Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A vártnál egy hajszállal lassabb lett az áremelkedés üteme Magyarországon. Éves szinten még mindig sokkal drágább az élelmiszer, de havi összehasonlításban már második hónapja átlag alatt drágulnak az élelmiszerek.

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 3,3%-kal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál - jelentette a KSH. Továbbra is a szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek vezetik a drágulást.

Az elemzők az előző havi 3,4 százalék adatot várták júliusra is, így az valamivel alacsonyabb lett a konszenzusnál.

Egy év alatt, tavaly júliushoz képest az élelmiszerek ára 6 százalékkal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 19,2, a sertéshúsé 12,7, a liszté 10,1, a péksüteményeké 8,6, a kenyéré 8,4 százalékkal magasabb, a tejé 5,4 százalékkal alacsonyabb lett.

A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 8,5, ezen belül a dohányáruké 12,4 százalékkal emelkedett. A szolgáltatásokért 2,8 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a lakbér 9,8 százalékkal nőtt. A járműüzemanyagok ára 2,4 százalékkal csökkent.

A tartós fogyasztási cikkek viszont olcsóbbak lettek - az egyes kategóriák árának alakulása jól követhető a KSH pókháló-ábráján:

Megállt az élelmiszerek árrobbanása?

Az előző hónaphoz képest a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszerek ára viszont csak 0,1 százalékkal, tehát átlag alatt nőtt - már a második egymást követő hónapban mér minimális, átlag alatti havi áremelkedést az élelmiszereknél a KSH. Az éves adatot persze továbbra is jelentősen meghaladja az átlagot az élelmiszerek drágulása.

A Privátbankár.hu augusztusi Árkosár-felmérése alapján a jövő hónapban még kedvezőbb adat jöhet: az előző hónapok tempós áremelkedése után ugyanis szokatlanul nagy csökkenést mértünk az élelmiszerárakban, éves mélypontra kerültek az árak. Normalizálódik a helyzet a zöldségosztályon, ahogy a magyar áru átveszi az import helyét; a dinnye ára pedig közelít a 100 forintos lélektani határhoz. Részletek >>

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatása is benne volt a meglepetésben

A piaci várakozásnál csekély mértékben alacsonyabb áremelkedési ütem mögött három fontos tényező húzódik meg az ING gyorselemzése szerint. A legnagyobb meglepetést talán a tartós fogyasztási cikkek termékkörben mért árcsökkenés jelentette, amelyben komoly szerepet játszott az új személygépjárművek árának havi alapon mért közel 2 százalékos esése. Mindez vélhetően a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának hatása. Mindemellett az üzemanyagárak változása is mérsékelte az inflációt júliusban.

Ennél is fontosabb ugyanakkor, hogy a szolgáltatások inflációs mutatója 2,8 százalékra mérséklődött - írja az ING. E mögött a tavalyi magas bázis húzódik meg, ugyanis tavaly júliusban ért el rekordmagasságot a forint árfolyama az euróval szemben, ami rendkívüli mértékben megdrágította a külföldi utakat. Bár idén is 11 százalékkal drágultak ezek az utak havi alapon, ez messze elmarad a tavaly júliusban mért 19 százalékos drágulástól. Az inflációt ezzel szemben élénkítette a dohánytermékek jövedéki adójának emelése és az élelmiszerek jelentős drágulása.

Nem kell kapkodnia az MNB-nek

Az MNB által figyelt maginfláció is csökkent, az előző havi 3,8 százalék után ezúttal 3,7 százalékos lett az éves adat. Így tovább csökken a nyomás a jegybankon a monetáris politika szigorítását illetően.

Az ING is azt írja gyorselemzésében: a monetáris politika szempontjából a mai adatok kifejezetten kedvezőek, hiszen alátámasztják az MNB azon álláspontját, hogy az infláció fokozatosan mérséklődő pályára állt és szükségtelen lenne a monetáris kondíciók szigorítása. Sőt azzal, hogy egyre több jegybank lép globálisan a lazítás útjára és romlanak a külső gazdasági kilátások, könnyen lehet, hogy a hazai jegybank is hasonló lépésre kényszerülhet. Erre idén várhatóan még nem kerül sor, hiszen az idei év átlagos inflációját 3,3 százalékra várják az ING-nél, de jövőre a mérséklődő infláció és a lassuló gazdasági aktivitás elgondolkoztathatja az MNB-t a következő lépés irányáról.

Megnevezés Előző hó = 100,0 Előző év azonos hó = 100,0
Fogyasztóiár-index 100,2 103,3
Harmonizált fogyasztóiár-index 100,2 103,3
Maginfláció (szezonálisan kiigazított) 100,2 103,7
Nyugdíjas fogyasztóiár-index 100,2 103,5

Az adatközlést követően a forint nagyon szűk sávban ugyan, de valamelyest erősödött.

Friss árfolyamok >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megkapták jócskán emelt bérüket a képviselők - közben az egészségügyi szakdolgozóké csökkent
Székely Sarolta | 2021. április 12. 05:06
Az egészségügyi szakdolgozók bére tízezrekkel csökkenhetett, mert március 1-től megszűnt a közalkalmazotti jogviszonyuk, ezzel egyidőben a parlamenti képviselőink akár százezret is meghaladó fizetésemelésben részesültek. 
Makro / Külgazdaság Így csábítják a turistákat a horvátok: beszállnak a tesztelésbe
MTI | 2021. április 11. 14:48
Nagyon készülnek a nyári idegenforgalmi szezonra.
Makro / Külgazdaság Fenyegetés Oroszországnak: földgázbizniszt bukhatnak és pénzt sem tudnak majd utalni
MTI | 2021. április 11. 14:30
Az Európai Néppárt parlamenti frakciója sürget szigorúbb fellépést az ukrajnai események miatt.
Makro / Külgazdaság Putyin bekerítő hadműveletre készülhet az ukránokkal szemben
Káncz Csaba | 2021. április 11. 12:35
  Milyen lépésekben zajlanak az orosz csapatösszevonások az ukrán határ mentén? A jelek arra utalnak, hogy Moszkva bekerítő hadműveletet hajthat végre a lövészárkokba beásott ukrán védelemmel szemben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Csak szigorú óvintézkedések mellett lehet idén szakmai vizsgát tenni a szakképző intézményekben
- | 2021. április 11. 11:48
Az ITM közzétette az iránymutatását.
Makro / Külgazdaság Apró reménysugár: csökken a kórházban kezeltek száma
Privátbankár.hu | 2021. április 11. 09:45
A lélegeztetőgépre szorulók is kevesebben vannak, de nincs okunk megnyugodni.
Makro / Külgazdaság Több mint egymilliárd forint bírságot szabott ki a NAV
MTI | 2021. április 11. 08:50
A határ feletti készpéntes fizetések miatt az előző évben több mint 230 esetben bírságolt az adóhivatal.
Makro / Külgazdaság Az MSZP sem tudja, mikor lehet bevezetni az eurót Magyarországon
Baka F. Zoltán | 2021. április 10. 13:03
Elkészült a párt előválasztási programja, benne a minimálbér adómentessé tételével, a társasági nyereség felhasználásának központi szabályozásával.
Makro / Külgazdaság Jó hír jött a nyugdíjasoknak a KSH-tól - meg egy rossz
Baka F. Zoltán | 2021. április 10. 11:04
Márciusban végre olcsóbb volt az életük, mint a többi háztartásé, viszont drágább, mint idén bármikor
Makro / Külgazdaság L. Simon László vezérletével készül óriási múzeumösszevonásra a kormány
Privátbankár.hu | 2021. április 10. 10:37
Miniszteri biztosként készíti elő a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Természettudományi Múzeum összevonását, de az Iparművészeti Múzeum is bekerülhet az integrációba.
hírlevél
depositphotos