<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Putyin megkapta az iráni ajatollah jóváhagyását a háborút illetően, Erdogannak megköszönte, hogy a búza ügyében közvetített, Zelenszkij nem akarja télig elhúzni a háborút. Ezek is történtek az elmúlt órákban.

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi teheráni látogatásán elnyerte Irán legfelsőbb vezetőjének jóváhagyását az Ukrajna elleni inváziójával kapcsolatban. Ali Hamenei ajatollah azt mondta Putyinnak: „A háború kemény és nehéz kérdés, és Irán egyáltalán nem örül annak, hogy a hétköznapi emberek szenvednek tőle, de Ukrajna esetében, ha nem ön kezdeményez, akkor a másik fél indította volna el a háborút ... Ha az út nyitva áll a NATO előtt, nem ismer határokat, és ha Ukrajnát nem állítják meg, valamivel később a Krím ürügyén kezdték volna meg ugyanezt a háborút.”

 • Hamenei hozzátette, hogy Teheránnak és Moszkvának ébernek kell maradnia a „nyugati megtévesztés” ellen. „Irán és Oroszország hosszú távú együttműködése nagymértékben, mélyen előnyös mindkét ország számára” – mondta.

Megrongált lakóház előtt sétáltatja kutyáját egy nő, mögötte ukrán katonák Kramatorszkban 2022. július 19-én, miután orosz rakétatámadás érte a donyecki régióban fekvő várost. Fotó: MTI/EPA
Megrongált lakóház előtt sétáltatja kutyáját egy nő, mögötte ukrán katonák Kramatorszkban 2022. július 19-én, miután orosz rakétatámadás érte a donyecki régióban fekvő várost. Fotó: MTI/EPA

 • Putyin szerint olyan előrelépés történt, amely lehetővé teheti Oroszország számára az ukrán búza elleni blokád feloldását. „Szeretném megköszönni a közvetítői erőfeszítéseiket” – mondta az orosz elnök Recep Tayyip Erdoğannak, török ​​kollégájának teheráni útja során a Kreml által kiadott közleményben. „Az ön közvetítésével előreléptünk. Még nem oldódott meg minden probléma, de az már jó, hogy van mozgás.”

 • Ukrajna nem akarja, hogy a háború télig tartson, mert ez időt adna az orosz erőknek a behatolásra, és megnehezítené az ukrán ellentámadást. Volodimir Zelenszkij elnök vezérkari főnöke, Andry Yermak azt mondta: „Nagyon fontos számunkra, hogy ne lépjünk be a télbe. Akkor az oroszok be tudják ásni magukat, ami megnehezíti a dolgokat.”

 • Dmitrij Medvegyev, Oroszország egykori elnöke kijelentette, hogy az ukrajnai béke Moszkva feltételein alapul. Medvegyev, aki jelenleg a Biztonsági Tanács helyettes vezetője, kijelentette: „Oroszország minden célját eléri. Béke lesz – de a mi feltételeink szerint.” Putyin azt állította, Moszkva nem látja, hogy Ukrajna teljesíteni szeretné a márciusban kötött előzetes békemegállapodás feltételeit.

 • John Kirby, a Pentagon szóvivője elmondta, hogy Oroszország újabb ukrán területek annektálásának alapjait fekteti le, és illegitim meghatalmazottakat telepít az ellenőrzése alatt álló területekre. Kijelentette, hogy Oroszország ezeken a helyeken a rubelt igyekszik hivatalos fizetőeszközként beállítani, és arra kényszeríti a lakosokat, hogy állampolgárságért folyamodjanak.

 • Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy „jelentős eredményeket” vár Ukrajnában felesége keddi washingtoni útja kapcsán. „Ukrajna első first lady-jének tengerentúli látogatásának célja az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatás növelése, az emberek orosz terrortól való megvédése, a további segítségnyújtás és a humanitárius szükségletek kielégítése” – mondta. Olena Zelenska kedden találkozott amerikai kollégájával, Jill Bidennel, mielőtt szerdán fellépett a Kongresszus tagjai előtt.

 • A dél-ukrajnai Mikolajiv régió kormányzója 100 dollár (83 font) jutalmat ajánlott fel mindenkinek, aki beazonosítja az Oroszországgal együttműködő embereket. Vitalij Kim ezt az összeget azoknak hajlandó kifizetni, akik „felfedik a megszállóknak az ukrán csapatok bevetési helyét”, vagy segítenek nekik meghatározni a lehetséges célpontok koordinátáit.

 • Újabb hat francia gyártmányú Caesar tüzérségi löveg „úton van” Ukrajna felé –erősítette meg a francia külügyminiszter. A pontosságukról és mobilitásukról híres fegyverek közül tizenkettőt már átszállítottak Ukrajnába, és „a másik hat már úton van” – mondta Catherine Colonna a szenátus bizottságának.

 • Az Egyesült Államok a következő napokban új fegyverkezési csomagot jelent be Ukrajna számára – közölte egy kormánytisztviselő. A Reuters jelentése szerint a csomag várhatóan tartalmazni fogja a Himars néven ismert mobil rakétavetőket, és különféle tüzérségi lőszereket.

 • Zelenszkij szerint külön bizottságot állítottak fel az Ukrajnának szállított fegyverek használatának ellenőrzésére. „Partnereink teljeskörűen tájékozottak, hogyan használjuk a biztosított fegyvereket. De annak érdekében, hogy véget vessünk az orosz propagandisták és az őket segítők manipulációinak Ukrajnában vagy valahol máshol, egy kiegészítő parlamenti ellenőrzési eszköz lép életbe” – mondta. (The Guardian)

 •  

Makro / Külgazdaság Pentagon: kínai kémléggömböt észleltek az amerikai légtérben
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:52
Megfigyelő léggömböt észleltek az Egyesült Államok légtere fölött, Kínát gyanúsítják.
Makro / Külgazdaság Kína hamarosan megtámadhatja Tajvant
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:11
Az amerikai hírszerzés szerint a kínai elnök arra utasította országa hadseregét, hogy 2027-re álljon készen Tajvan lerohanására.
Makro / Külgazdaság Oroszország nagyszabású offenzívát tervez az ukrajnai háború egyéves évfordulójára, február 24-re
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 06:55
Az Olaszország és Franciaország által biztosított legmodernebb rakétavédelmi rendszer a következő két hónapban üzembe állhat Ukrajnában.
Makro / Külgazdaság Újabb uniós katonai támogatás Ukrajnának, Putyin már keresztes német tankokról beszél
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:59
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
Makro / Külgazdaság Amerika beszorult a közel-keleti darázsfészekbe
Káncz Csaba | 2023. február 2. 19:31
A Biden-kormányzat közelebb került az izraeli állásponthoz az orosz-iráni tengely létrejötte óta. Washingtonban egyre nagyobb az idegesség a megszállt területeken és a zsidó államon belül kialakult politikai állapotok miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az orosz gáz kétharmadát már pótolta Európa
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:59
Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.
Makro / Külgazdaság Erős jelzést küldött von der Leyen az újabb ukrajnai vizittel
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:31
Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.
Makro / Külgazdaság Új elemzés: szinte kizárt, hogy Ukrajna megnyeri a háborút
Wéber Balázs | 2023. február 2. 17:31
Miközben Oroszország óriási tartalékokkal bír, Ukrajna idővel kifogyhat a katonákból, a NATO pedig nem akar közvetlen háborút vívni Moszkvával, állítja egy német elemzés. Eszerint Ukrajna aligha nyerheti meg a háborút, sőt, újabb területeket veszíthet. Az orosz erők már közelmúltbeli sikereiket is számbeli fölényüknek köszönhetik.
Makro / Külgazdaság Orosz tankelhárító robotok is érkeztek a Donyec-medencébe
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:55
Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporizzsja irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek között a csütörtöki hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.
Makro / Külgazdaság Dagad az EP korrupciós botránya: újabb képviselők mentelmi jogát függesztették fel
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:17
Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén Eva Kaili görög szocialista képviselőnek, az EP leváltott alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban felfüggesztette a belga Marc Tarabella és olasz frakciótársa, Andrea Cozzolino mentelmi jogát.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG