<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Trump bejövetele és Netanjahu szorult politikai helyzete megnyitják az utat Ciszjordánia fokozatos annektálásához. Egy szélsőséges Izrael viszont még a baráti arab államok jóindulatát is gyorsan elvesztheti, ráadásul a térségben is tovább nőne az egyébként sem alacsony feszültség.
EPA/ABIR SULTAN

Két hónapja számoltunk be Naftali Bennett oktatási miniszter, a keményvonalas Zsidó Otthon párt vezetőjének bejelentéséről, miszerint hogy Trump győzelme egy lehetőség Izrael számára, hogy „azonnal visszakozzon az ország közepén létrejövő palesztin állam elképzelésétől, amely sértené biztonságunkat és az igaz ügyet. Ez a pozíciója a megválasztott amerikai elnöknek is. A palesztin állam korszakának vége.”

A telepesek fújhatják a passzátszelet

Bennett vasárnap már konkrétumokkal állt elő és bejelentette, miszerint törvényjavaslatot terjeszt be arról, hogy január végéig annektálják a megszállt Ciszjordánia harmadik legnagyobb telepét (Ma’ale Adumim). Bizonyosra vehető, hogy a „január végéig” határidő bejelentésével Bennett arra utal, hogy az pár nappal Trump január 21-i beiktatása után történjen meg. Ahogyan egy 2014-es előadásában  a Brooking Institute-ban már kifejtette, Ciszjordánia teljes annektálása egy folyamat, „egy olyan küzdelem”, amelynek során a globális közvélemény változásait is figyelembe kell venni. A telepek legalizálásáról szóló törvénytervezet Aviháj Mendelblit államügyész szerint egyébként alkotmányellenes, ellentétes mind az izraeli, mind a nemzetközi törvénykezéssel.

Új helyzet áll elő

Két fontos oka van annak, hogy az izraeli kormányzat annexiókat követelő hangjait komolyan vegyük. Az egyik Trump bejövetele és új izraeli nagykövet-jelöltjének megnevezése. David M. Friedman egy csődjogász, nulla diplomáciai tapasztalattal, viszont eddig Amerikában orthodox zsidóként több tízmillió dollárt gyűjtött össze a ciszjordániai telepesek számára. Eddigi tevékenysége alapján arra lehet következtetni, hogy az új amerikai nagykövet keményebb vonalat fog vinni a telepes-politikában, mint maga Nethanjahu miniszterelnök – ami valljuk be, nem kis teljesítmény!

Káncz Csaba

Ez viszont a józanabb Republikánusoknál is kiveri a biztosítékot, és arra figyelmeztetnek, hogy egy szélsőjobboldali Izrael el fog szigetelődni még a barátibb arab államoknál, így Egyiptomnál, Jordániánál és az Öböl-menti államoknál is.

A másik ok pedig Netanjahu miniszterelnök politikai túlélése. A kormányfőt két napja a rendőrség három órán keresztül hallgatta ki, illegális ajándékok és előnyök elfogadásának gyanújával. A vizsgálat még 9 hónapja kezdődött és a rendőrség bizonyos abban, hogy napokon belül megindul a hivatalos nyomozás. Ezen túl ott van a vitatott szerepe német tengeralattjárók megvásárlásában is, amely ügyletet még a védelmi miniszter is ellenezte.

Netanjahu tisztában van vele, hogy törékeny hatalma megtartásához elleneznie kell bármilyen kompromisszumot a palesztin szuverenitás és a kétállami megoldás kérdéskörében. Ez a jelenlegi helyzetben azt jelenti, hogy Bennett-nek és a mögötte álló köröknek az annexió témájában szabadabb keze van, mint korábban. A kocka tehát el van vetve.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Valami gyanús történik Spanyolországban: újabb levélbombát találtak
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 16:56
Azután, hogy az ukrán nagykövetségen kisebb sérülést okozott egy levélbomba, a spanyol miniszterelnök és védelmi miniszter irodájában pedig a szűrésen akadt fent, ismét küldtek egyet. 
Makro / Külgazdaság Kapott egy felemás hírt az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 15:48
Az Egyesült Államokban havi összevetésben nőttek a személyes kiadások és  jövedelmek októberben.
Makro / Külgazdaság Macron Washingtonban – elkerülhető a kereskedelmi háború?
Káncz Csaba | 2022. december 1. 15:23
Brüsszel és Berlin sokat remél Macron elnök tegnap kezdődött washingtoni látogatásától. Párizs az ukrajnai háború által támasztott új kihívásokat a nemzetközi biztonság általános romlása részének tekinti. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter burkoltan odaszólt Ukrajnának?
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 14:59
A miniszter a külhoni magyarokról és a keresztényüldözésről beszélt.
Makro / Külgazdaság Aknák Ukrajnában: fontos döntést hozott az EU
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 14:16
Az Európai Unió újabb jelentős támogatást nyújt Ukrajnának, ezúttal aknamentesítésre.
Makro / Külgazdaság Most egy miniszterelnöknek küldtek valakik levélbombát
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 13:33
Azután, hogy az országban egy nagykövetnek címeztek bombát, most a miniszterelnöknek is.
Makro / Külgazdaság A piac már beárazta, hogy Magyarország uniós pénzeit felfüggesztenék
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 13:04
Vajon az Európai Bizottság szerdai döntése után félig tele van a pohár, vagy félig üres? És milyen látható következményei lennének annak, ha megérkeznek az uniós pénzek? A legfrissebb történés mellett még az üzemanyag árstopról, annak várható kivezetéséről, valamint az inflációról, bértárgyalásokról is szó esett az ATV Start című műsorában, ahol Székely Sarolta lapunk felelős szerkesztője mellett Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője volt a vendég.
Makro / Külgazdaság Közeleg a tél: Szijjártó Péter megkongatta a vészharangot
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 12:17
Közeleg a tél, ami súlyos humanitárius katasztrófával fenyeget Ukrajnában, ezért mielőbb el kell jönnie a békének, ugyanis Európa is egyre nehezebb helyzetbe kerül a kettős nyomás, a háború következményei és az illegális migráció miatt - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Genfben.
Makro / Külgazdaság Újabb figyelmeztető jelzés érkezett a magyar iparból
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 09:49
Kitart még a növekedés a feldolgozóiparban a BMI alapján, de lassul a tempó.
Makro / Külgazdaság Megvan, miért száguld a recesszió felé a magyar gazdaság
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 09:18
Elsősorban a mezőgazdaság teljesítménye taszította a recesszió peremére a magyar gazdaságot a legfrissebb adatok szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG