5p

Katar jelenleg a közel-keleti konfliktus egyik legfontosabb szereplője. Bár oltalmat nyújt a Hamász száműzetésben élő politikai vezetésének, diszkrét kapcsolatokat ápol Izraellel is. Káncz Csaba jegyzete.

Katar kizárólag a Hamász katonai szárnyát tartja felelősnek az október 7-én Izraelben elkövetett mészárlásért. Mivel a politikai vezetés dohai száműzetésben van, ezért őket a katariak - valamint az USA és Izrael - ott szorosan figyelemmel kísérhetik. Ezért nem valószínű, hogy a Hamász politikai vezetése részt vett volna az Izrael elleni támadásokban.

Az Izrael és a Hamász közötti jelenlegi konfliktusban egy olyan szereplő játszik különleges szerepet, amelyet az utóbbi időben elárasztottak a kritikák: a Katari Emirátus. Valószínűleg nincs más, közvetlenül nem érintett ország, amely jelenleg ekkora befolyást gyakorolna a konfliktusra.

Katar tárgyalásokat folytat mind a palesztinokkal, mind az izraeliekkel - és közvetítési sikereket tud felmutatni. Ugyanakkor ismételten elhangzanak olyan vádak, hogy a dohai emír az iszlamista terrorizmus támogatója.

Katar külpolitikai kötéltáncot jár

A Hamász október 7-i, Izrael elleni támadása óta Katar közvetítőként tündököl a konfliktusban részt vevő felek között. A Gázai övezetben elrabolt néhány túsz szabadon bocsátása és a palesztin terület déli részén lévő rafahi határátkelő megnyitása is nagyrészt Katar közvetítésével történt.

Most pedig arról szólnak a hírek, hogy Katar következő áttörés atyja lehet: az emírség állítólag közel áll ahhoz az Izrael és a Hamász közötti tárgyalásokon, amelyek 3-napos tűzszünetet eredményezhetnek. Cserébe a Hamász 50 túszát is szabadon engedhetik.

Mi Katar álláspontja a jelenlegi konfliktusban?

A katariak szerint a Hamászt valószínűleg az október 7-i gyenge izraeli védelem is meglepte. Azon túl, hogy a cél az volt, hogy egy villámtámadással megrendítsék az izraeli felet, a terv az volt, hogy több tucat izraeli katonát foglyul ejtsenek, hogy politikai követeléseket zsaroljanak ki.

A dohai jelentések szerint a civilek elleni brutális támadások és atrocitások nagy részét a Gázai övezetből előrenyomuló palesztinok saját felelősségükre hajtották végre." A Hamász vezetésének a "New York Times"-nak adott interjúban tett nyilatkozatai azonban kétségbe vonják a katari álláspontot.

Bár Katar vendégül látja a Hamász száműzetésben élő politikai vezetését, diszkrét, sőt néha szoros kapcsolatokat ápol Izraellel.

Az izraeli biztonsági szakértők ki-be járnak Dohába.

Bár Katar határozottan palesztinbarát álláspontot képvisel, közvetítői szerepe miatt nem akarja a közel-keleti konfliktusban egyik oldalt sem teljes mértékben elutasítani. Ez az oka a jelenlegi közvetítési kísérleteknek is.

Miért közvetíthet egyáltalán Katar a Hamász és Izrael között?

Az emírség régóta tartja fenn kapcsolatait a Hamásszal. Ennek az az oka, hogy Doha egy dologról meg van győződve:

A Hamász - a Palesztin Hatósággal ellentétben -, valóban nyomást tud gyakorolni Izraelre. Bár nem osztják a szélsőséges szervezet céljait, úgy vélik, hogy a Hamász végső soron a legerősebb palesztin szereplő.

Legalábbis október 7-ig Katar legitim szereplőnek tekintette a Gázai övezetben működő iszlamista csoportot. Katar most abszolút kulcspozícióban van ahhoz, hogy közvetítsen az Izrael és a Hamász közötti konfliktusban. Minden szereplő a saját érdekeit követi – így Katar is.

Mindazonáltal az emírség álláspontja különleges: a  katariak számára ugyanis a háború befejezése - vagy akár a túszok szabadon bocsátása - egybeesik saját érdekeikkel.

Egy sikeres tárgyalás egy reménytelen helyzetben hihetetlenül megerősítené Katar pozícióját, és hangsúlyozná közvetítő hatalomként való önképét.

Milyen szerepet játszik Katar a Közel-Keleten?

Katar az elmúlt 20 évben folyamatosan bővítette eredeti regionális hatalmi szerepét. Az emírség különösen a konfliktusokban betöltött közvetítői szerepére összpontosít, és még az alkotmányába is beleírta ezt a feladatot.

Bár az ország geopolitikai szempontból semlegesnek tartja magát, mérete miatt függ például az USA, illetve Törökország biztonsági garanciáitól. Katarban az amerikai fegyveres erők az Al Udeid légibázist használják a Központi Parancsnokság (USCENTCOM) főhadiszállásaként. Ez a fegyveres erőknek a Közel-Keletért és Közép-Ázsiáért felelős részlege.

Nehéz megítélni Katar szerepét. Fotó: Noushad Thekkayil / EPA
Nehéz megítélni Katar szerepét. Fotó: Noushad Thekkayil / EPA

Törökország is jelentősen bővítette csapatjelenlétét a kis államban az elmúlt években, különösen a katari válság, az emírség szomszédos országok által 2017 és 2021 között elrendelt blokádja miatt.

Az emírség a nemzetközi színpadon

Az emírség a világ számos régiójában stratégiai befektetéseket eszközöl különböző gazdasági ágazatokban, például részvényei vannak a Deutsche Bankban, de az orosz állami tulajdonú Rosznyeftben is.

Bár elítélte az Ukrajna elleni orosz támadást, továbbra is jó kapcsolatokat ápol Oroszországgal. Az ország fejlesztési segélyekkel támogatja a Globális Dél szegényebb országait is.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Biden helyettese jó mélyen a zsebébe nyúlt
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 15:37
Kamala Harris amerikai alelnök hárommilliárd dollárt ajánlott fel a Zöld Klíma Alapnak.
Makro / Külgazdaság Sajátos sztrádaépítés: öt év alatt egy méter sem épült a szomszédban
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 13:22
Románia nem éppen a kiterjedt autópálya-hálózatáról ismert, de az Erdélyt és Moldvát összekötő sztráda megépítése az egész közép- és kelet-európai régió úthálózatában hoz jelentős bővülést.
Makro / Külgazdaság Magyarország most nem pendül egy húron Kínával és Oroszországgal
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 12:31
A két nagyhatalom képviselőivel szemben ugyanis Novák Katalin aláírta a dubaji klímacsúcson az atomenergia bővítésére felszólító nyilatkozatot.
Makro / Külgazdaság „Nincs hova menni” - kesereg egy Gázából menekülő
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 11:48
Körülbelül 2 millió ember – csaknem Gáza teljes lakossága – zsúfolódott össze a terület déli részén.
Makro / Külgazdaság Kell-e félnünk a kínai tüdőgyulladás rejtélyes hullámától?
Kormos Olga | 2023. december 2. 10:52
A tudósok szerint ebben az időszakban természetesnek tartják a légúti megbetegedések ugrásszerű növekedését, de ami Kínában történik, az szokatlan.
Makro / Külgazdaság Kivégeztek egy fogvatartottat Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:40
Meghalt egy román-izraeli állampolgárságú túsz a Gázai övezetben.
Makro / Külgazdaság Újabb mozgósításra készül Putyin
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:18
Ez történt az orosz-ukrán fronton és annak környékén, amíg Ön aludt.
Makro / Külgazdaság A német kancellár beváltotta a Zelenszkijnek tett ígéretét
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:01
Patriot légvédelmi rendszert kezelő ukrán egységet képzett ki Németország.
Makro / Külgazdaság Véres leszámolás a Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 08:46
A Hamász által irányított egészségügyi minisztérium szerint közel 200 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Több város lakossága veszett el az orosz-ukrán háborúban
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 20:12
Hatalmas emberáldozatról számoltak be Oroszország ukrajnai inváziója miatt. Magyarországon továbbra is a távolságtartás a fő irány Ukrajna európai uniós csatlakozási szándékai miatt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG