<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Demokrata vélemények szerint a döntés végzetes az amerikai népre nézve és mutatja, hogy ezzel Trump háborúra készül. Akárcsak Trump, Bolton is megvetéssel viseltetik a szerződések és a nemzetközi jog irányába. Az alapjaiban megroggyant Fehér Házban Boltonnak és neokonzervatív társainak már csak egy embert kell eltakarítani az útból.
John Bolton (Fotó forrása: MTI/AP/Alex Brandon)

Egy hónapja beszámoltunk róla, hogy a neokonzervatív agytrösztökben megszólaltak a háborús dobok Irán és szövetséges milíciái ellen. Egyikük egyenesen frontális beavatkozást javasol Szíriában Irán befolyása ellen, mert „ennél kevesebb nem fogja elérni Irán feltartóztatásának célját”. De még a sokat látott Washingtont is megrázta múlt pénteken Trump bejelentése, miszerint a nemzetbiztonsági tanácsadói pozícióban a három-csillagos tábornok H.R. McMaster-t a kifejezetten "háborús héjának" tekinthető neokonzervatív jogász, John Bolton váltja majd.

A háborús héja

Bolton a globális amerikai katonai beavatkozás és hegemónia elkötelezett híve, miközben Iránnal, Észak-Koreával és Oroszországgal szemben is keményebben lépne fel. Demokrata vélemények szerint a döntés végzetes az amerikai népre nézve és mutatja, hogy ezzel Trump háborúra készül. A Kínával megkezdődött kereskedelmi konfliktus mellé egyes megfigyelők így már a fizikai háború lehetőségét sem zárják ki. Bolton az ENSZ-et az amerikai politikára húzott "kényszerzubbonynak" tartja.

Két hónappal ezelőtti írásában Bolton élesen elítélte a nemzetközi közösség 2015-ös nukleáris megállapodását Iránnal, azt egy „masszív stratégiai hibának” bélyegezve. Hozzátette, hogy „Amerikának be kellene fejeznie Irán 1979-es Iszlám Forradalmát, még az esemény jövő februári 40-ik évfordulója előtt”. Shaul Mofaz volt izraeli védelmi miniszter tegnap hozta nyilvánosságra, hogy másfél évtizede Bolton – aki akkor ENSZ nagykövetként szolgált – arról győzködte, hogy Izrael támadja meg Iránt.

Bolton és Trump között a legmélyebb ellentét Moszkva vonatkozásában várható. Múlt nyáron Bolton amellett tört lándzsát, hogy Putyin beavatkozása az amerikai választásokba aláássa az amerikai alkotmányt „és ez jóval több, mint egy banális fedett művelet. Ez valójában egy casus belli, egy igazi háborús cselekmény és az ilyet Washington soha nem fogja tolerálni.” Fanyarul jegyezzük meg, hogy akkor Bolton rögtön lebombázhatja a Facebook- és a Cambridge Analytica központját, ahol a manipulatív választási beavatkozás ráadásul már bizonyítottnak is tekinthető.

Káncz Csaba

A megrendült Fehér Ház

Míg az elmúlt hetekben kinevezett neokonzervatív CIA vezető Michael Pompeot a Koch-testvérek finanszírozzák, addig Bolton mentora az a Sheldon Adelson kaszinó-mágnás, aki 2013-ban nukleáris csapást követelt Irán ellen Washington részéről. A 2016-as elnökválasztás után Adelson erősen támogatta Bolton kinevezését külügyi államtitkárrá, de akkor még sikertelenül járt. Akárcsak Trump, Bolton is megvetéssel viseltetik a szerződések és a nemzetközi jog irányába. Gyakran idézi De Gaulle ostoba megjegyzését, miszerint „a szerződések olyanok, mint a lányok és a rózsák: addig tartanak, amíg tartanak”.

Az alapjaiban megroggyant Fehér Házban Boltonnak és neokonzervatív társainak már csak egy embert kell eltakarítani az útból. John Kelly tábornokot, a kabinetfőnököt, aki még az amerikai külpolitikát a diplomácia alapjain képzeli el. Ha tehát az elkövetkező időszakban Kelly is lapátra kerülne, akkor tényleg szabad a gazda az eddigi világrend felforgatásában, akár katonai eszközökkel is.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mától kérhető a külképviseleti szavazás, de a járvány még bezavarhat 
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 15:21
A szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok csütörtöktől kérhetik külképviseleti névjegyzékbe vételüket. A járvány miatt változhat a szavazást lebonyolító külképviseletek száma.
Makro / Külgazdaság Felelőtlen német kormány – drámaian alacsony szinten a gáztározók feltöltöttsége
Káncz Csaba | 2022. január 27. 15:06
Január 23-i adat szerint a német tározók 41 százalékos feltöltöttségen álltak, noha 2020-ban azon a napon 89 százalékon állt a mutató. A német háztartások fele gázzal fűt, mint ahogyan sok ipari létesítmény is arra van utalva. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Április 3-i népszavazást szeretne az ellenzék
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 14:27
A parlamenti választással egy időben. 
Makro / Külgazdaság Az oroszokat csak felbosszantotta az amerikaiak levele
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:50
Nem azt kapták Moszkvában, amit vártak az orosz külügyminiszter szerint. A további lépésekről Putyin dönt.
Makro / Külgazdaság Itt árstop, ott adócsökkentés - aláírta a lengyel elnök az áfát megvágó törvényt
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:07
Andrzej Duda lengyel elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében február 1-jétől július végéig csökkentik egyebek között az üzemanyagok, az élelmiszerek és a földgáz áfáját.
Makro / Külgazdaság Újabb lökést kapott a forint Matolcsy Györgyéktől
Csabai Károly | 2022. január 27. 10:11
Ma megint kamatot emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Két nappal azután, hogy a Monetáris Tanács az alapkamatot 50 bázisponttal, 2,9 százalékra vitte fel, a ma kora délután esedékes egyhetes betéti tenderen az MNB az előző négy alkalomhoz képest 30 bázisponttal magasabban, 4,3 százalékon fogadja be a kereskedelmi bankok ajánlatait.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György szerint nem fenntartható a magyar felzárkózás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 09:51
Nem elégséges a teljes sikerhez az eddig követetett modell a jegybankelnök legújabb írása szerint, az évtized kulcsa pedig az infláció elleni sikeres fellépés lehet.
Makro / Külgazdaság Írásban reagált az Egyesült Államok az orosz követelésekre
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 07:31
Az amerikai külügyminiszter szerint "komoly diplomáciai útvonalat" jelöltek ki a levélben, de közben arra figyelmeztette az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy "erősen fontolják meg a távozást" az országból.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypontot a brit autógyártás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 06:54
1956 óta nem gyártottak ilyen kevés autót Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság „Az emberek belefáradtak a Covidba” – nagy vihar készül Ausztriában
Wéber Balázs | 2022. január 27. 05:17
Oltottaknak és oltatlanoknak egyaránt kezd elegük lenni a jelenlegi járványkezelésből, a kötelező oltás bevezetése pedig egyre nagyobb ellenállást szül, mondták el lapunknak Ausztriában dolgozó magyarok. Az osztrák kormány februártól tenné kötelezővé a Covid elleni vakcinát a közegészségügy védelme érdekében, a tiltakozók szerint ugyanakkor ezáltal egy mélyen személyes döntésbe nyúlna bele. Forrásaink beszéltek arról is, hogy az oltatlanok már most is sok helyről ki vannak rekesztve, ugyanakkor még vannak kiskapuk.
hírlevél
Ingatlantájoló