<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Továbbra is rejtély, mi áll a Kubában megbetegedett amerikai diplomaták rosszullétének hátterében. Eleinte akusztikus támadásra gyanakodtak, a legutóbbi diagnózis azonban már agykárosodást is említ. Az orvosok nem tudták beazonosítani a megbetegedések okát, a gyakorlatban viszont számos vegyi anyag, vagy épp infrahang fegyver okozhat ilyen komoly károsodásokat.

Továbbra sem tudják, miért betegedtek meg a Kubából hazaküldött amerikai diplomaták – derült ki az Amerikai Orvosi Szövetség jelentéséből. Az első hivatalosan is közzétett, részletes orvosi diagnózis felsorolja a betegségek eddig is ismert tüneteit: az egyensúlyvesztést, fejfájást, látás-, és hallászavarokat, idegrendszeri károsodásokat, a páciensek agyában bekövetkezett elváltozásokat, ám azokra magyarázattal nem szolgál.

Az Orvosi Szövetség főszerkesztője elmondta: a végső következtetések levonásához további vizsgálatokra van szükség. Hozzátette, hogy a Kubában megbetegedett amerikai diplomatáknál tapasztalt tünetek közül jó néhány különféle neurológiai betegségeknél szokott előfordulni.

Ahogy arról korábban már írtunk, a tavalyi év végétől valami egészen gyanús dolog kezdett terjedni a kint dolgozó amerikaiak körében, többen súlyosan megbetegedtek és halláskárosodást szenvedtek. A fura betegségsorozat óta egyébként több diplomata is korábban hazatért. 2016 óta legalább 21 amerikai diplomata vagy családtagja betegedett meg Havannában.

Akusztikus fegyverek

Az infrahang alkalmazásának előnyös oldala, hogy az alacsony frekvenciájú hanghullámok terjedését nehéz megakadályozni vagy csökkenteni - írja a Hadmérnök.hu. Hatására a célszemély mentális képességei nagymértékben csökkenek, megnő reakcióideje, szűkül a látótere, nyugtalanságot és szédülést, fejfájást,  émelygést  és  görcsöket  okoz,  de  előidézhet  légzési  nehézségeket  és  szélsőséges esetben epilepsziás rohamot is. A 7 Hz körüli infrahang az emberi test saját rezgésével egyezik meg, ezért akár belső sérüléseket is okozhat. Az infrahang alkalmazásának további előnyei, hogy nem hallható, ezért mire a cél észleli annak hatásait, addigra a támadás elérte a célját. Hátránya  az  infrahangot  alkalmazó  technológiának,  hogy  működtetéséhez  nagy  energia szükséges.

Eleinte úgynevezett akusztikus támadásra gyanakodtak, mert valamennyien különös hangokat hallottak, mielőtt megbetegedtek, később azonban kiderült, hogy agykárosodást is szenvedtek. Washington már korábban felvette a kapcsolatot Havannával, most válaszlépésként a kubaiakat a bécsi konvenció értelmében kiutasították az országból, mivel Washington szerint Kubának kötelessége lenne megvédeni a külföldi diplomatákat.

Válaszul Washington minimálisra csökkentette havannai nagykövetsége létszámát, továbbá kiutasított az Egyesült Államokból 15 kubai diplomatát is. A hírek szerint az FBI is vizsgálódik az ügyben, ők arra kíváncsiak, hogy  vajon nem egy harmadik ország, például Oroszország hajtott-e végre titkos akciót, a kubai hatóságok tudta nélkül. Az orvosi vizsgálatok megállapításait – személyi jogokra és orvosi titoktartásra hivatkozva – eddig nem hozták nyilvánosságra, a szerdán közölt összeállításból azonban az derült ki, hogy maguk az orvosok sem tudják, mivel állnak szemben. A részletes orvosi jelentés itt olvasható eredeti nyelven.

Kiderült a részletes lista: erre kell Trumpnak 4,4 ezer milliárd dollár

Ahogy arról már korábban írtunk, nem kevesebb, mint ezermilliárd dollárt kért Donald Trump a jövő évi költségvetésben a védelmi kiadások növelésére. A hétfőn előterjesztett terv egyébként 4,4 ezer milliárd dollárral számol 2019-re, így gyakorlatilag az egynegyede csak erre a célra megy majd el. További részletek a Privátbankár.hu-n.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hatalmasat ment ma a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:37
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1678,10 pontos, 4,02 százalékos emelkedéssel, 43 457,58 ponton zárt hétfőn.
Makro / Külgazdaság Ki a fene gyújtogat Oroszországban? És hogyan? És miért?
Litván Dániel | 2022. május 23. 17:22
Hétvégén megint egy fontos katonai kutatóintézet lángolt Oroszországban. Ez már a sokadik ilyen rejtélyes tűzeset, és még mindig csak feltételezések vannak arról, ki lehet a felelős értük. Összeszedtük a lehetőségeket.
Makro / Külgazdaság Merészet lépett Varsó, kérdésessé vált az orosz gáz tranzitja
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:16
Varsó felmondta az Oroszországot Európával összekötő gázvezetéken történő gáztranzitról szóló szerződést. A Kreml szerint megjósolhatatlan, hogy mi lesz az orosz gáz tranzitjával ezen a gázvezetéken keresztül.
Makro / Külgazdaság A nap képe: a vakmerő diplomata, aki ujjat húzott Putyinnal
Wéber Balázs | 2022. május 23. 16:39
Lemondott, mert szégyenli magát a háború miatt. De vajon túléli-e?
Makro / Külgazdaság Biden elnök Tokióban – drámai mozgások Ázsiában is
Káncz Csaba | 2022. május 23. 15:37
Ma Ausztrália, India és az Egyesült Államok nemzeti vezetői Tokióba érkeznek a negyedik Quad Vezetők Csúcstalálkozójára. Kína idegesen figyeli a találkozók gyakoriságát – mindössze 14 hónap alatt a vezetők már 4 alkalommal egyeztettek. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már a 2022-es előirányzat több mint 80 százalékánál jár az államháztartási hiány
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 12:16
Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 326,2 milliárd forint hiánnyal zárt áprilisban.
Makro / Külgazdaság Joe Biden beszólt: Kína most tényleg kiakadhat?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 11:06
Az Ázsiában tartózkodó amerikai elnök nem is annyira finoman üzent Kínának.
Makro / Külgazdaság Jön egy kis csökkenés a gázolaj piaci áránál
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 10:51
Az üzemanyagok egyik felét érinti a csökkenés. 
Makro / Külgazdaság Olajembargó: a németek sem várnának Magyarországra?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 10:06
Az embargót így is, úgy is be kell vezetni – legalábbis a német alkancellár szavai erre utalnak.
Makro / Külgazdaság Ukrán-lengyel vasúttársasággal menthetik ki az Ukrajnában ragadt gabonahegyeket?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 09:05
A lengyel elnök, Andrzej Duda Kijevben járt tegnap, a tárgyalás azonban gazdasági szempontból még érdekesebb volt, mint politikailag.
hírlevél
Ingatlantájoló