<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A török külügyminiszter reméli, hogy a földrengés kapcsán kialakult szolidaritás segít új fejezetet nyitni a két ország kapcsolatában.

Mindhárom nagy izraeli légitársaság újraindítja törökországi járatait - jelentette be kedden Ankarában az izraeli külügyminiszter, hozzátéve, hogy a döntéssel elősegítik a kapcsolatok normalizálását.

Eli Kohen "szolidaritási látogatásnak" nevezte útját, utalva ezzel a Törökország déli részét múlt héten sújtó földrengésekre. A tragédia nyomán Izrael segélyszállítmányokat, valamint mentőalakulatokat is küldött a kárvallottak megsegítésére.

Kohen hangsúlyozta, hogy a légi közlekedés felújításától a turizmus élénkülését várja. Leszögezte: míg tavaly mintegy 800 ezer izraeli turista érkezett Törökországba más légitársaságok járatain, a mostani döntés következtében idén ez a szám egymillióra is nőhet.

Az El-Al egy Boeing-737-ese a levegőben - mostantól újra szállnak az izraeli gépek török repülőterekre is. Fotó: Wikimedia
Az El-Al egy Boeing-737-ese a levegőben - mostantól újra szállnak az izraeli gépek török repülőterekre is. Fotó: Wikimedia

Izraeli tisztségviselők közölték: a járatok újraindítása a tavaly megszületett, a légi közlekedés biztonságról szóló kétoldalú egyezmény része.

"Reméljük, hogy a földrengés következtében az országaink között kialakult szolidaritás segít új fejezetet nyitni a kapcsolatokban"

- szögezte le a közös sajtótájékoztatón Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter.

Az utóbbi 15 évben viszály és ellenségeskedés jellemezte Törökország és Izrael viszonyát a 2008-2009-es gázai háború, és a Gázai övezetbe tartó török flottillára 2010-ben mért izraeli csapás miatt, emiatt izraeli külügyminiszter legutóbb csak 2007-ben látogatott Törökországba.

2013 márciusában Tel-Aviv bocsánatot kért Ankarától a török flottillára mért izraeli csapásért, amivel utat nyitott a kétoldalú kapcsolatok normalizálása felé.

Mevlüt Cavusoglu májusban látogatott Izraelbe, ahol találkozott akkori hivatali partnerével, Jaír Lapiddal is. A felek ekkor tárgyaltak az izraeli légitársaságok törökországi útjainak, valamint a gazdasági vegyesbizottság munkájának az újraindításáról.

(MTI)

Makro / Külgazdaság Egy hónap és kezdik telepíteni az orosz atomfegyvereket Fehéroroszországba
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:52
Július 7-8-án kezdődik meg az orosz atomfegyverek Fehéroroszországba telepítése - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával pénteken Szocsiban folytatott megbeszélésén.
Makro / Külgazdaság Az orosz jegybank is meghozta a maga döntését
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:36
Az orosz jegybank a várakozásoknak megfelelően 7,5 százalékon tartotta az alapkamatot pénteken, egyúttal jelezte, hogy a magasabb inflációs kockázatok miatt nagyobb eséllyel emelhet kamatot a következő üléseken.
Makro / Külgazdaság Ha egyre olcsóbb a piacon a gáz, miért nem csökkennek a lakossági tarifák?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:18
A vártnál kedvezőbb májusi inflációs adat hátteréről kérdezték az ATV Start műsorában munkatársunkat. Gáspár András lapigazgató arról is beszélt: egy kedvező adat alapján nem várható, hogy az MNB változtatna kamatcsökkentési stratégiáján. Ez persze nagy terhet ró a kamatkiadások növekedésén keresztül a költségvetésre, amelynek finanszírozása uniós pénzek híján egyébként is meglehetősen drága.
Makro / Külgazdaság Hatalmas hitelt kap az ukrán vasúttársaság
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:58
Kétszázmillió euró hitelt folyósít az ukrán vasúttársaságnak (UZ) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajna és az Európai Unió vasúti szállítási összeköttetéseinek fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság 11 ukrán hadifoglyot küldött Moszkva Magyarországra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:32
Ezt a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt erősítette meg.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött az olasz iparról
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:16
Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Olaszországban az előző hónaphoz képest - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.
Makro / Külgazdaság Megvan, mikor lesz Szlovákia nagy napja
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:58
Szeptember 30-ra tűzte ki Szlovákiában az előrehozott parlamenti választások időpontját Boris Kollár, a törvényhozás elnöke pénteken, s ezzel kezdetét vette a hivatalos kampányidőszak.
Makro / Külgazdaság A magyar bankrendszerről áradozott Varga Mihály
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:36
A magyarországi pénzintézetek a háborús időkben is megőrizték stabilitásukat, több területen az uniós átlag felett teljesítenek - jelentette ki a Pénzügyminisztérium közleménye szerint Varga Mihály miután hivatalában fogadta a KBC bankcsoport vezetőségét.
Makro / Külgazdaság Már Orbán Viktor egyik példaképe is engedményt tesz a Nyugatnak, hogy megfékezze az inflációt
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:11
Elkerülhetetlen a visszatérés a racionális, és kiszámítható gazdaságpolitika irányába, mondta az új török jegybankelnök, aki amerikai tapasztalatokkal érkezik, ráadásul nő.
Makro / Külgazdaság Elfogott telefonbeszélgetés is mutat az orosz bűnösség és hozzá nem értés felé a gátrobbantás ügyében
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 10:49
Az ukrán titkosszolgálat osztott meg egy lehallgatott beszélgetést.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG