<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A napokban kirobbant válság, melynek során néhány arab ország azzal vádolja Katart, hogy a terrorizmust segíti, mélyülni látszik. Gazdasági szankciók, kitiltások, sőt az ellenség dicsérésének börtönnel büntetése az Emirátusokban – rémisztő dolgok, ráadásul kedvenc nyaralóhelyeken és repülős átszállópontokon.

Hétfőn Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emirátusok, Bahrein és a hozzájuk csatlakozó Egyiptom azzal vádolta meg Katart, hogy támogatja a terrorizmust, ezen belül Iránhoz kötődő síita szervezeteket, valamint a szunnita Al-kaidát és az Iszlám Államot. Ezt célszerű lett volna a katari kormánnyal megpróbálni diplomatikusan rendezni, de Donald Trump módjára rögtön nagy hangoskodás lett, nem zárható ki, hogy pont az amerikai elnök két héttel ezelőtti felszólításának igyekeznek látványosan eleget tenni, hogy küzdjenek a terrorizmus ellen.

Meglepetés az Emírségektől

A módszer mindenesetre ijesztő: a Bloomberg szerint Szaúd-Arábia lezárta határát a szárazföldön csak hozzá kapcsolódó kis félszigeti állammal, az érintett országok nem engedik be a katari légitársaság járatait légterükbe, és kiutasítják a katari polgárokat. Különösen és meglepően az Emírségek keményített be legjobban: a Katarban élő külföldiek sem kaphatnak vízumot, és ami a legrémisztőbb: aki a közösségi média felületeken dicséri Katart, az 15 év börtönre ítélhető (ez aztán a szólásszabadság!)

Mindez azért meglepő, mert az Egyesült Arab Emirátusok, különösen Dubaj, rendkívül népszerű turistacélpont önmagában is, ezenkívül fontos átszállóhely a Távol-Keletre utazóknak. Katar ugyancsak népszerű átszállóhely, hisz a katari légitársaság is sok utast szállít Európa és a Távol-Kelet között. Az Emírségek külügyminisztere a Bloomberg szerint hozzátette, hogy nem is valószínűsít gyors megoldást, szó sem lehet a status quo visszaállításáról, komoly bizonyítékot akarnak látni, hogy Katar irányt váltott.

A kis ország

Katar egy rendkívül kis területű, 11 500 négyzetkilométeres sivatagos félsziget, viszont elképesztő mennyiségű olajjal és gázzal rendelkezik, a világ elsőszámú cseppfolyósított gáz exportőre. Nagyjából 2,7 millió lakosa van, de csak kb. 20 százalékuk helyi arab, a többiek vendégmunkások a legkülönbözőbb helyről. Az ország 335 milliárd dolláros tartalékalapot halmozott fel az olaj-, és gázexportból kedvezőtlen árváltozások vagy olyan helyzetek esetére, mint a mostani.

Az országnak mindent importálnia kell, de ennek az alapnak köszönhetően meg tudja ezt oldani akkor is, ha az érintettek nem kereskednek vele. Légitársaságánál is külön költségek fognak jelentkezni, mivel nagy kerülőket kell tenni hogy ne repüljenek át Szaúd-Arábia fölött. Ha a válság elhúzódik, már megviselheti az országot, bár normál körülmények között egy ilyen vitát gyorsan rendezni lehet.

Van, aki tárgyalna

Kérdés, lesz-e erre politikai szándék, mindenesetre vannak a térségben olyan országok, mint például Törökország és Kuvait, akik szeretnék elősegíteni a rendezést. Kuvait vezetője körútra indult az érintett fővárosokba, hogy enyhítse a feszültséget, és Törökország is felajánlotta, hogy megpróbálná elsimítani a nézeteltéréseket.

Makro / Külgazdaság Elkötelezettségről vallott a kínai miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 09:10
A kínai miniszterelnök szerint országa elkötelezett, hogy megnyitja a világ második legnagyobb gazdaságát, és olyan reformokat hajt végre, amelyek elősegíthetik a növekedés élénkülését. A geopolitikai feszültségek csak visszafogják a fejlődést világszerte - tette hozzá.
Makro / Külgazdaság Magasan Donald Trump van az élen
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 08:37
Erősödött Donald Trump támogatottsága a republikánus párti szavazók körében legnagyobb vetélytársa, Ron DeSantis floridai kormányzó előtt, a demokrata szavazók megosztottak Joe Biden újraindulását tekintve - derül a FoxNews szerdán publikált közvéleménykutatásából.
Makro / Külgazdaság Meglepő beismerést tett Putyin
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 08:04
Az elmúlt órák eseményei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Törökországba megy Putyin
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 07:36
Ezt Tayyip Erdogan török elnök közölte szerda este.
Makro / Külgazdaság Nagyot csökken az alapszámlák díja hamarosan
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 07:07
A tényleges csökkenésre még azért sokat kell várni.
Makro / Külgazdaság Fontos dolgot mondott Bahmutról Zelenszkij, lelőttek egy orosz vadászbombázót
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 20:25
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így spanol egymással a brit király és a német államfő
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 19:44
III. Károly megkezdte Berlinben első külföldi állami látogatását.
Makro / Külgazdaság 135 ezer hirosimai atombombán ül a világ
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 18:01
Világszerte nőtt tavaly a bevethető atomtöltetek száma, egyebek mellett Oroszország és Kína révén - közölte szerdán a Norvég Népi Segély (Norsk Folkehjelp) nevű norvég civil szervezet. A Nuclear Weapons Ban Monitor című jelentés szerint 2023-ban a kilenc hivatalosan és félhivatalosan atomfegyverrel rendelkező állam tulajdonában 9576 atomtöltet volt, ami "több mint 135 ezer hirosimai atombombának felel meg".
Makro / Külgazdaság Izrael mély biztonságpolitikai válságba zuhant
Káncz Csaba | 2023. március 29. 17:19
Netanjahu fauszti alkuja az ultraortodox radikálisokkal egy elképesztő hiba volt, Izrael történelmi válaszúthoz érkezett. Irán, a Hezbollah és a Hamász árgus szemekkel figyeli az izraeli belpolitikai és katonai válságot, és azt kíméletlenül ki fogja használni. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt – több ezren vonultak a kormányhivatal elé
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 17:01
A rendezők tájékoztatása szerint több ezer ember tüntetett szerdán Prágában a cseh kormány nyugdíjreformja ellen.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG