2p
Két hajszállal ért el jobb eredményt a kancellár pártja, mint a szociáldemokraták, nyert a CDU.
Angela Merkel német kancellár sajtótájékoztatót tart Berlinben 2016. július 28-án. Forrás: MTI/EPA/Kay Nietfeld

Ahogy arról tegnap írtunk, a francia választások mellett egy helyi törvényhozási (Landtag) választás is zajlott Németországban, Schleswig-Holstein tartományban. A két fő esélyes természetesen az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Martin Schulz vezette szociáldemokrata párt (SPD) volt. Végül az előbbi került ki győztesként, Merkel a szavazatok 33-34 százalékát szerezte meg, ami jobb volt a 2012-es választásokon elért 30,8 százalékhoz képest.

Martin Schulz pártja ezzel szemben rontott az öt évvel ezelőtti eredményhez képest, a mostani 26-27 százalék elmaradt a korábbi 30,4-től és a várt 29-31 százaléktól is. A Zöldek 12,5-13,5 százalékkal végeztek a harmadik helyen, ez nagyjából megegyezik a 2012-es 13,2 százalékkal. A liberális FDP támogatottsága 8,2 százalékról 10,5-11,5 százalékra emelkedett.  A tartományt az utóbbi öt évben az SPD, a Zöldek és az SSW koalíciója kormányozta, az exit pollok alapján azonban elveszítették a törvényhozási többségüket.

Schulz elismerte vereségét

A szociáldemokraták vezetője szerint az SPD-nek ugyan nem sikerült világossá tennie, hogy mennyire sikeresen vezették a tartományt a zöldekkel és a helyi dán és fríz kisebbséget képviselő SSW-vel, a CDU jelöltje, Daniel Güntherrel „nagyot hajrázott”, így kijár számára a gratuláció. A közvélemény-kutatások ugyanakkor eddig az SPD győzelmével kecsegtettek.

A 69 tagú kieli Landtagban az eddigi koalíciónak várhatóan nem lesz többsége, de a CDU sem tud csak az FDP-vel a tartományi gyűlés többségére támaszkodó kormányt alakítani. A CDU frakciója valószínűleg 24 fős lesz, az FDP pedig 8 képviselőt küldhet a Landtagba, így nem érik el a többséghez minimálisan szükséges 35-öt. Az SPD-nek várhatóan 20 képviselője lesz, a Zöldeknek 10, az AfD-nek 4, az SSW-nek 3 hely jut.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az angol válogatott mellesleg megmentett egy brit iparágat
Bózsó Péter | 2024. július 15. 15:01
A labdarúgó-Eb 3 milliárd fonttal lendíti fel a brit gazdaságot, noha a kiskereskedelmi kilátások nem rózsásak.
Makro / Külgazdaság Két uniós biztos is lemondott
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 12:44
A román és a litván biztos július közepétől távozik posztjáról. 
Makro / Külgazdaság A választási show azonnal folytatódott a merénylet után: Trump egy ketrecharcos, aki nem fogja vissza magát, ha harapni kell
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 11:20
Rövid távon nyilván együttérzést, szimpátiát kelthet a Donald Trump ellen elkövetett merényletkísérlet, ám hosszabb távra van fontosabb kérdés. 
Makro / Külgazdaság Adatcunami jött Kínából
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 10:37
Kínában a lassult a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés éves növekedése júniusban, amikor stagnált a munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség? Horn Gábort kérdezzük a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:58
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke július 24-én, szerdán 15 óra 30-kor lesz a vendégünk. Akit nemcsak arról kérdezünk, hogy az önkormányzati és az európai parlamenti választások eredményeként mi várható a jövőben. Például Karácsony Gergely képes lesz-e az előző mandátumához képest nagyobbnak tűnő ellenszélben irányítani Budapestet és kitölteni az újabb öt évet, hanem azt is, hogy Magyar Péter mennyire tud profitálni az EP-sikerből, valóban ő és a pártja lehet az, aki leváltja Orbán Viktor Fideszét? Ugyanakkor – már csak tanári végzettsége és gyakorlata, valamint pedagógiai vezetői tapasztalatai okán is – a hazai oktatás helyzetét is kivesézzük.
Makro / Külgazdaság Závecz Tibor: Magyar Péter világosan látja, hogyan lehet a 2026-os választást megnyerni
Csabai Károly | 2024. július 15. 09:31
A ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet alapító-ügyvezetője még azelőtt volt a Klasszis Klub vendége, hogy kiderült volna, a második újraszámlálás is Karácsony Gergely választási győzelmét hozta Vitézy Dáviddal szemben. Ám a beszélgetés egy része már a jövővel foglalkozott és nemcsak a fővárost illetően, hanem arról is bőven szó esett, milyen eredményt hozhatnak a 2026-os országgyűlési választások, például megbuktathatja-e Magyar Péter Tisza Pártja Orbán Viktor Fideszét. A Klasszis Klub 4. évfolyamának 54. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Bojkottot hirdetnének Magyarországgal szemben
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:04
Nem kérnek a Magyarország által rendezendő találkozóból. 
Makro / Külgazdaság Féloldalas bővülés a magyar építőiparban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 08:30
Több mint 7 százalékkal nőtt az építőipari termelés májusban az egy évvel korábbihoz képest. 
Makro / Külgazdaság Trump hatalomra kerülése atomfegyverkezési versenyt indíthat el
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 07:13
Ha Donald Trump újra az Egyesült Államok elnöke lesz, és visszavonhatja a USA védelmi ernyőjét Európa fölül, az számos országot újfajta biztonsági garancia szerzésére ösztönözné.
Makro / Külgazdaság Elbukni látszik Orbán Viktor missziója
Csabai Károly | 2024. július 15. 05:42
Hiába tesz meg ugyanis kormánya a saját állítása szerint mindent az infláció leszorításáért, és hirdeti hónapról hónapra fennen, hogy ez sikerült is, továbbra is azt látjuk, hogy Európában még mindig jóval több országban alacsonyabb az éves szintű fogyasztóiár-index, mint ahányban magasabb – derül ki az eddig napvilágra került júniusi adatok alapján készült Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG