<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Alig több mint két héttel az amerikai határnyitás előtt csak egy biztos: Szputnyik-védőoltással nem lehet majd beutazni az USA-ba. A WHO által elismert oltásokkal - köztük a két kínaival - viszont igen. Az érdeklődés máris nagy és a légitársaságok árat is emeltek.

A november 8-ai amerikai határnyitást már tényként lehet kezelni, de azért jócskán akadnak még bizonytalanságok a feltételek körül. Bár a Fehér Ház egy sajtósa az elmúlt héten a "sorompók" novemnber 8-ai felemeléséről adott közre egy Twitter-üzenetet, a kormány hivatalos honlapjain még nincs nyoma a részleteknek. Márpedig aki csak egyszer is átlépte az Egyesült Államok határát, az tudja, hogy hosszadalmas, idegesítő és néha kifejezetten kellemetlen procedúráról van szó - különösen akkor, ha az illető egy nagy nemzetközi reptéren (például New York JFK, Los Angeles LAX) lép be az országba.

Annyi már biztosnak látszik, hogy a beutazáshoz 72 órán belül elvégzett Covid-teszt és oltási igazolás lesz szükséges. Hogy mely vakcinákat fogadják el az sem volt egyértelmű eddig, de immár bizonyos, hogy az illetékes amerikai hatóság, az FDA, valamint a nemzetközi egészségügyi világszervezet (WHO) által elismert oltásokat. Ezek már megtalálhatók a hivatalos honlapon is.

Egy egészségügyi dolgozó mutatja a Szputnyik V vakcinát tartalmazó ampullát (Fotó: EPA/ANDREI POKUMEIKO)Egy egészségügyi dolgozó mutatja a Szputnyik V vakcinát tartalmazó ampullát (Fotó: EPA/ANDREI POKUMEIKO)

Az orosz Szputnyik V nem szerepel egyik listán sem. Sajtóhírek szerint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csak a jövő év első negyedévében dönthet a Szputnyik V-oltóanyag jóváhagyásáról. A Reuters hírügynökség szerint ugyanis - állítólag - még több dokumentum hiányzik az engedélyezési eljáráshoz, ezeket Oroszország november végéig pótolhatja. A Szputnyik V-oltóanyagot Oroszországban 2020 augusztusában engedélyezték. Az oltóanyagot a TASZ orosz hírügynökség szerint 70 országban alkalmazzák.

Nem teljesen reménytelen azért a Szputnyikkal beoltottak helyzete sem. Ha ugyanis valaki harmadik oltásként az alábbi (jóváhagyott) vakcinák egyikét veszi fel, akkor olyan igazolást is kap, amelyen csak az utóbbi neve szerepel - így meg lehet próbálkozni a határ átlépésével úgy, hogy csak ez utóbbit mutatja be az USA-be belépni szándékozó. Ebben persze van némi kockázat, hiszen a bevándorlási képviselő kérheti az első két oltás papírjait is.

hirdetés

Sokan indulhatnak New Yorkba az év végén (Fotó: Pixabay) Sokan indulhatnak New Yorkba az év végén (Fotó: Pixabay)

Az FDA által elismert vakcinák a következők:
    •    Pfizer-BioNTech: BNT162b
    •    Moderna: mRNA-1273
    •    Janssen/Johnson & Johnson: Ad26.COV2.S
A WHO által elismert vakcinák pedig az alábbiak:
    •    Pfizer-BioNTech: BNT162b
    •    Moderna: mRNA-1273
    •    Janssen/Johnson & Johnson: Ad26.COV2.S
    •    Oxford/AstraZeneca AZD122s
    •    Serum Institute of India: Covishield(Oxford/AstraZeneca formulation)
    •    Sinopharm (Beijing): BBIBP-CorV (Vero Cells)
    •    Sinovac: CoronaVac

A beutazási könnyítések hírére alaposan megélénkült az USA-ba irányuló járatok iránti érdeklődés - és cseppet sem mellékesen felmentek a jegyárak is. Az Airlines for Americas szakmai szervezet (A4A) legutóbbi felmérése - amelyet a Politico közölt - már a megugró augusztusi adatokat tükrözi. Az emelkedés mértéke 160 százalék a 2020-as augusztusi adatokkal összevetve.

A Bureau of Transportation Statistics adatbázisa szerint tavaly augusztusban 25,2 millióan ültek repülőre az Egyesült Államokban, idén augusztusban viszont már 66 millió jegyet adtak ki - igaz, ennek döntő része (59,7 millió) belföldi utazást takar, vagyis a beutazó turizmus még elhanyagolható szinten volt a nyár utolsó hónapjában. Nagy kérdés, hogy a novemberi határnyitás mennyivel dobja meg ezeket a számokat. Ez pedig attól is függ, hogy a nagy légitársaságok milyen ütemben tudják visszaállítani, bővíteni a járvány előtti menetrendet.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kedvezőtlen adatok érkeztek a magyar gazdaság egyik szegmenséből
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 09:00
2021 októberében az ipari termelés volumene 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,7 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 szeptemberéhez képest 0,3 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság 150 milliárd dollárra perlik a Facebookot
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 08:25
Az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba menekült rohingyák csoportja beperelte a Facebookot, mivel szerintük az nem tett semmit azért, hogy a rohingyák elleni gyűlöletbeszédet korlátozza 2017-ben, amikor a buddhista többségű Mianmar katonasága népirtást hajtott végre az ország muszlim kisebbsége ellen.
Makro / Külgazdaság Téli olimpia: Peking dühösen reagált az USA diplomáciai bojkottjára
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 07:58
Az Egyesült Államok egyetlen diplomáciai képviselőt sem küld a 2022-es téli pekingi olimpiai és paralimpiai játékokra a kínai Hszincsiang-Ujgur tartományban folyó "népirtás és emberiesség elleni bűncselekmények" miatt - jelentette be hétfőn a washingtoni Fehér Ház.
Makro / Külgazdaság Itt a beismerés, hogy még tovább romlott a pénzünk értéke
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 06:03
Ezt is elmondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke abban az interjúban, amelyben megerősítette, az infláció leszorításáig még hosszú, kiszámítható pályán haladó kamatemelési ciklusra kell készülni.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a Nobel-hét – A nagy bankett idén is elmarad
Elek Lenke | 2021. december 6. 20:08
Ma kezdődik és vasárnapig tart a hagyományos Nobel-hét Stockholmban, amelyet a járvány miatt csak részben rendeznek meg digitálisan, részben azonban továbbra is lesznek helyszíni rendezvények. Az idei tervező művészek között van a magyar származású Lara Szabo Greisman is.
Makro / Külgazdaság Kína csúnyán kiszorítja az oroszokat ebben a vetélkedésben
Káncz Csaba | 2021. december 6. 17:11
A közép-ázsiai politikai elitek rájöttek, hogy jobb, ha keblükre ölelik Kínát és finoman távolabb tartják maguktól a Kreml forró leheletét.  Az elitek új tagjaiban változás állt be: a kazah elnök például folyékonyan beszél mandarin nyelven, ráadásul diplomáciai tapasztalatai és kapcsolatai is vannak Kínával.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Az utolsó akadály is elhárult, megalakulhat az új német kormány
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 16:49
A Zöldek is elfogadták a koalíciós szerződést.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban közelít Magyarország felé az omikron
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 14:13
Horvátországban is kimutatták az új vírustörzset. 
Makro / Külgazdaság Rekordot döntöttek a fegyvereladások
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 13:06
Itt nem érződik a koronavírus-járvány miatti válság.
Makro / Külgazdaság Növekvő profitot remélnek jövőre a nagy autógyártók
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 08:04
A világ autóipari vezetői a szektor nyereségének növekedését várják a következő években – derül ki a KPMG Global Automotive Executive Survey éves felmérésből. Bár a szakemberek zöme szerint az iparág képes kezelni a következő nagy technológiai átalakulást, a megkérdezettek több mint fele aggódik az ellátási láncok és a munkaerőhiány miatt. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló