<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Alig több mint két héttel az amerikai határnyitás előtt csak egy biztos: Szputnyik-védőoltással nem lehet majd beutazni az USA-ba. A WHO által elismert oltásokkal - köztük a két kínaival - viszont igen. Az érdeklődés máris nagy és a légitársaságok árat is emeltek.

A november 8-ai amerikai határnyitást már tényként lehet kezelni, de azért jócskán akadnak még bizonytalanságok a feltételek körül. Bár a Fehér Ház egy sajtósa az elmúlt héten a "sorompók" novemnber 8-ai felemeléséről adott közre egy Twitter-üzenetet, a kormány hivatalos honlapjain még nincs nyoma a részleteknek. Márpedig aki csak egyszer is átlépte az Egyesült Államok határát, az tudja, hogy hosszadalmas, idegesítő és néha kifejezetten kellemetlen procedúráról van szó - különösen akkor, ha az illető egy nagy nemzetközi reptéren (például New York JFK, Los Angeles LAX) lép be az országba.

Annyi már biztosnak látszik, hogy a beutazáshoz 72 órán belül elvégzett Covid-teszt és oltási igazolás lesz szükséges. Hogy mely vakcinákat fogadják el az sem volt egyértelmű eddig, de immár bizonyos, hogy az illetékes amerikai hatóság, az FDA, valamint a nemzetközi egészségügyi világszervezet (WHO) által elismert oltásokat. Ezek már megtalálhatók a hivatalos honlapon is.

Egy egészségügyi dolgozó mutatja a Szputnyik V vakcinát tartalmazó ampullát (Fotó: EPA/ANDREI POKUMEIKO)Egy egészségügyi dolgozó mutatja a Szputnyik V vakcinát tartalmazó ampullát (Fotó: EPA/ANDREI POKUMEIKO)

Az orosz Szputnyik V nem szerepel egyik listán sem. Sajtóhírek szerint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csak a jövő év első negyedévében dönthet a Szputnyik V-oltóanyag jóváhagyásáról. A Reuters hírügynökség szerint ugyanis - állítólag - még több dokumentum hiányzik az engedélyezési eljáráshoz, ezeket Oroszország november végéig pótolhatja. A Szputnyik V-oltóanyagot Oroszországban 2020 augusztusában engedélyezték. Az oltóanyagot a TASZ orosz hírügynökség szerint 70 országban alkalmazzák.

Nem teljesen reménytelen azért a Szputnyikkal beoltottak helyzete sem. Ha ugyanis valaki harmadik oltásként az alábbi (jóváhagyott) vakcinák egyikét veszi fel, akkor olyan igazolást is kap, amelyen csak az utóbbi neve szerepel - így meg lehet próbálkozni a határ átlépésével úgy, hogy csak ez utóbbit mutatja be az USA-be belépni szándékozó. Ebben persze van némi kockázat, hiszen a bevándorlási képviselő kérheti az első két oltás papírjait is.

Sokan indulhatnak New Yorkba az év végén (Fotó: Pixabay) Sokan indulhatnak New Yorkba az év végén (Fotó: Pixabay)

Az FDA által elismert vakcinák a következők:
    •    Pfizer-BioNTech: BNT162b
    •    Moderna: mRNA-1273
    •    Janssen/Johnson & Johnson: Ad26.COV2.S
A WHO által elismert vakcinák pedig az alábbiak:
    •    Pfizer-BioNTech: BNT162b
    •    Moderna: mRNA-1273
    •    Janssen/Johnson & Johnson: Ad26.COV2.S
    •    Oxford/AstraZeneca AZD122s
    •    Serum Institute of India: Covishield(Oxford/AstraZeneca formulation)
    •    Sinopharm (Beijing): BBIBP-CorV (Vero Cells)
    •    Sinovac: CoronaVac

A beutazási könnyítések hírére alaposan megélénkült az USA-ba irányuló járatok iránti érdeklődés - és cseppet sem mellékesen felmentek a jegyárak is. Az Airlines for Americas szakmai szervezet (A4A) legutóbbi felmérése - amelyet a Politico közölt - már a megugró augusztusi adatokat tükrözi. Az emelkedés mértéke 160 százalék a 2020-as augusztusi adatokkal összevetve.

A Bureau of Transportation Statistics adatbázisa szerint tavaly augusztusban 25,2 millióan ültek repülőre az Egyesült Államokban, idén augusztusban viszont már 66 millió jegyet adtak ki - igaz, ennek döntő része (59,7 millió) belföldi utazást takar, vagyis a beutazó turizmus még elhanyagolható szinten volt a nyár utolsó hónapjában. Nagy kérdés, hogy a novemberi határnyitás mennyivel dobja meg ezeket a számokat. Ez pedig attól is függ, hogy a nagy légitársaságok milyen ütemben tudják visszaállítani, bővíteni a járvány előtti menetrendet.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kétezer ukránt öltek meg az oroszok egyetlen nap alatt 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 19:48
Lőszerraktárak semmisültek meg a Krímben.
Makro / Külgazdaság Meddig autózhatunk még olcsóbb benzinnel? - A hét videója
Izsó Márton - Király Béla | 2022. augusztus 12. 19:18
A hét egyik izgalmas gazdasági történése volt az orosz olajszállítás leállása. Félő volt, ha nem sikerül rövid időn belül újraindítani a tranzitot, az végleg megpecsételi az üzemanyagok esetében alkalmazott hatósági ár sorsát. Az olajszállítás ügyét sikerült végül rendezni, ám kérdéses, hogy meddig marad az árstop. A hét videója.
Makro / Külgazdaság Ömlik a közvetlen tőke Romániába
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:25
Folytatódik a felívelő trend keleti szomszédunknál.
Makro / Külgazdaság Amerika új frontot nyit Kínával szemben
Káncz Csaba | 2022. augusztus 12. 17:01
Peking aggodalommal figyeli Washington és Új-Delhi katonai közeledését, hiszen az USA bebizonyíthatja, hogy egy másik front nyitható Kínával szemben, ha az növeli a nyomást Tajvanra. A hadgyakorlattal Új-Delhi világosan jelzi, hogy nem teszi félre a Kínával kapcsolatos aggodalmait, nem riad vissza az Egyesült Államokkal való együttműködéstől és nem ad vétójogot Pekingnek a partnerségeit illetően. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Cristiano Ronaldo országa lehet a felmentősereg Közép-Európának gázügyben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 16:33
Antonio Costa portugál kormányfő támogatta pénteki nyilatkozatában Olaf Scholz német kancellár csütörtöki felvetését egy Portugáliából Közép-Európába tartó gázvezeték létesítéséről.
Makro / Külgazdaság Bespejzoltak a németek gázból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 15:52
 Az orosz földgázszállítások erőteljes visszafogása ellenére megközelítette a szeptemberre előírt 75 százalékot a gáztározók töltöttsége Németországban a közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) pénteki adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Állítólag az ING bankon keresztül megy majd a tranzitdíj a kőolajért
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 14:55
Európai bank bonyolíthatja tovább a tranzitdíj-átutalásokat a Barátság kőolajvezeték szállításai fejében, így elhárulhat az akadály a Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz olajexport folytatása elől. 
Makro / Külgazdaság Meglepő teljesítményt nyújtott az eurózóna ipara
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:54
Júniusban a várakozásokat lényegesen meghaladó mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Másfélszer többet fizettek az osztrák háztartások az energiáért júniusban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:01
Júniusban az osztrák háztartások 45 százalékkal fizettek többet az energiáért, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag, a fűtőolaj és a gáz ára meredeken emelkedett, valamint a pellet és a tűzifa ára is nagyot drágult az osztrák energiaügynökség pénteken publikált adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki kegyelmet kapott a korrupcióért elítélt Samsung-vezér
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 10:31
Jun Szuk Jol dél-koreai elnök kegyelmet adott a Samsung vállalatcsoport sikkasztás és vesztegetés miatt bebörtönzött alelnökének és örökösének, Li Dzse Jongnak, valamint a Lotte csoport elnökének, Sin Dong Binnek, és velük együtt 1691 fogolynak - közölte a szöuli igazságügyi minisztérium pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG