3p
Egy kiszivárgott német bűnügyi jelentés szerint tavaly jóval több bűncselekményt követtek ugyan el a migránsok, mint a korábbi években, ám közel sem olyan mértékben nőtt a cselekmények száma, ahogy a migránsoké. A balkáni bűnelkövetők vannak köztül túlsúlyban, a közel-keletiek alulreprezentáltak. Ha pedig nagy ritkán embert ölnek, a helyi lakosság helyett inkább egymást.
Német rendőrök munkában (2007-ben, fotó: Wikimedia Commons)

A vezető német bulvárlap, a Bild Zeitung jelentette meg a német bűnügyi hatóság, a BKA jelentését a migránsok bűnözéséről, amit aztán több lap is idézett. A számok határozott emelkedést mutatnak. Tavaly 208 ezer olyan bűncselekményt követtek el Németországban, ahol migránsok részt vettek az elkövetésben, ez 92 ezerrel több, mint egy évvel korábban, ami 79 százalékos emelkedés.

Ugyanakkor hozzáteszik, hogy a „menedékkérők” túlnyomó többsége nem követ el bűncselekményeket. Másrészt az emelkedés jóval elmaradt a menekültek számának emelkedésétől: míg ugyanis a cselekmények száma 79 százalékkal ment fel, addig a menedékkérők száma 440 százalékkal. (Mintegy 200 ezerről 1,1 millióra.)

A Balkán a tűzfészek

Meglepő, hogy míg az első félévben folyamatosan emelkedett a bűncselekmények száma, a második félévben, amikor pedig sokkal több menekült érkezett, inkább stagnált. De erre megvan a magyarázat: a szíriaiak, irakiak és afgánok száma ugyanis alulreprezentált a bűnelkövetők között. Ugyanakkor a balkáni országokból, Eritreából és Nigériából sokan származnak közülük.

A Balkán-félszigetről érkezőket pedig, mint gazdasági menekülteket, az év során fokozatosan kiutasították, menekültkérelmeik elbírálását felgyorsították a németek, így az év második felére a számuk erősen visszaesett. A balkáni bűnelkövetők nagy számáról már az ősszel is beszámoltunk, lásd itt: „A jugók voltak, nem a szírek…”.

Kit öltek meg és hányszor?

Ölnek-e a menekültek? Igen, méghozzá leginkább egymást. Nem kevesebb, mint 28 ember veszítette életét a kezük által, ezek közül azonban csak egy volt német, a többi 27 külföldi. Az esetek kétharmadában a gyilkos és az áldozat állampolgársága megegyezett egymással.

A terrorizmus gyanúja 266 esetben merült fel, ezek közül 80 ügyet már ejtettek, 186 ügyben még vizsgálódnak, 25 esetben pedig már vádat emeltek. A bűncselekmények zöme bizony kifejezetten pitiáner volt: 85 ezer lopás, 52 ezer irathamisítás és egyéb vagyon elleni bűncselekmény, 36 ezer testi sértés, 29 ezer engedély nélküli járművezetés.

Ennyi volt szexuális

Szexuális bűncselekményt 1688 esetben jegyeztek fel, ebből 458 volt nemi erőszak vagy szexuális kényszerítés. Eközben 2014-ben összesen 47 ezer szexuális bűncselekményt jegyeztek fel Németországban, tavalyi adat még nincsen. Megjegyzik azt is, hogy a szilveszteri kölni cselekmények még nincsenek benne a szóban forgó jelentésben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG