BUX
35 425.85
-0.46%
-164.00
OTP
10 840.00
+0.74%
+80.00
MOL
1 801.00
-1.80%
-33.00
RICHTER
6 620.00
-1.19%
-80.00
MTELEKOM
380.00
-0.26%
-1.00
 
2019. június 3. 08:35

Trump túllépett a második világháború utáni békerendszeren és a látogatását arra használja fel, hogy Londont minél távolabbra tolja az európai integrációtól. 89 évvel azután, hogy az USA-ban hatályba lépett a Smoot-Hawley Vámtörvény, amely világszerte elmélyítette a gazdasági depressziót, a Fehér Ház újra a protekcionizmushoz fordul. Káncz Csaba jegyzete.

Donald Trump és felesége, Melania 2019. május 28-án Washingtonban. EPA/JIM LO SCALZO

Ma kezdődik Trump három napos állami látogatása a mély politikai válságba süllyedt Egyesült Királyságban. A hangulatot már előzetesen sikerült felpaprikáznia a Fehér Ház urának, amikor minden diplomáciai protokollt felrúgva (bár ezen már ki lepődik meg?!) világos jelzésekkel avatkozott be vendéglátójának belpolitikai folyamataiba. Trump és nemzetbiztonsági tanácsadója kifejtette: szeretnék, ha London elhagyná az EU-t és az is ínyükre lenne, ha a New York-i születésű Boris Johnson lenne az új miniszterelnök - noha a britek csupán 28 százaléka támogatja miniszterelnöki ambícióit.

Trump egyben Nigel Farage-t javasolja Brexit-főtárgyalónak, míg az amerikai fehér nacionalisták számára Farage miniszterelnöksége is nagyszerű hír lenne.

London súlyos örvényben

London balliberális polgármestere az elmúlt órákban Trump nyelvezetét a múlt század fasisztáihoz hasonlította. Sadiq Khan szerint Trump, Orbán, Salvini, Le Pen és Farage a fasiszták megosztó taktikáját követik, de új, sötét módszereket használnak üzenetük célba juttatására. A felpaprikázott hangulatot jól mutatja, hogy Londonban negyed millió embert várnak a Trump-ellenes tüntetésre.

Valóban, a három évvel ezelőtt lezajlott Brexit népszavazás óta az egykor szebb napokat látott Egyesült Királyság történelmi léptékben is páratlan politikai örvénybe került. Az S&P Global Ratings számításai szerint a teljesen kaotikus Brexit folyamata eddig 86 milliárd dolláros kárt okozott, miközben a brit gazdaság újabb recesszió küszöbén áll. Noha London napról-napra veszíti el európai és globális befolyását, John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó szerint csak a Brexiten kell túl lenni, és „akkor már nincsen felső határa a brit globális befolyásnak”.

Trump és Hoover elnökségének párhuzamai

Káncz Csaba

Az ilyen hamis hitegetések szolgálnak annak elleplezésére, hogy Trump már túllépett a második világháború utáni békerendszeren, semmibe veszi a transzatlanti politikai rendszert és a látogatását arra használja fel, hogy Londont minél távolabbra tolja az európai integrációtól.

A látogatás arra is szolgál majd, hogy megpróbálja lenyomni London torkán az amerikai élelmiszerbiztonsági szabványokat az eljövendő kétoldalú szabadkereskedelmi egyezmény keretében.  Ezen amerikai "szabályok" magukban foglalják a GMO növények termesztését, az antibiotikummal kevert takarmányokat és klórral mosott baromfi termékeket.

A Fehér Ház egyben alá akarja aknázni London és Peking közeledését is, és belső források szerint  azt fogja közölni tárgyalópartnerével, hogy az USA hírszerzése nem fog megosztani információkat a jövőben Londonnal, ha az nem tiltja meg a Huawei részvételét az 5G infrastruktúra kiépítésében.

Az elmúlt napokban Trump kínai és mexikói büntetővámjai már rámutattak arra, hogy Washington semmilyen eszköztől nem riad vissza globális dominanciájának megőrzése érdekében. Több mint 89 évvel azután, hogy az USA-ban hatályba lépett a Smoot-Hawley Vámtörvény, amely világszerte elmélyítette a gazdasági depressziót, a Fehér Ház újra a protekcionizmushoz fordul.  Akárcsak Trump a 2016-as kampánya során, Herbert Hoover is magasabb amerikai vámokat ígért 1928-as elnöki kampányában.  A választásokat megnyerte, és a képviselőház 1929 májusában a magasabb vámokat elfogadta. A szenátus még javában vitatta a törvénytervezetet, amikor a Wall Street 1929 októberében összeomlott, megnyitva az utat a globális depresszió és a katonai konfliktusok felé.

Mark Twain szavai juthatnak ilyenkor az eszünkbe: "A történelem nem ismétli önmagát, de rímel. ("History doesn`t repeat itself, but it does rhyme".) Nos, legfőbb ideje, hogy komolyan vegyük a történelem tanításait.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Csúcson az új koronavírus-fertőzések száma, kötelező a maszk az üdülőszigeteken
Wéber Balázs | 2020. július 13. 13:01
Globálisan soha nem regisztráltak még annyi új koronavírus-fertőzöttet, mint tegnap. Az amerikai kontinensen a legsúlyosabb helyzet, de egyes európai országokban is növekszik az új esetek száma. Mallorcán és Ibizán kötelezővé tették a maszkviselést, a sportolást és a strandolást kivéve.          
Makro / Külgazdaság Itt a bizonyíték, miért pesszimistább a PM az MNB-nél
Privátbankár.hu | 2020. július 13. 10:41
Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán tette közzé, hogy a Pénzügyminisztérium (PM) napokban létrehozott ú,j Heti Gazdasági Indexe (HGI) szerint a második negyedévben 9,9 százalékkal csökkenhetett a magyar gazdaság teljesítménye az előző évhez képest.
Makro / Külgazdaság Trianon és pénzügyi összeomlások – ezért ő a legrosszabb amerikai elnök
Káncz Csaba | 2020. július 13. 10:36
Az első világháború utáni békerendszerekben és átláthatatlan FED megalapításában betöltött szerepe miatt Wilsont minden idők legrosszabb elnökének tartják. Ahogyan a prudens pénzpolitika mellett kardoskodó Mises Intézet leszögezi, a FED tevékenységét – a CIA-val ellentétben – nem vizsgálhatja egyetlen kongresszusi bizottság sem, mint ahogyan a mérlegeit sem auditálhatja semmilyen külső szereplő. Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Újabb rossz hír az autósoknak
Privátbankár.hu | 2020. július 13. 09:44
Mármint akik négykerekűjét benzin hajtja meg, annak átlagára ugyanis bruttó 3 forinttal emelkedik július 15-étől. A gázolajé viszont ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság Hajszállal, de Andrzej Duda nyerte a lengyel elnökválasztást
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 13. 09:29
A kormánypárt jelöltje mintegy 2,5 százalékponttal előzte meg az ellenzéki jelöltet.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: itt vannak a legfrissebb magyar adatok
Privátbankár.hu | 2020. július 13. 09:13
Senki nem halt meg az elmúlt 24 órában Magyarországon koronavírusban, ellenben 13 új fertőzöttet találtak.
Makro / Külgazdaság Kivonulhat a Tesco Magyarországról
Privátbankár.hu | 2020. július 13. 08:09
Megint felvetődött, hogy kivonulhat a Tesco Magyarországról is. A brit áruházlánc vállalkozásait a Schwarz-csoport veheti át, jöhet a Kaufland és több Lidl lehet.
Makro / Külgazdaság Rendkívüli izgalmak a lengyel elnökválasztáson
MTI | 2020. július 13. 07:16
Nagyon szoros a lengyel elnökválasztás eredménye és rendkívül magas a részvétel: a legfrissebb felmérések a jelenlegi elnököt hozzák ki győztesnek, de a hivatalos eredményekre még várni kell.
Makro / Külgazdaság Itt az új nagykövet – rajta tartja szemét Berlin az Orbán-kormányon
Wéber Balázs | 2020. július 13. 06:07
Jól ismeri térségünket és kicsit magyarul is ért Németország új budapesti nagykövete, aki korábban Bécsben és Prágában is vezette a német képviseletet. Johannes Haindl Áder János államfőnek és Benkő Tibor honvédelmi miniszternek már bemutatkozott. Úgy tudjuk, napirenden vannak találkozók további miniszterekkel, államtitkárokkal. Berlin nagyon is figyeli, mi történik Magyarországon.
Makro / Külgazdaság Putyin áldásával: magyar-szerb, két jóbarát
Káncz Csaba | 2020. július 12. 15:04
A Nyugat elszörnyedve figyeli, ahogyan ütemesen konvergálnak a hazai és a szerb közállapotok. Az utóbbi napok széleskörű tüntetései megkérdőjelezik a szerb állampárt legitimitását. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél