1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Kairóba hívta külön-külön tárgyalásokra Izrael és a palesztin csoportok képviselőit Egyiptom, amely a tartós gázai övezeti tűzszünet érdekében próbál közvetíteni. Obama beiktatásáig kivonul az izraeli hadsereg Gázából
Kairóba hívta külön-külön tárgyalásokra Izrael és a palesztin csoportok képviselőit Egyiptom, amely a tartós gázai övezeti tűzszünet érdekében próbál közvetíteni a szembenálló felek között - közölte hétfőn egy egyiptomi diplomáciai forrás.

A neve elhallgatását kérő külügyminisztériumi tisztségviselő a MENA félhivatalos hírügynökségnek elmondta, hogy a meghívás csütörtökre szól. A tisztségviselő arra nem tért ki, hogy a meghívottak válaszoltak-e a tárgyalási ajánlatra.

Az újabb tárgyalások célját abban jelölte meg, hogy megtegyék a szükséges lépéseket a tűzszünet megszilárdítása érdekében, valamint megszerezzék a szembenálló felek határozott beleegyezését az egyiptomi tűzszüneti terv megvalósításába. Az egyiptomi terv egyebek mellett a Gázai övezet izraeli zárlatának felszámolását is előirányozza.

Az izraeli hadsereg az új amerikai elnök keddi beiktatásáig kivonul a Gázai övezetből - közölték hétfőn nevük elhallgatását kérő izraeli tisztségviselők.

Ez az első közlés a kivonulás időpontjáról azóta, hogy Izrael szombaton egyoldalúan tűzszünetet vállalt a gázai konfliktusban. Ehud Olmert miniszterelnök korábban csak annyit közölt, hogy Izrael "mielőbb" ki akar vonulni az övezetből.

A kivonulás időzítése összefügghet azzal, hogy Izrael problémamentessé akarja tenni az Egyesült Államokkal fennálló viszonyát Barack Obama új elnök hivatali idejének kezdetére. Az izraeli erők már szombaton elkezdték a kivonulást.

Izrael szombat este egyoldalú tűzszünetet hirdetett, vasárnap hajnalban pedig leállította 22 napja tartó, több mint 1300 palesztin halálos áldozatot követelő gázai övezeti offenzíváját. A hadműveletek célja többek között az övezetből a zsidó állam ellen indított palesztin rakétatámadások beszüntetése volt. Az izraeli hadsereg vasárnap Gáza városán belüli és akörüli kulcspozíciókból vonult ki.

A Gázai övezetet uraló Hamász palesztin radikális mozgalom és szövetségesei vasárnap szintén tűzszünetet hirdettek ki egy hétre. Az övezetben hétfőre virradóra már második éjszaka tartott a fegyvernyugvás. Egy izraeli katonai szóvivő úgy nyilatkozott, hogy minden csendes, egész éjszaka nem tapasztaltak semmilyen mozgolódást.

Egyiptom, amely az előző, tavaly decemberben megszakadt tűzszünet ügyében is közvetített a szembenálló felek között, a Sarm-es-Sejkben vasárnap rendezett nemzetközi mini-csúcsértekezleten megkapta európai és mérsékelt arab országok támogatását a tartós  fegyvernyugvást célzó tervéhez.

Van, aki kizáratná Izraelt az ENSZ-ből
A palesztin áldozatok harmada gyermek
Irán: most már fatva tiltja az üzletelést Izraellel
Izrael iráni segélyszállítmányt tartóztatott fel
ENSZ BT: tűzszünetet és kivonulást Gázából!

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG