4p
A védelmi minisztérium bizalmas feljegyzése a hadsereg szétesettségéről árulkodik. Von der Leyen miniszterként jeleskedett a pénzkifolyatásban – és most ráadásul titokzatos kezek jelentek meg a sötét történetben. Káncz Csaba jegyzete.
Ursula von der Leyen (EPA/PATRICK SEEGER)

Tavaly novemberben ezeken a hasábokon számoltunk be arról, hogy Ursula von der Leyen német védelmi miniszternek inog a széke, hiszen sorra jönnek ki azok a jelentések, amelyek a hadsereg (Bundeswehr) elképesztő állapotáról tanúskodnak. 2018 februárjában példának okáért a szövetségi parlament (Bundestag) katonai ombudsmanja éves jelentésében kiemelte, hogy a légierő 14 darab A400M típusú szállító repülőgépe közül egy sem működőképes, 6 tengeralattjáró üzemképtelen, a 244 Leopard-2 tanknak pedig csupán a harmada harcképes! A védelmi minisztériumnak egy éve be kellett vallania, hogy a hadsereg csupán 2031-ben kerül teljesen bevethető állapotba.

Folyamatos ledermedés

S noha azóta eltelt több, mint egy év, a helyzet a német hadseregben semmit sem javult. A hamburgi Der Spiegelnek most sikerült megszereznie a védelmi minisztérium egy bizalmas feljegyzését a parlament illetékes bizottságához. Ebben feketén-fehéren az áll, hogy a minisztérium nem tudja teljesíteni a saját, korábban kitűzött felfegyverzési- és személyzeti céljait.

Így többek között a minisztérium eredetileg azt tervezte, hogy 2023-ban a NATO új Nagyon Magas Készenlétű Összhaderőnemi Erejét (NATO Very High Readiness Joint Task Force – VJTF) a német hadsereg fogja vezetni. Ez lett volna az első alkalom, hogy a Bundeswehr ezen egysége teljesen fölszerelve hajtotta volna végre a feladatot, nem pedig úgy, mint eddig, hogy más egységektől kellett felszerelést kölcsön kérni. A minisztérium friss jelentésében viszont az szerepel, hogy a különleges egység felszerelése még 2023-ban is csak „minőségi és mennyiségi korlátozások hallgatólagos jóváhagyásával lehetséges”.

Pénzkifolyatás okosba

Ursula von der Leyen azonban a megérdemelt kirúgás helyett fölfelé bukott és december 1-je óta ő az EU Bizottság elnöke. De múltbeli szerepkörének hosszúra nyúlnak az árnyai, és a német belpolitikában még a távolból is sikerült magát egy belpolitikai botrány középpontjába állítania. Von der Leyen ugyanis miniszterként inkompetenciája mellett jeleskedett a pénzkifolyatásban.

No, annál egy fokkal profibb volt, hogy személyesen bepiszkolja a kezét, ezért 2014-ben kinevezett a McKinsey tanácsadó cégtől egy katonai lobbistát, Katrin Suder-t a minisztériumába beszerzési államtitkárnak. A hölgy aztán belelendült és az ARD országos köztelevízióban augusztusban ismertetett kormányzati kimutatás szerint a védelmi minisztérium idén az első hat hónap alatt 154 millió eurót (51 milliárd forintot) fordított külső szakértők szolgáltatásaira. A német Szövetségi Számvevőszék jelentése szerint ezek a külső tanácsadó cégek óriási megbízásokat kaptak anélkül, hogy azokat megversenyeztették volna, avagy az ajánlat gazdasági értékét megítélték volna. Hogy milyen eredményeket hoztak az 51 milliárdért megrendelt tanulmányok, azt ugye a fentiekben ismertettük.

Palira vett parlament

Az ellenzék parlamenti vizsgálóbizottságot állíttatott fel, begyűjtött eddig 4 ezer dokumentumot és meghallgatott 30 tanút. De a múlt héten kiderült a parlamenti képviselők számára, hogy a vizsgálat lefolytatása közben, még augusztusban, ismeretlen kezek a minisztériumban törölték von der Leyen lefoglalt (!) hivatali mobiljáról az adatokat.

A most súlyos gyanúba keveredett minisztériumot jelenleg egyébként Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) vezeti, aki egyben a CDU vezetője is. Bár Merkel kancellár őt nézte ki saját utódjának 2021-től, ezzel a németek túlnyomó többsége nem ért egyet és csupán a lakosság 5 százaléka támogatja AKK és Merkel ezirányú terveit.    

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG