<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az Orbán-kormány mostani megszorításainak mértékét egyesek a névadó által 1995 márciusában beterjesztett Bokros-csomagéhoz hasonlíthatják. A Horn-kormány pénzügyi tárcáját vezetett közgazdász, egyetemi tanár Bokros Lajostól ugyanakkor egyebek mellett azt is megtudakoljuk, mi történhet, ha nem kapjuk meg az Európai Uniótól a helyreállítási alapból Magyarországra eső részt? Tényleg fenyeget államcsőd?

Túlzás nélkül állítható, aligha van ismertebb ember idehaza Bokros Lajosnál. A nevét viselő, 1995 márciusában meghirdetett csomag a mai napig szállóige, amelynek megítélése azonban – ahogyan az ilyen horderejű gazdasági intézkedések során lenni szokott – igencsak eltérő. Egyesek egyetértettek a Horn-kormányban napra pontosan egy éven át, 1996. február végéig pénzügyminiszterrel abban, hogy akkor nem volt más lehetőség, de voltak, akik túl radikálisnak tartották a pénzügyi megszorításokat, míg a pólus másik végén lévők ezt tartják az 1998-as választási vereség legfőbb okának.

Bokros Lajos lesz Klasszis Klubunk következő vendége.  Fotó:MTI/ Beliczay László
Bokros Lajos lesz Klasszis Klubunk következő vendége. Fotó:MTI/ Beliczay László

Annak, hogy most felidéztük e több mint negyedszázaddal ezelőtti történést, az az apropója, hogy egyesek az Orbán-kormány tavaszi újrázását követően eddig végrehajtott megszorításokat – bár eufemisztikusan azt költségvetési kiigazításnak hívják – a Bokros-csomag intézkedéseihez hasonlítják. Hogy mennyire van igazuk, azt szerencsére a legilletékesebbtől, azaz magától Bokros Lajostól lesz szerencsénk megkérdezni, miután ő lesz Klasszis Klubunk következő, szeptember 8-ai adásának a vendége.

A beszélgetés során lesz idő átbeszélni a most vélhetően mindenkit érintő gazdasági problémákat. Mint például:

  • miért ilyen magas az infláció, lehetne-e alacsonyabb, s mit kellene, illetve lehetne tennie a kormánynak, illetve a Magyar Nemzeti Banknak azért, hogy a pénzromlás fékeződjön?
  • miért ilyen gyenge a forint, mire lenne szükség ahhoz, hogy erősödjön?
  • van-e esélye annak, hogy hozzájussunk az Európai Unió hozzájárulási alapjának Magyarországot megillető forrásaihoz?
  • egyetért-e a kata kinyírásával?
  • és az árstopokkal? Mi legyen azok sorsa?
  • jogosnak tartja-e a pedagógusok béremelési igényeit és milyen változtatásokat eszközölne az egészségügyben?

A mintegy egyórásra tervezett, online rendezvény időpontja: 2022. szeptember 8., 15.30. Az eseményen, amelyen Olvasóink is feltehetik kérdéseiket, ingyenes a részvétel, ugyanakkor regisztráció szükséges.

A Klasszis Klubra itt tud jelentkezni >>

A korábbi Klasszis Klubok beszámolóit itt találja:

Makro / Külgazdaság Újabb uniós katonai támogatás Ukrajnának, Putyin már keresztes német tankokról beszél
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:59
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
Makro / Külgazdaság Amerika beszorult a közel-keleti darázsfészekbe
Káncz Csaba | 2023. február 2. 19:31
A Biden-kormányzat közelebb került az izraeli állásponthoz az orosz-iráni tengely létrejötte óta. Washingtonban egyre nagyobb az idegesség a megszállt területeken és a zsidó államon belül kialakult politikai állapotok miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az orosz gáz kétharmadát már pótolta Európa
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:59
Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.
Makro / Külgazdaság Erős jelzést küldött von der Leyen az újabb ukrajnai vizittel
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:31
Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.
Makro / Külgazdaság Új elemzés: szinte kizárt, hogy Ukrajna megnyeri a háborút
Wéber Balázs | 2023. február 2. 17:31
Miközben Oroszország óriási tartalékokkal bír, Ukrajna idővel kifogyhat a katonákból, a NATO pedig nem akar közvetlen háborút vívni Moszkvával, állítja egy német elemzés. Eszerint Ukrajna aligha nyerheti meg a háborút, sőt, újabb területeket veszíthet. Az orosz erők már közelmúltbeli sikereiket is számbeli fölényüknek köszönhetik.
Makro / Külgazdaság Orosz tankelhárító robotok is érkeztek a Donyec-medencébe
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:55
Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporizzsja irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek között a csütörtöki hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.
Makro / Külgazdaság Dagad az EP korrupciós botránya: újabb képviselők mentelmi jogát függesztették fel
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:17
Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén Eva Kaili görög szocialista képviselőnek, az EP leváltott alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban felfüggesztette a belga Marc Tarabella és olasz frakciótársa, Andrea Cozzolino mentelmi jogát.
Makro / Külgazdaság Kilenc hónapos mélypont: jó hír jött az amerikai munkaerőpiacról
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 15:18
Az Egyesült Államokban háromezerrel, 183 ezerre, több mint kilenc hónapja a legalacsonyabb szintre csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten - közölte az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Félnek a csehek, hogy belekeverednek a háborúba
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 14:14
A csehek mintegy 60 százalékának vannak aggodalmai a jövőt illetően, legnagyobb részük, 32 százalék a háborútól fél - derült ki abból az országos felmérésből, amelyet 2022 végén készített az akadémiai CVVM közvélemény-kutató intézet országos mintán.
Makro / Külgazdaság Teljesen kitiltaná az EP az orosz gázt és kőolajat az EU-ból
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 13:44
Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásban az Oroszországgal szembeni tizedik szankciós csomag elfogadását sürgette, amely egyebek mellett teljes embargót vezetne be az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagokra.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG