2p

Egy spéci 3D nyomtatóval állítottak elő mesterséges sárgarépát, amelynek tápértéke megyezik a földből jövő zöldséggel. Az ára pedig a katari árfolyamot nézve versenyképesnek mondható. 

Két katari diák olyan 3D nyomtatási technológiát alkotott, amely képes nagy tömegben előállítani zöldségeket – számolt be az újdonságról az Al Jazeera hírportál. A 20 és 21 éves fiatalok mesterségesen növesztett zöldségsejteket és UV-fényt használva előállították az ehető mesterséges répa prototípusát.

A diákok nulláról építették fel nyomtatójukat körbejárva a világot, hogy megszerezzék hozzá a szükséges alkatrészeket. Korábban is volt példa hasonló kísérletre, de csak zöldségpürét tudtak készíteni, amit elsősorban étkezési nehézségekkel küszködő emberek fogyasztottak. Ez a technológia alkalmatlan volt nagyüzemi termelésre.

Lujain Al Mansoori és Mohammad Annan által épített gép elég gyorsan dolgozik, köszönhetően az ibolyántúli technológiának, amit tárgyak előállítására korábban is használtak, ám élelmiszerek készítésére nem. A két tudós belátja, módszerük elterjesztésének egyik legnagyobb akadálya az lehet, hogy megértessék a laikusokkal: tényleg lehetséges élelmiszert nyomtatni.

Föld nélkül is van sárgarépa. Forrás: Pixabay
Föld nélkül is van sárgarépa. Forrás: Pixabay

Tudja azt, amit a hagyományos répa

A mesterséges répa táplálkozási értéke a kutatások szerint azonos a hagyományosan termesztettel. Azért a répával kezdték a munkát, mert ennek a zöldségnek a sejttenyésztése van a legelőrehaladottabb állapotban. Remélik, hogy később más terményekre is kiterjeszthetik a módszerüket.

A felfedezés azért is fontos, mert Katar területének mindössze 2,5 százaléka alkalmas mezőgazdasági művelésre és számos más hozzá hasonló ország van a világon. A két diák találmánya ezeknek a társadalmaknak kínálhat új lehetőséget élelmiszergondjaik megoldására. A nagy kérdés persze az, hogy mindez mennyibe fájna nekik. 

A jó hír az, hogy a kutatók szerint nem hogy drágább lenne a mesterséges répa, mint az igazi, de még olcsóbb is. Három kilogramm ára 1000 forintnak megfelelő katari rialnak megfelelő összeg, míg az importált répából ugyanennyit 1500 forint rialt kell adni. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Tudomány-technika Egy kibertámadás a vadászgépekre nagyobb veszélyt jelent, mint egy ellenséges rakéta
Kormos Olga | 2024. június 22. 14:27
Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv. Ennek apropóján tartott a Klasszis Média Lapcsoport konferenciát a NIS2-ről, ahol Bor Olivér kiberbiztonsági és kommunikációs szakértő a kiberbiztonsági trendekről beszélt.
Tudomány-technika Félelmetes adat: óriási pusztítást végez a gyerekek közt ez a jelenség
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 13:53
Sokkoló tanulmányt tett közzé egy bostoni nonprofit.
Tudomány-technika Ha letelik a június végi határidő, a hatóság mindenkit megtalál
Litván Dániel | 2024. június 16. 13:02
Már csak két hét maradt az önkéntes regisztrációra, és megvannak a módszerei a hatóságnak, hogy megtalálják a kiberbiztonsági törvény által érintett, de nem jelentkező cégeket. De ezek már bajban lesznek.
Tudomány-technika Véletlenül hozta a frászt a világra a NASA
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 07:37
Szürreális helyzet miatt volt kénytelen magyarázkodni az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal.
Tudomány-technika Már csak június 30-ig maradt idő, bajba kerül, aki elmulasztja ezt a határidőt
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 18:22
Sok érintett cég és szervezet viszont nem is tudja, hogy jelentkeznie kéne a hatóságnál. Közeleg az uniós kiberbiztonsági irányelv alkalmazásának első fontos mérföldköve.
Tudomány-technika Küszöbön az Atlanti-óceán áramlásának összeomlása?
Kormos Olga | 2024. június 2. 18:05
Vészes ütemben olvad Grönland jege, ezért jogosan merül fel a kérdés, hogy emiatt a közeljövőben vajon összeomlik-e az Atlanti-óceán áramlási rendszere vagy sem? Az ugyanis éghajlati katasztrófát jelentene. 
Tudomány-technika Ez nem hiányzott a Boeing-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 11:25
Megint elhalasztották a Boeing első, embert szállító űrkapszulájának fellövését.
Tudomány-technika Elektromos légitaxit fejlesztenek turisztikai célra
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 16:28
Az egyesült arab emírségekbeli Rász el-Haima Közlekedési Hatósága (RAKTA) és Rász el-Haima Turisztikai Hivatala (RAKTDA) szerdán szándéknyilatkozatot írt alá a Skyports Infrastructure (Skyports) vállalattal az elektromos légitaxi szolgáltatásokhoz szükséges vertiport infrastruktúra fejlesztéséről.
Tudomány-technika A világ szeme ismét a Boeingen: vajon el tud-e startolni űrszondája május 6-án?
Kormos Olga | 2024. május 4. 18:03
Ha minden jól megy, 2024. május 6-án a NASA űrhajósait, Butch Wilmore-t és Suni Williams-t a Boeing Starliner űrszondájával kilövik az űrbe. A Kennedy Űrközpontból induló utolsó, döntő jelentőségű Starliner-kísérlet az új űrszondát teszteli, és körülbelül egy hétre repíti a Nemzetközi Űrállomásra a kétfős legénységet.
Tudomány-technika Nagy dobásra készül Kína
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 06:33
Fontos küldetésre indulna a Holdra Kína. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG