BUX
36 363.83
+0.17%
+61.00
OTP
10 920.00
+0.37%
+40.00
MOL
1 795.00
-0.83%
-15.00
RICHTER
7 075.00
+0.64%
+45.00
MTELEKOM
385.00
-0.52%
-2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. június 3. 08:35

Trump túllépett a második világháború utáni békerendszeren és a látogatását arra használja fel, hogy Londont minél távolabbra tolja az európai integrációtól. 89 évvel azután, hogy az USA-ban hatályba lépett a Smoot-Hawley Vámtörvény, amely világszerte elmélyítette a gazdasági depressziót, a Fehér Ház újra a protekcionizmushoz fordul. Káncz Csaba jegyzete.

Donald Trump és felesége, Melania 2019. május 28-án Washingtonban. EPA/JIM LO SCALZO

Ma kezdődik Trump három napos állami látogatása a mély politikai válságba süllyedt Egyesült Királyságban. A hangulatot már előzetesen sikerült felpaprikáznia a Fehér Ház urának, amikor minden diplomáciai protokollt felrúgva (bár ezen már ki lepődik meg?!) világos jelzésekkel avatkozott be vendéglátójának belpolitikai folyamataiba. Trump és nemzetbiztonsági tanácsadója kifejtette: szeretnék, ha London elhagyná az EU-t és az is ínyükre lenne, ha a New York-i születésű Boris Johnson lenne az új miniszterelnök - noha a britek csupán 28 százaléka támogatja miniszterelnöki ambícióit.

Trump egyben Nigel Farage-t javasolja Brexit-főtárgyalónak, míg az amerikai fehér nacionalisták számára Farage miniszterelnöksége is nagyszerű hír lenne.

London súlyos örvényben

London balliberális polgármestere az elmúlt órákban Trump nyelvezetét a múlt század fasisztáihoz hasonlította. Sadiq Khan szerint Trump, Orbán, Salvini, Le Pen és Farage a fasiszták megosztó taktikáját követik, de új, sötét módszereket használnak üzenetük célba juttatására. A felpaprikázott hangulatot jól mutatja, hogy Londonban negyed millió embert várnak a Trump-ellenes tüntetésre.

Valóban, a három évvel ezelőtt lezajlott Brexit népszavazás óta az egykor szebb napokat látott Egyesült Királyság történelmi léptékben is páratlan politikai örvénybe került. Az S&P Global Ratings számításai szerint a teljesen kaotikus Brexit folyamata eddig 86 milliárd dolláros kárt okozott, miközben a brit gazdaság újabb recesszió küszöbén áll. Noha London napról-napra veszíti el európai és globális befolyását, John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó szerint csak a Brexiten kell túl lenni, és „akkor már nincsen felső határa a brit globális befolyásnak”.

Trump és Hoover elnökségének párhuzamai

Káncz Csaba

Az ilyen hamis hitegetések szolgálnak annak elleplezésére, hogy Trump már túllépett a második világháború utáni békerendszeren, semmibe veszi a transzatlanti politikai rendszert és a látogatását arra használja fel, hogy Londont minél távolabbra tolja az európai integrációtól.

A látogatás arra is szolgál majd, hogy megpróbálja lenyomni London torkán az amerikai élelmiszerbiztonsági szabványokat az eljövendő kétoldalú szabadkereskedelmi egyezmény keretében.  Ezen amerikai "szabályok" magukban foglalják a GMO növények termesztését, az antibiotikummal kevert takarmányokat és klórral mosott baromfi termékeket.

A Fehér Ház egyben alá akarja aknázni London és Peking közeledését is, és belső források szerint  azt fogja közölni tárgyalópartnerével, hogy az USA hírszerzése nem fog megosztani információkat a jövőben Londonnal, ha az nem tiltja meg a Huawei részvételét az 5G infrastruktúra kiépítésében.

Az elmúlt napokban Trump kínai és mexikói büntetővámjai már rámutattak arra, hogy Washington semmilyen eszköztől nem riad vissza globális dominanciájának megőrzése érdekében. Több mint 89 évvel azután, hogy az USA-ban hatályba lépett a Smoot-Hawley Vámtörvény, amely világszerte elmélyítette a gazdasági depressziót, a Fehér Ház újra a protekcionizmushoz fordul.  Akárcsak Trump a 2016-as kampánya során, Herbert Hoover is magasabb amerikai vámokat ígért 1928-as elnöki kampányában.  A választásokat megnyerte, és a képviselőház 1929 májusában a magasabb vámokat elfogadta. A szenátus még javában vitatta a törvénytervezetet, amikor a Wall Street 1929 októberében összeomlott, megnyitva az utat a globális depresszió és a katonai konfliktusok felé.

Mark Twain szavai juthatnak ilyenkor az eszünkbe: "A történelem nem ismétli önmagát, de rímel. ("History doesn`t repeat itself, but it does rhyme".) Nos, legfőbb ideje, hogy komolyan vegyük a történelem tanításait.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Amerikai jobbegyenes - lebuktatott kínai ügynök, hazaküldött újságírók
Káncz Csaba | 2020. augusztus 11. 20:04
Újabb, Kínának dolgozó ügynök kerül rács mögé az USA-ban, aki fedősztoriként hamis konzultáns céget alapított. A napokban 40, az USA-ban dolgozó kínai újságíró pakolja a bőröndjeit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb milliárdok mennek kormánykommunikációra a Gazdaságvédelmi Alapból
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 18:44
A korábbi százmilliárdos nagyságrendhez képest most aprópénz az, amit egy kormányhatározattal átcsoportosít a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból.
Makro / Külgazdaság Tényleg kinyitják az iskolákat: megjelent a rendelet a következő tanévről
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 18:28
Máris megjelent a délután beharangozott rendelet az iskolakezdésről: hagyományosan indul a tanév szeptember 1-jén.
Makro / Külgazdaság Brutálisan rossz lett az inflációs adat, jön a nyugdíjasok kompenzációja
Baka F. Zoltán | 2020. augusztus 11. 17:19
Az év elején 2,8 százalékkal emelték a nyugdíjakat, az első hét hónapban közel 4 százalékkal drágult az életük.
Makro / Külgazdaság Ki akarja felújítani a Lánchidat? Megjelent a felhívás
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 16:47
Megjelent a Széchenyi lánchíd felújításának kivitelezési munkáiról szóló közbeszerzési részvételi felhívás az Európai Unió Hivatalos Lapjában.
Makro / Külgazdaság Megvan a döntés az iskolakezdésről: rendeletet ad ki a kormány
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 16:04
A normális, megszokott menetrend szerint tervezi a kormány a tanévet a minisztérium friss közlése szerint. A hamarosan megjelenő rendelet szerint a tanév hagyományosan indulhat szeptember 1-jén.
Makro / Külgazdaság Ütések hallatszódnak a rendőrbuszokból – durvul a helyzet Fehéroroszországban
Wéber Balázs | 2020. augusztus 11. 15:22
Egyre jobban elszabadulnak az indulatok a beloruszoknál, ahol ezreket vettek őrizetbe az elnökválasztás után kitört tüntetések során. Egy ember életét vesztette, a fő ellenzéki jelölt – valószínűleg kényszer hatására – Litvániába távozott. A lengyel miniszterelnök rendkívüli EU-csúcs összehívását sürgeti. A magyar kormány eddig nem szólalt meg.
Makro / Külgazdaság Az üzemanyagtól a nyaralásig: mi dobta meg ennyire az inflációt?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 14:58
A szokásosnál nagyobb bizonytalanságot emeli ki a friss, a vártnál magasabb inflációs adat kapcsán az MNB.
Makro / Külgazdaság Az oroszoknak már megvan a koronavírus elleni védőoltásuk
MTI | 2020. augusztus 11. 11:49
Vlagyimir Putyin jelentette be, hogy bejegyezték a szert.
Makro / Külgazdaság Befőttesüvegben árulja az oroszlán- és tigrisürüléket egy német cirkusz a koronavírus miatt
MTI | 2020. augusztus 11. 10:37
Így tudnak némi bevételt szerezni a pandémiás krach közepette. A terméknek nagy a sikere.
hírlevél