3p
Erdogan elnök katonákat küld Katarba és "testvéreknek" nevezi a katariakat. Ez előrevetíti a lehetőségét, hogy egy esetleges szaúdi-katari fegyveres konfliktusba a törökök is be fognak szállni. Ennek súlyos kihatása lenne mind Európára, mind Ankara NATO-tagságára.
Vásárlók egy dohai szupermarketben 2017. június 6-án. Katarban pánikszerűen kezdtek az emberek tartós élelmiszereket vásárolni egy nappal azután, hogy nyolc ország, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Egyiptom, Líbia, Jemen, Mauritius és a Maldív-szigetek jelentette be, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Katarral. (Kép forrása: MTI/EPA)

Teljes diplomáciai nagyüzem volt a vezető fővárosokban a hétvégén is a katari válság megoldásának érdekében. De amíg az amerikai külügyminiszter békíteni igyekezett a feleket, Trump elnök tovább öntötte az olajat a tűzre, Katart a terrorizmus „magas szintű” támogatójának nevezve. A német külügyminiszter egyenesen a háború kitörésének veszélyétől óvott. Szombaton a katari külügyminiszter tárgyalt Moszkvában, ahol az orosz fél segítséget ígért a krízis tárgyalásos rendezéséhez.

Ankara teljes vállszélességgel

A török parlament a múlt héten gyorsított eljárásban döntött arról, hogy további katonákat küldenek a katari bázisukra. Jelenleg 5-600 török katona tartózkodik ott és a bázis akár 3000 katonát képes befogadni. Erdogan elnök szombaton a katariakat „testvéreknek” nevezte és további élelmiszer, valamint gyógyszerszállítmányokat ígért a blokád alá vett félsziget számára.

A szír válság alaposan megtépázta a török közel-keleti álmokat. Most tehát esély mutatkozik arra, hogy Katarral szoros szövetségre lépjen. Erdogan és AKP pártja a katari krízis kitörése után pár óra alatt arra a következtetésre jutott, hogy Katar után Törökország lehet a szaúdiak és a Rijád mögött álló erők következő célpontja. A 2011-es ’színes forradalmak’ idején ugyanis mindkét ország az iszlamistákat támogatta és erősen ellenezte mindkét fél az egyiptimi katonai puccsot 2013-ban is, amely a Muszlim Testvériség jelöltjét, Mohamed Murszit eltávolította a hatalomból.

Egyre feszültebb török-NATO kapcsolatok

Káncz Csaba

Törökország és Katar 2014-ben írt alá egyezményt török katonai bázis létrehozásáról.  Ankara szeretné kibővíteni katonai jelenlétét az arab és afrikai térségben, miközben a nagy török építési konglomerátumok zsíros megrendelésket remélnek az Arab-öbölből. 2015 végén egyébiránt Katar LNG-szállításokról is megállapodást kötött Ankarával, amely jelentősen hozzájárul a török energiaszükségletek kielégítéséhez.

Mindenesetre a súlyos diplomáciai válság az Arab-öbölben veszélyezteti a török érdekeket az egyre polarizálódó Közel-Keleten, hiszen Katarral és Szaúd-Arábiával nem tud egyszerre harmonikus viszonyt ápolni. De Erdogan környezetében mérlegelték az állást és úgy döntöttek, hogy teljes válszélességgel állnak ki Katar mellett.

Az ilyen szintű török katonai és legmagasabb szintű politikai elköteleződés előrevetíti a lehetőségét annak, hogy egy esetleges szaúdi-katari fegyveres konfliktusba a törökök is beszállnak. Ez pedig egy újabb nehezék lehet az egyébként is súlyosan terhelt török-NATO kapcsolatokban, amely akár Ankara kiválásához is vezethet. Ez nemcsak a Közel-Keleten teremtene új helyzetet, hanem a konfliktus óhatatlanul átterjedne Európára is.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Van még mit javítani a bankoknak a késedelmes lakossági hitelek kezelésén
Dr. Almási Adrienn | 2024. július 24. 13:04
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) folyamatos felügyelési tevékenységében ellenőrizte, hogy mennyiben felel meg a hitelintézetek gyakorlata a felügyelet 2022-ben megújított, a fizetési késedelemmel érintett lakossági hitelek pénzügyi intézmények általi kezelésével kapcsolatos elvárásokról szóló ajánlásának. Az MNB szektorszintű kockázatot nem azonosított, ám több hiányosságot tárt fel, és határidő tűzésével azok megszüntetésére hívta fel a hitelintézeteket.
Makro / Külgazdaság Hacsak nem csontszáraz a tankja, várjon a tankolással csütörtökig!
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 11:50
A benzinesek kicsit, a dízelesek jobban örülhetnek.
Makro / Külgazdaság Inkasszózzák Magyarországot?
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 10:32
Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, 45 napon belül fizesse meg a 200 millió eurós átalánybírságot a menekültügyi uniós elvek megsértése miatt. Végső esetben az országnak járó uniós forrásokból vonhatják le a bírság összegét.
Makro / Külgazdaság Milliárdos bevásárlás a kajak-kenu sportakadémiánál
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 09:53
Több mint 1,1 milliárd forintért szerez be orvosi készülékeket két vállalkozástól a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia.
Makro / Külgazdaság Már védelmi pénzt követelő gengszterhez hasonlítják Trumpot
Csernátony Csaba | 2024. július 24. 09:32
Donald Trump nem téved, amikor azt állítja, hogy Tajvanon van a jó minőségű chipek gyártására képes félvezetőipar majdnem 100 százaléka. Ám hogy ezt az Egyesült Államoktól „elvették” volna, az csacsiság.
Makro / Külgazdaság Meglepetésadatot közölt a KSH
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal szerint bruttó átlagkereset 652 ezer forint volt 2024. májusban, ami 14,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A reálkereset 10,4 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság A fél világ kezdhet félni az orosz repülőgépektől - de nem a szokásosoktól
Litván Dániel | 2024. július 24. 06:11
Hiába csempészik ezeket, fogynak az Oroszországban ragadt nyugati gépekhez való eredeti alkatrészek. Az egyik orosz megoldási terv kivitelezhetetlen, a másik viszont igencsak félelmetes - és nem csak az orosz utasok számára.
Makro / Külgazdaság Régen tettek ilyet Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 14:00
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 25 bázisponttal, 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A döntés megfelel az elemzői konszenzusnak.
Makro / Külgazdaság Ukrajna elkerüli-e az augusztusban közelgő államcsődöt?
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 11:33
Ukrajna hétfőn közölte, hogy előzetes megállapodást kötött a 19,7 milliárd dollárnyi fennálló nemzetközi kötvényadósságának egy részét birtokló magántulajdonosok csoportjával, ezzel elkerülve a különben fenyegető csődöt.
Makro / Külgazdaság Milliók áldhatják Joe Biden nevét, mert megállíthatja a száguldó lakbéreket
Mester Nándor | 2024. július 22. 15:01
Egyre több amerikai család küzd azzal, hogy csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudja kigazdálkodni a lakásbérleti díjat. Joe Biden még az elnökjelöltségéről való lemondás előtt pár nappal jelezte: maximálni akarja a lehetséges drágítási tempót. A leköszönő elnök a hivatali ideje alatt más fontos döntéseket is hozott, azok mind segítették az ingatlanos szektort.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG