<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Májusban tárgyalóasztalhoz ül Kim és Trump, a mérföldkőnek nevezett találkozón sok más mellett az atomprogram felszámolása is napirendre kerül. Az USA álláspontja szerint nem ülnek tárgyalóasztalhoz, hacsak a rezsim nem hajlandó megvitatni a rakétaprogramot, Észak-Korea ugyanakkor eddig nem volt hajlandó tárgyalni ez ügyben. A hirtelen fordulat miértje egyelőre ismeretlen, Észak-Korea azonban még hivatalosan nem is nyilatkozott, így elképzlehtő lehet az is, hogy autolsó pillanatban visszatáncolnak.

Megdöbbentőnek ígérkező fordulat következhet a koreai külpolitikában, hivatalos források szerint ugyanis májusban találkozik Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető, hogy az atomprogram felszámolásáról tárgyaljanak – ezt jelentette be a dél-koreai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója a Fehér Házban. Csung Jui-jong rövid nyilatkozatában közölte: az észak-koreai vezetés készen áll feladni nukleáris programját, Kim Dzsongun pedig elkötelezett az atomfegyver-mentesítés mellett, amennyiben az országot érő katonai fenyegetések ügyét rendezik és erre biztonsági garanciát is kap.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea rendszeresen tart hadi gyakorlatot a térségben, ezt a rezsim rendszerint provokációként értelmez. A két Korea közeledése, valamint az olimpiai játékok miatt a két ország elhalasztotta legutóbbi gyakorlatát, tovább azonban nem tudják már halogatni. A korábbi ellenséges hangnemmel szemben azonban itt is érezhető a puhulás, Dél-Korea szerint ugyanis az észak-koreai vezető megérti azt is, hogy az amerikai-dél-koreai rutinszerű hadgyakorlatok folytatódnak majd.

A szankciók azért maradnak

A dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsadó - aki pár nappal ezelőtt a Phenjanban tárgyaló dél-koreai küldöttség vezetőjeként találkozott Kim Dzsongunnal - azt is elmondta: az észak-koreai vezető a lehető leggyorsabban szeretne találkozni az amerikai elnökkel. Kim a tárgyalási készségéről levelet is küldött Donald Trumpnak, aki elfogadta a meghívást a csúcstalálkozóra.

A meghívót a dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsadó továbbította a Fehér Háznak, egyúttal tájékoztatta is Trumpot észak-koreai tapasztalatairól. Donald Trumppal együtt bizakodóak vagyunk, hogy diplomáciai eszközökkel kiaknázhatjuk a békés megoldás lehetőségeit - mondta a dél-koreai politikus. Hozzátette: mindaddig folytatódik a nyomásgyakorlás Észak-Koreára, amíg Phenjan nem váltja szavait konkrét cselekvésre.

Az amerikai elnök nem sokkal a találkozót követően Twitter-bejegyzésében kommentálta a történteket: Kim Dzsongun nem egyszerűen csak felfüggeszti, befagyasztja a nukleáris és rakétakísérleteket, hanem atomfegyver-mentesítésről beszélt a dél-koreai küldöttségnek. A csúcstalálkozóig Phenjan nem hajt végre rakétakísérletet. A találkozó szervezése már folyamatban – írta.

Bár az olimpia után érezhető a felmelegedés a két Korea között, az összes eddigi fejleményt a dél-koreai vezetés adta közzé, közvetlen északi nyilatkozat eddig még nem hangzott el, így elképzelhető, hogy Észak-Korea az utolsó pillanatban visszatáncol. Korábbi nyilatkozataikban ugyanis már leszögezték: bármiről hajlandóak tárgyalni, kivéve a nukleáris program felszámolásáról illetve a katonai kérdésekről. A vezetés szerint ugyanis az atomrakéta-program lehet az egyetlen, amivel az ország megvédheti magát az amerikaiakkal szemben.

Nem eszik olyan forrón...

A jelenlegi helyzet szerint így addig, míg Kim Dzsongun nem váltja tettekre ígéreteit, a nemzetközi közösségnek továbbra is a lehető legnagyobb nyomást kell gyakorolnia a rezsimre. Abe Sindzó japán miniszterelnök és Donald Trump telefonon egyeztettek ebben a kérdésben, a japán kormányfő elmondta: Üdvözöljük az Észak-Korea hozzáállásában bekövetkezett változást, Washington és Phenjan közeledése a szankciós politika gyümölcse.

Nem nézik jó szemmel a gyilkosságot – újabb szankciókat szabtak Észak-Koreára

Washington újabb megszorításokkal sújtja Phenjant Kim Dzsong Nam megölése miatt.

További részletek >>

Abe Sindzó riportereknek jelezte, április elején szeretne az Egyesült Államokba látogatni, és számos kérdés mellett Észak-Koreáról is beszélni kíván a Fehér Ház lakójával. Donald Trump világosan kifejtette: a szankciók fennmaradnak mindaddig, amíg meg nem születik valamilyen megállapodás az atommentesítésről.

Mérföldkőnek számít a találkozó

Mun Dzsein dél-koreai elnök üdvözölte és történelmi jelentőségűnek titulálta Észak-Korea és az USA tervezett találkozóját. Elmondása szerint a májusi találkozó mérföldkő lesz a koreai-félszigeti béke szempontjából. Ha Trump és Kim elnökök találkoznak egy Korea-közi csúcstalálkozó után, akkor már valóban egyenesbe jut a Koreai-félsziget atomfegyvermentessé tétele – mondta.

Mun Dzsein dicsérte Trump és Kim bátorságát és bölcsességét, elmondása szerint különösen Trump elnök kormányát - amely készségesen elfogadta a rezsim meghívását - fogja dicsérni nem csak Dél- és Észak-Korea népe, hanem szerte a világon minden békeszerető nép. A szöuli kormány nagyra értékeli "ezt a csodaszámba menő történelmi esélyt". Elvhűek és gondosak leszünk ebben a folyamatban, de nem leszünk lassúak - tette hozzá.

Trump végül mégis áldását adja a koreai frigyre?

Az amerikai elnök Twitteren üdvözölte a két Korea vezetőjének Kim Dzsong Un észak-koreai és Mun Dzse In dél-koreai elnök tervezett csúcstalálkozóját. Donald Trump reményét fejezte ki, hogy lehetséges az előrehaladás és azt írta: majd meglátjuk, mi történik. Részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A történelem szemétdombjára kerülhet – bukás szélén a 101 éves állam
Káncz Csaba | 2021. augusztus 5. 14:08
A külvilág egyre inkább felismeri azt, hogy a teljes libanoni politikai osztály távozása nélkül az országnak nincsen esélye a konszolidációra.  A libanoni politika dinamikája nem változott lényegesen az elmúlt fél évszázadban, de a körülmények több szempontból is veszélyesebbek, mint a polgárháború 1975-ös kitörésekor.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Tokióban már az egészségügyi rendszer összeomlásától félnek
MTI | 2021. augusztus 5. 13:28
Megint rekordot döntött a napi új fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Nem lesz itt már akkora baj, mint a második-harmadik hullámban, Merkely Béla szerint
MTI | 2021. augusztus 5. 12:40
A legfontosabb, hogy minél többen kapják meg a második oltást, véli a szakember.
Makro / Külgazdaság 3 hónappal meghosszabbíthatják a szülési szabadságot a harmadik gyermeket vállaló anyák Pekingben
MTI | 2021. augusztus 5. 11:03
Kínában az anyáknak járó standard szülési szabadság három-négy hónapig tart.
Makro / Külgazdaság Zsinórban második nap regisztráltak újabb fertőzési rekordot az olimpián
MTI | 2021. augusztus 5. 08:38
Csúcsra csúcs.
Makro / Külgazdaság Az EU jóváhagyta 200 millió Novavax vakcina beszerzését
MTI | 2021. augusztus 5. 07:31
Az Európa Bizottság szerdán jóváhagyta az amerikai Novavax gyógyszercéggel kötött előzetes megállapodást 200 millió adag, koronavírus elleni vakcina vásárlásáról.
Makro / Külgazdaság Karanténkötelezett kategóriában maradt Magyarország a briteknél
MTI | 2021. augusztus 5. 07:17
Vasárnaptól több EU-tagállam átkerül az angliai utazási lista zöld kategóriájába, vagyis az Angliába érkezők számára karanténkötelezettségtől mentesített országok csoportjába a brit közlekedési minisztérium szerda esti tájékoztatása szerint.
Makro / Külgazdaság Amerikai fegyvergyártókat perel Mexikó
MTI | 2021. augusztus 5. 07:04
Mexikó beperelt több amerikai fegyvergyártót szerdán egy amerikai szövetségi bíróságon, azzal vádolva őket, hogy gondatlan üzleti gyakorlatuk, amely illegális fegyverek "áradatát" juttatja el a mexikói drogkartellekhez, ezrek halálát okozza.
Makro / Külgazdaság Új kormánybiztost nevezett ki Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 5. 06:45
Ezúttal a roma ügyeknek lett felelőse. 
Makro / Külgazdaság Fürdő a főnök jakuzzijában – így működik a Pegasus-lejáratás a gyakorlatban
Wéber Balázs | 2021. augusztus 4. 18:48
Egy újságírónőnek kiszivárognak a bikinis fotói, amelyekről azt terjesztik, hogy a főnök jakuzzijában készültek. Egy aktivistáról miniszoknyás kép kerül elő. Róla azt híresztelik, hogy harapdálták a combjait. Mindkettejük telefonján megtalálják a Pegasus-kémszoftver nyomait. Mindkettejük kellemetlen személy a hatalom számára.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos