvevőszék jelentése szerint ezek a külső tanácsadó cégek óriási megbízásokat kaptak anélkül, hogy azokat megversenyeztették volna, avagy az ajánlat gazdasági értékét megítélték volna. Hogy milyen eredményeket hoztak az 51 milliárdért megrendelt tanulmányok, azt ugye a fentiekben ismertettük.

Palira vett parlament

Az ellenzék parlamenti vizsgálóbizottságot állíttatott fel, begyűjtött eddig 4 ezer dokumentumot és meghallgatott 30 tanút. De a múlt héten kiderült a parlamenti képviselők számára, hogy a vizsgálat lefolytatása közben, még augusztusban, ismeretlen kezek a minisztériumban törölték von der Leyen lefoglalt (!) hivatali mobiljáról az adatokat.

A most súlyos gyanúba keveredett minisztériumot jelenleg egyébként Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) vezeti, aki egyben a CDU vezetője is. Bár Merkel kancellár őt nézte ki saját utódjának 2021-től, ezzel a németek túlnyomó többsége nem ért egyet és csupán a lakosság 5 százaléka támogatja AKK és Merkel ezirányú terveit.    

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Túl sok már az álhír, magyar tényellenőrző oldal indul
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 10:56
Az új, önálló szerkesztőséget Zöldi Blanka, a Direkt36-tól érkező oknyomozó újságíró vezeti, de érkeznek a csapatba mások mellett a 444-től és a Mércétől is. Az oldalt a 444 és a Qubit kiadója, a Magyar Jeti Zrt. indítja, az az AFP-vel közösen működik majd, az Európai Bizottság támogatásával.
Makro / Külgazdaság Covid: egy nap alatt duplázódott a fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 10:17
3125 új fertőzött van, elhunyt 36 beteg. Az igazolt fertőzöttek száma majdnem duplája a tegnapinak, ami 1701 volt.
Makro / Külgazdaság A gyenge forint újabb rekordszintekre löki a hazai üzemanyagárakat
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:59
A mától literenként bruttó 5 forinttal drágább 95-ös oktánszámú üzemanyag ára péntektől további 5 forinttal megy feljebb, s a ma még változatlan árú gázolajért is 5 forinttal kell majd többet fizetni.
Makro / Külgazdaság A kormány 16 milliárdos segélyhitelt ad a Ruandai Köztársaságnak
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:29
Az erről szóló kormányhatározat a kedd esti Magyar Közlönyben jelent meg.
Makro / Külgazdaság A CIA meg akarta gyilkolni, most 175 év börtön fenyegeti Assange-t
Wéber Balázs | 2021. október 27. 08:58
A ma kezdődő bírósági eljárás tétje, hogy kiadják-e a Wikileaks-alapítót az Egyesült Államoknak.
Makro / Külgazdaság Nyitottabb piacokat kér Kínától Macron az uniós országok számára
MTI | 2021. október 27. 08:08
Emmanuel Macron francia államfő azt kérte kedden kínai kollégájától, Hszi Csin-pingtől, hogy "folytassa a kiegyenlítést" az Európai Unió és Kína között, azaz tegye hozzáférhetőbbé a kínai piacot az uniós tagállamok számára - jelezte a francia elnöki hivatal.
Makro / Külgazdaság Oltópont lett a bécsi elnöki palotából
MTI | 2021. október 27. 07:07
Az osztrák elnök kedden megnyitotta bécsi rezidenciáját a koronavírus elleni oltást megszerezni kívánó emberek előtt.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Belgium szigorít
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 06:48
A belga kormány szigorította a koronavírus terjedése elleni intézkedéseket, és országszerte QR-kódokat vezetnek be az éttermekbe, szórakozóhelyekre és sportlétesítményekbe való belépéshez.
Makro / Külgazdaság Rátelepedhet egy Airbnb típusú mamut a plázákra – mondja a Westend igazgatója
Mester Nándor | 2021. október 27. 05:42
Adatbázis, applikáció és influenszerek. E nélkül most nem szabad és nem is lehet sikeresen plázát üzemeltetni. Van azonban egy veszélyforrás: valamelyik informatikai óriás rátelepedhet a kiskereskedelemre és akkor már nem lesznek érvényesek a marketing tankönyvek – ezt lehet leszűrni abból, amit az egyik legrégebbi magyarországi bevásárlóközpont igazgatója vázolt lapunknak. 
Makro / Külgazdaság Azonnali intézkedéseket sürgetnek a magyar járványügyi szakemberek
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 19:05
Olyan járványügyi szakemberek, mint Falus András immunológus, Rékassy Balázs egészségügyi menedzser, Rusvari Miklós virológus, vagy Duda Ernő immunológus is aláírta azt az felhívást, amelyben a negyedik hullám miatt azonnali intézkedések meghozatalát kéri a döntéshozóktól. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos