Hirdetés
Hirdetés

Kiderült a részletes lista: erre kell Trumpnak 4,4 ezer milliárd dollár

2018. február 13., 09:51

Védelmi kiadásokra megy el az egynegyede, de bőven jut a falra is. De mi lesz az egészségüggyel?

Ahogy arról már korábban írtunk, nem kevesebb, mint ezermilliárd dollárt kért Donald Trump a jövő évi költségvetésben a védelmi kiadások növelésére. A hétfőn előterjesztett terv egyébként 4,4 ezer milliárd dollárral számol 2019-re, így gyakorlatilag az egynegyede csak erre a célra megy majd el. Mindeközben jelentősen csökkentenék az egyes, alanyi jogon járó szociális kiadásokat, köztük például az idősek egészségügyi ellátását segítő Medicare vagy a szegény rétegeket támogató Medicaid programokat is – ennek részleteiről itt írtunk bővebben.

A terv emellett tartalmazza az amerikai-mexikói határon építendő fal költségeit, valamint a régóta várt infrastrukturális beruházásokra vonatkozó elképzeléseket is: a terv 18 milliárd dollárt különítene el a déli határfalra, 85,5 milliárdot szánna a veteránok egészségügyi ellátásának javítására, 13 milliárdot irányoz elő az opiát tartalmú kábítószerek rendkívül elterjedt fogyasztásának visszafogására és a kábítószerfüggők kezelésére.

Hirdetés

Épül-szépül Amerika

Az amerikai infrastruktúra megújítására és újjáépítésére 1,5 ezer milliárd dollárt szán Trump költségvetése. Ezt a keretet az amerikai utak, országutak, hidak és más infrastrukturális elemek teljes megújítására fordítják majd, az elemzők szerint egyúttal megváltoztatná annak módját is, ahogyan a szövetségi állam "kezeli" az infrastrukturális beruházásokat. Az eddiginél jóval nagyobb felelősség hárulna ugyanis a szövetségi államokra, ez azonban egyúttal a helyi adók jelentős emelését is előrevetíti.

A tervet bejelentő beszédében Trump leszögezte: "sürgősen szükség van Amerika összeomló infrastruktúrájának újjáépítésére", és hozzátette, hogy "ez lesz Amerika történetének legnagyobb és legbátrabb infrastrukturális beruházása". Emellett Donald Trump Twitter-bejegyzésben közölte: itt az ideje, hogy az Egyesült Államok saját magára költsön, miután "bután kiadott 7 ezer milliárd dollárt a Közel-Keleten".

De vajon megszavazzák?

A költségvetés megtárgyalása és megszavaztatása eddig is akadályokba ütközött, ugyanakkor a tervezet kapu lehet a kétpárti tárgyalások megkezdéséhez. A javaslatnak ugyanis ahhoz, hogy a 100 tagú szenátusban elfogadják, 60 voksra van szüksége, ám a republikánusok többsége csupán 51:49 arányú, tehát a megszavazásához demokrata párti politikusok egyetértésre is szükség van.

Legutóbb azonban problémákba ütközött a tervezet elfogadtatása is, a demokraták ugyanis csak akkor hajlandóak bármit aláírni, ha Trump eláll az illegális bevándorlók gyerekeit védő DACA-program felszámolásától, erről itt olvashatsz bővebben a Privátbankár.hu-n. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Földcsuszamlás Bajorországban: egyre közeledik Merkel bukása

Földcsuszamlás Bajorországban: egyre közeledik Merkel bukása

A jelek szerint egyre inkább polarizálódik a német társadalom: a bajorországi választásokon a két centrumpárt hatalmasat bukott, a két szélsőpólus viszont jelentősen erősödött. Német lapvélemények szerint mindez akár a negyedik Merkel-kormány végét is jelentheti.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?