BUX
35 210.60
+0.46%
+160.00
OTP
9 735.00
+0.15%
+15.00
MOL
2 000.00
+0.00%
+0.00
RICHTER
6 820.00
+0.89%
+60.00
MTELEKOM
390.00
+1.56%
+6.00
 
2019. március 1. 13:05

Már hét konzervatív párt akarja kizárni (vagy felfüggeszteni) a Fideszt a közös európai pártcsaládjukból. Azután csordult túl a pohár náluk, hogy a magyar kormánypárt elindította sorosozós-junckerezős plakátkampányát. Michael Roth német államminiszter szerint ez a magyar kormánypropaganda mélypontja. Manfred Weber, az EPP-csúcsjelöltje szintén figyelmeztette a magyar kormányt a héten.

Manfred Weber. EPA/PATRICK SEEGER

A portugál Demokratikus és Szociális Centrum-Néppárt (CDS-PP) is indítványozta a Fidesz kizárását vagy felfüggesztését a konzervatív erőket tömörítő Európai Néppártból (EPP), adta hírül a Politico brüsszeli hírportál.

„Bomlaszt a Fidesz”

A CDS-PP ezt azzal indokolta, hogy a Fidesz "nyilvánvalóan, szándékosan bomlasztja az EPP egységét és közös céljait". Szerintük túl nagyok a nézetkülönbségek ahhoz, hogy fenntartható legyen a jelenlegi állapot.

A Fidesz kizárását és egy vita lefolytatását kezdeményezi a holland Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) is. Az EPP elnökének, Joseph Daulnak küldött levelükben azzal érvelnek, hogy a magyar kormánypárt számos lépése nem fér össze a pártcsalád ideológiájával, programjával és álláspontjával.

„A Fidesszel folytatott informális eszmecseréknek nincs már meg a kívánt hatásuk"

- idézte Rutger Ploumot, a CDA elnökét az MTI. 

Egymás után tiltakoznak

Előző nap ezzel a kéréssel fordult Joseph Daulhoz a vallon konzervatív Humanista Demokratikus Centrum (CDH), a flamand kereszténydemokraták (CD&V) és a luxemburgi Keresztényszociális Néppárt (CSV) is.

Múlt héten pedig két svéd konzervatív tagszervezet, a Mérsékelt Párt és a kereszténydemokrata párt nyújtott be hasonló indítványt a magyar kormány legújabb plakátkampánya és a jogállamiság magyarországi helyzete miatt.

A kifogásolt plakáton Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, mögötte pedig Soros György amerikai milliárdos látható – mindketten nevetnek. A plakát szövege így szól: „Önnek is joga van tudni, mire készül Brüsszel.” A kormány szerint migránsokkal akarják elárasztani Európát.

Az EPP alapokmányának értelmében legalább öt különböző országból hét tagpárt kezdeményezheti bármely másik tag kizárását. Ez a feltétel a jelek szerint teljesült. 

A németek is kiakadtak

Eközben a német EU-ügyekért felelős államminiszter a kormánypropaganda eddigi mélypontjának nevezte a plakátkampányt. Michael Roth az RTL Klubnak azt mondta, hogy tekintélyelvű törekvéseket lát a magyar kormány politikája mögött. Az interjút egyébként a magyarországi német nagykövetség is megosztotta Facebook-oldalán.

Michael Roth korábban is rendszeresen bírálta a magyar kormányt. Tavaly év végén egy cikkben például azt írta: Magyarországon veszélyben van a demokrácia, ezért a jogállamiság betartásához kell kötni az uniós pénzek kifizetését.

Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU új elnöke pedig nemrég azzal fenyegette meg a magyar kormányfőt, hogy megszakítja a Fidesszel a rendszeres párbeszédet.

Weber is bírált

Manfred Weber, az EPP európai parlamenti (EP) frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje szintén megszólalt az ügyben a héten. Egy lapinterjúban azt mondta: szolidaritást vár a magyar miniszterelnöktől a pártcsaládban. Azzal kapcsolatban, hogy a magyar kampány Jean-Claude Junckert is célba veszi, kifejtette:

"Nem lehet, hogy egy párt az EPP-n belül ennyire keményen lépjen fel a saját, EPP-s bizottsági elnökkel szemben".

Weber a migrációval kapcsolatban megjegyezte: az EPP az az erő Európában, amely gondoskodik az EU külső határának védelméről. Ugyanakkor szerinte biztosítani kell a lehetőséget arra, hogy továbbra is segítsünk a védelemre szoruló embereknek, korlátozott időre és előre meghatározott létszámú csoportokban, "például az ENSZ áttelepítési programjainak keretében."

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Szépen lassan nyílnak a cseh határok is
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 20:58
Csehország fokozatosan megnyitja a koronavírus-járvány miatt korábban lezárt államhatárait - közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Óriási segélycsomagot kapnak az önkormányzatok - Ausztriában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 19:49
A települések önkormányzatainak hirdetett támogatási csomagot az osztrák kormány; a pályázaton induló városok és falvak között egymilliárd eurót osztanak szét - jelentette be Sebastian Kurz kancellár, aki példátlan méretűnek nevezte a támogatási csomagot.
Makro / Külgazdaság A nap képe: mellbevágó címlap – nevet kaptak a névtelen áldozatok
Wéber Balázs | 2020. május 25. 18:21
Sokszor önkéntelenül is úgy beszélünk a koronavírus áldozatairól, mintha csak számsorok lennének egy statisztikában.
Makro / Külgazdaság Elárult az államtitkár néhány számot a gazdaságvédelmi akciótervről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 16:42
A gazdaságvédelmi akcióterv keretében péntektől lehet beadni a jelentkezést a high-tech és zöld magyar, a kkv-hatékonyságot növelő 50 milliárd forint keretösszegű pályázatra.
Makro / Külgazdaság Újabb nukleáris válság fenyeget - Kína a valódi célpont
Káncz Csaba | 2020. május 25. 13:53
A hadászati egyensúly architektúráját napjainkban már a teljes széthullás veszélye fenyegeti, ami a fegyverkezési verseny újabb fordulóját vetíti előre. Orosz szakértők szerint Washington kivonulása a hadászati megállapodásokból valójában Pekingnek szóló fenyegetés. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 2000 milliárd forint maradhat idén a hiteladósoknál
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 12:01
A lakosság 40 százaléka továbbra is törleszti a hitelét.
Makro / Külgazdaság Tovább száguldanak az üzemanyagárak
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 10:00
A benzin literjéért átlagban 7, a gázolajéért 6 forinttal kell majd többet fizetni május 27-étől.
Makro / Külgazdaság Nyitnak a spanyol strandok, júliustól mehetnek a turisták is
Wéber Balázs | 2020. május 25. 09:07
Mától enyhül a karantén Madridban és Barcelonában is, országosan pedig kinyithatnak az első strandok. A spanyolok júliustól várják a külföldi turistákat. Görögország és Horvátország szintén szeretné megmenteni a nyári turistaszezont. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.    
Makro / Külgazdaság 500 közelébe nőtt az elhunytak száma - több mint 1700-an már meggyógyultak
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 06:54
Öt idős, krónikus beteg hunyt el hétfőre - több mint 1700-an meggyógyultak, ismét kevesebb az aktív fertőzött.
Makro / Külgazdaság Pánik után: csak egy ágazatban látják még sötétebbnek a magyar gazdaság jövőjét
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 06:34
Májusban – vélhetően a kormányzat által bejelentett járványügyi lazítás hatására – szinte minden ágazati és a fogyasztói bizalmi index is egyharmadát ledolgozta áprilisi drámai zuhanásának, az iparban azonban még tovább erősödött a pesszimizmus.
hírlevél