<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Katar
Makro / Külgazdaság Az arab világ nagy pókerjátszmába kezdett
Káncz Csaba | 2022. július 26. 16:43
Noha a legtöbb arab ország továbbra is biztonsága kulcselemének tekinti az USA-val fenntartott kapcsolatait, nyugtalanítja őket az amerikaiak figyelmének csökkenése biztonsági problémáikra. Biden elnök minap lezárult közel-keleti útjának hátterében egyre nyilvánvalóbbá válik az arab államok azon tendenciája, hogy külkapcsolataikat nagyobb függetlenséggel kezeljék – oly módon, hogy az megkérdőjelezi az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolataikat. Káncz Csaba jegyzete
Vállalat Újabb európai cég vesz részt a világ legnagyobb gázmezőjének kitermelésében
Privátbankár.hu | 2022. június 19. 14:48
A franciák után az olaszok is részesedést szereztek a katari projektben.
Makro / Külgazdaság Kétségbeesett tülekedés a gázért – Katar és az EU nagy tervei
Káncz Csaba | 2022. május 5. 14:57
Az energia-diverzifikációra irányuló törekvésben Katar állam a világ legnagyobb LNG-exportőreként az EU stratégiájának kulcsfontosságú pillérévé vált. Katar közelebb van az EU-hoz, mint az USA és Ausztrália, ami olcsóbb exportútvonalat jelent a katari LNG-szállítások számára.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kis lépés a szaúdiaknak, nagy lépés az arab világnak
Káncz Csaba | 2021. január 6. 17:34
Rijád lépése része annak a PR-offenzívának, amellyel el akarja nyerni Biden és a demokrata törvényhozók jóindulatát. A 40 éve létrehozott Perzsa-Öböl Menti Együttműködési Tanács országai eddig még katonai képességeiket sem tudták összehangolni. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Katartól vennénk földgázt
Privátbankár.hu | 2019. október 22. 11:57
Horvátország elkezdte építeni a cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására alkalmas kikötőt, amelyet 2021 januárjára fejeznek be.
Makro / Külgazdaság Beint a nagy gázkupec, egy taggal rövidebb lesz az OPEC
Privátbankár.hu | 2018. december 3. 09:31
Katar januárban kilép a szervezetből, hogy az amúgy is visszafogottabb olajtermelése helyett még jobban a dübörgő földgáziparára koncentráljon. A kilépésnek a hivatalos álláspont szerint nincs köze az országot sújtó politikai és gazdasági bojkotthoz.
Makro / Külgazdaság Nagy halom pénzzel jött a jóbarát: bejelentkeztek Törökország megmentésére
Gáspár András | 2018. augusztus 16. 08:47
Mégis van valaki, aki a teljes pénzügyi összeomlás széléről visszaránthatja Törökországot? Úgy tűnik, igen: mégpedig Sejk Tamim ibn Hamad ibn Halífa Al Táni. A katari emír egy nagy szívességet viszonoz Erdogan elnöknek, kérdés, hogy a felajánlott 15 milliárd dollár milyen gyorsan ég el, ha csak a tüneteket kezelik, az összeomlást kiváltó okokat nem.
Makro / Külgazdaság Minden idők egyik legnagyobb csalását simán megússzák
Privátbankár.hu | 2018. július 29. 15:01
Miután évek óta sorra szállította a sztorikat a 2022-es világbajnokság győztes katari pályázatát övező korrupciógyanús ügyekről a The Sunday Times, most újabb súlyos vádakat hoztak napvilágra. Hiába azonban minden: fel sem merül, hogy a FIFA (melynek korábban fél vezérkarát megvádolták már a hatóságok korrupciós ügyekkel) elvenné a nyilvánvalóan csalással megszerzett rendezési jogot.
Makro / Külgazdaság Van egy ország, ami még Észak-Koreánál is veszélyesebb?
Privátbankár.hu | 2017. október 24. 10:16
Nem enyhülnek a körülmények a katari blokád körül.
Makro / Külgazdaság Nem enyhül a feszültség - mi lesz a páriává vált olajmilliárdos országgal?
Privátbankár.hu | 2017. október 20. 08:41
Az amerikai külügyminiszter nem számít a Katar körül kialakult válság gyors rendezésére.
Makro / Külgazdaság Katar olyan ultimátumot kapott, mint Szerbia a Monarchiától
Fellegi Tamás | 2017. június 23. 18:20
Megfogalmazta a Katart kiközösítő négy ország, hogy mit kíván, hogy felhagyjanak a kis ország elleni blokáddal. Sikerült ugyanolyan elfogadhatatlan listát összehozni, mint Ausztria-Magyarországnak, amikor okot keresett Szerbia megtámadására 1914-ben. Most szerencsére nem fenyeget háború, Amerikának viszont kínos a helyzet.
Makro / Külgazdaság Külügyminisztere oltaná a Trump által fellobbantott közel-keleti tüzet
Fellegi Tamás | 2017. június 19. 06:07
A Katar ellen felheccelt négy ország, de különösen Szaúd-Arábia és az Emirátusok lecsillapításával próbálkozik Rex Tillerson, miután mindenkinek kellemetlen a krízis. A külügyminiszter még mexikói útját is le kellett, hogy mondja, de úgy tűnik, annak az országnak kell eloltani a tüzet, aki fellobbantotta.
Makro / Külgazdaság Egy kulcsfontosságú amerikai támaszpont sorsa vált kérdésessé
Privátbankár.hu | 2017. június 14. 09:07
Az Egyesült Arab Emírségek washingtoni nagykövete, Juszef al-Otaiba szerint az Egyesült Államoknak ki kellene vonulnia a katari főváros, Doha közelében lévő al-udeidi légitámaszpontról.
Makro / Külgazdaság A török elnök az asztalra csapott Katar miatt
Privátbankár.hu | 2017. június 14. 06:07
Erdogan török elnök közölte, hogy amit szomszédai csinálnak Katarral, az nem más, mint az iszlám értékek megsértése, egyúttal halálbüntetés a kis országnak. A török elnök a héten Donald Trumpot is felhívja az ügyben, egyúttal katonákat küld katari támaszpontjára. Iraknak sem tetszik a szokatlan ország-kiközösítési akció.
Makro / Külgazdaság A törökök fejest ugranak a katari válságba
Káncz Csaba | 2017. június 12. 08:25
Erdogan elnök katonákat küld Katarba és "testvéreknek" nevezi a katariakat. Ez előrevetíti a lehetőségét, hogy egy esetleges szaúdi-katari fegyveres konfliktusba a törökök is be fognak szállni. Ennek súlyos kihatása lenne mind Európára, mind Ankara NATO-tagságára.
Makro / Külgazdaság Trump saját szövetségeseit ugrasztotta egymás torkának
Privátbankár.hu | 2017. június 10. 08:25
Az amerikai elnök szaúd-arábiai útján felszólította a térség államait, hogy küzdjenek a terrorizmus ellen, mire azok találtak egy bűnbakot, Katart, és blokád alá helyezték. Azonban Kataron amerikai támaszpont is van, Törökország pedig egyenesen haderőt tervez küldeni, hogy megvédje a kis országot.
Makro / Külgazdaság Egyre messzebb kerülünk az arab országok viszályának megoldásától?
Privátbankár.hu | 2017. június 8. 17:07
Nem igazán közeledik a megoldáshoz a helyzet az Arab-öbölben.
Makro / Külgazdaság Tovább ütik az arab monarchiák kis társukat
Privátbankár.hu | 2017. június 8. 12:00
A napokban kirobbant válság, melynek során néhány arab ország azzal vádolja Katart, hogy a terrorizmust segíti, mélyülni látszik. Gazdasági szankciók, kitiltások, sőt az ellenség dicsérésének börtönnel büntetése az Emirátusokban – rémisztő dolgok, ráadásul kedvenc nyaralóhelyeken és repülős átszállópontokon.
Makro / Külgazdaság Szaúd-Arábia lerohanja Katart?
Káncz Csaba | 2017. június 7. 08:30
Újabb szintre lépett a Szaúd-Arábia és Irán közötti proxi háború a katari konfliktussal. Hírek szerint a szaúdiak már csapatösszevonásokat hajtanak végre a katari határ mentén és egyes feltételezések szerint szeretnék rátenni a kezüket a katari vagyonra. A művelet kiemelt célja lehet még Kína térségbeli behatolásának megakadályozása.
Részvény / Deviza / Áru Nyakunkon a szupercsütörtök – a Trump-biznisz után most Európára fogadnak a spekik?
Eidenpenz József | 2017. június 6. 17:50
Rossz kedv, részvényár-esés és kockázatkerülés jellemezte ma a tőkepiacokat, a befektetők a biztos menedékeket keresték, mint a nemesfémek, a német állampapírok vagy a digitális fizetőeszközök. Csütörtökön nagy nap lesz, a britek választanak, az EKB pedig ülésezik, ahol meglepetésekre is van esély.
Makro / Külgazdaság Vajon csak az olajárról szólt a katari csúcstalálkozó?
Fellegi Tamás | 2016. április 18. 15:10
Sok hűhó semmiért: így jellemezhetjük a hétvégén lezajlott dohai konferenciát, ahol az olajtermelő-, és exportáló országok többsége összegyűlt, de nem jutottak megállapodásra. Miért nem sikerült ez, milyen érdekellentét lehetett a résztvevők között? Az olajáron túlmenően úgy tűnik, a geopolitika is komolyabb szerepet kapott.
Részvény / Deviza / Áru Az emír veszi a Volkswagent? Gyanús mozgások a részvényárban
Eidenpenz József | 2015. november 5. 20:01
A károsanyag-kibocsátási botrány kirobbanása után fokozatosan egyre magasabb lett a Volkswagen elsőbbségi és törzsrészvényei közötti árfolyam-különbség, néha a 20 százalékot is átlépi. Mi lehet ennek az oka? Főleg az, ha valaki nagyon szeretne több szavazati jogot szerezni. Vagy ha mások ezt hiszik.
Makro / Külgazdaság Elcsúsznak az olajon: Szaúd-Arábia 5 éven belül kifogyhat a pénzből
Fellegi Tamás | 2015. október 21. 15:45
Az ország ugyan próbált felkészülni az az alacsony olajárra, de most, mikor eljött a nehéz időszak, nem elég a korábbi felhalmozás. A jelenlegi olajár és költekezési ütem mellett hamar kifogynak a pénzből. Tud-e vajon az ország alkalmazkodni a helyzethez, és mi van a szomszédos olajországokkal?
Makro / Külgazdaság Miért nem az arabok fogadják be az arab menekülteket?
Privátbankár.hu | 2015. szeptember 22. 11:50
Miért nem mennek inkább a gazdag Perzsa öböl-menti országokba a szíriaiak? – ez igen gyakori kérdése olvasóinknak. Ön el tudna képzelni egy olyan Magyarországot, ahol tízmillió magyar és tizenkétmillió külföldi él? Mert van, ahol hasonló a helyzet.
Vállalat Veszélyben több vb-rendezés - mi lesz a korrupciós botrány vége?
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 13:39
A 2018-as és a 2022-es világbajnokságok után a 2026-os körül is gyűlnek a viharfelhők, halaszthatják a döntést a rendező országról.
Makro / Külgazdaság Elképesztően gazdag barátot szerezne Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2015. május 7. 11:04
A külgazdasági és külügyminiszter a Magyarország és Katar közötti gazdasági együttműködésről tanácskozott Mohamed ász-Száni katari gazdasági és kereskedelmi miniszterrel.
Makro / Külgazdaság Miért retteg Szaúd-Arábia a jemeni fejleményektől?
Káncz Csaba | 2015. március 31. 08:28
Jemenből a megfigyelők szerint egy olyan csatatér válik, ahol Szaúd-Arábia és Irán feszül egymásnak a különböző helyi szereplőkön keresztül, miközben már nemcsak az al-Kaida, hanem az Iszlám Állam is megvetette a lábát az országban. Szaúd-Arábia ma jobban meg van rettenve, mint bármikor Szaddam Husszein 1991-es kuvaiti inváziója óta. A szaúdi uralkodó család legnagyobb rémálma, hogy a Keleti Tartományban a siíta többség fellázadhat, amely terület pedig otthont ad az óriási Gavar olaj-mezőnek és biztosítja a vahhabita királyság kőolaj-kitermelésének nagy részét.
Ingatlan Kiderült, ki vette meg a húsz éve üresen álló Balettintézetet
Privátbankár.hu | 2014. június 18. 14:37
Egy katari sejk, az Iszlám Bank elnöke a vevője az Operaházzal szembeni Drechsler-palotának. Szállodát csinálnának belőle.
Deviza / Áru Jön az arab euró: közös pénzt vezetne be négy állam
Privátbankár.hu | 2013. december 2. 14:00
Közös devizát vezet be az év végén a Perzsa-Öböl Menti Együttműködési Tanács négy tagja - írja a gulfnews.com hírportál az Ahbar Al Halídzs bahreini napilap értesülésére hivatkozva.
Deviza / Áru Szijjártó Péter szerint túl sok akciófilmet néz, aki szerint szándékos a forintgyengítés
Privátbankár.hu | 2013. március 22. 07:01
Keményen visszautasította a külügyi államtitkár azokat a vádakat, hogy a kormány szándékosan gyengíti a forintot.
Makro / Külgazdaság Katarba utazik Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2013. január 28. 09:28
Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár másfél napos munkalátogatásra utazik vasárnap Katarba.
Ingatlan A katariak felépítették Európa legmagasabb tornyát - videó
Privátbankár.hu | 2012. július 6. 13:25
Az olimpia megnyitó előtt 20 nappal átadták London új büszkeségét, Európa legmagasabb toronyépületét: a Shard-ot.
Deviza / Áru Kataré a világ legnagyobb földgáz-feldolgozója
Privátbankár.hu | 2011. november 24. 16:18
Katar felavatta a világ legnagyobb földgázt folyékony szénhidrogén termékekké átalakító üzemét. A Shell Hungary közleménye szerint a létesítményt Hamad bin Kalifa ász-Száni sejk, Katar emírje avatta fel András yorki herceg jelenlétében.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG