<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Az iráni belföldi zűrzavar és Oroszország ukrajnai vesszőfutása tovább bonyolította Azerbajdzsán és Irán feszült viszonyát. Azerbajdzsán már most is engedélyezi az izraeli hírszerző ügynökségeknek Irán-elleni műveletek végrehajtását a saját területéről. Káncz Csaba jegyzete.

A kaukázusi térség geopolitikájában folytatódó tektonikus változásokat Azerbajdzsán két évvel ezelőtti, Második Karabahi Háborúban aratott győzelme és Oroszország folytatódó ukrajnai vergődése indította el. Ezek a változások messze túlmutatnak a dél-kaukázusi és a kelet-európai geopolitikai színtereken.

Törökország növekvő befolyása a Dél-Kaukázusban - különösen az Azerbajdzsánnal kötött szövetsége - fokozza Teherán nyugtalanságát. Irán szeme előtt már feltűnik egy Törökországhoz kötődő államok íve, amelyek erős ​​szövetséggé alakulnak északi határai mentén.

Irán számára további aggodalomra ad okot az Azerbajdzsán és Izrael közötti erősödő partnerség, valamint Azerbajdzsán lehetséges átalakulása Irán-ellenes előőrssé.

Irán számára aggodalomra ad okot az Azerbajdzsán és Izrael közötti erősödő partnerség. Fotó: Depositphotos
Irán számára aggodalomra ad okot az Azerbajdzsán és Izrael közötti erősödő partnerség. Fotó: Depositphotos

Növekvő feszültségek

Az azerbajdzsáni-iráni kapcsolatok az Örményországgal vívott 2020-as háború azeri győzelme óta feszültek. A helyzet azonban drámaian romlott az elmúlt néhány hónapban. Irán két nagyszabású gyakorlatot tartott az azerbajdzsáni határ közelében, és azzal vádolta Bakut, hogy összejátszik ellenségeivel és beavatkozik belügyeibe.

A Baku által szorgalmazott, Azerbajdzsán nyugati tartományait a Nahicseván exklávéval dél-örményországi területen keresztül összekötő Zangezur szárazföldi közlekedési folyosó lehetséges megvalósítása miatt Irán fenyegetettnek érzi magát. Teherán attól tart, hogy ez a folyosó elvághatja Örményországhoz való hozzáférését, és elszigetelheti tovább választja a dél-kaukázusi régiótól.

Az októberi, „Hatalmas Irán” fedőnevű hadgyakorlaton az iráni erők pontonhidak felállítását és az Araksz folyó átkelését gyakorolták, amely a két ország határának egy részét képezi. Ez volt az első alkalom, hogy az iráni erők ilyen gyakorlatokat hajtottak végre.

Tiltott területre tévedve

Baku növekvő haraggal figyeli, hogy az iráni állami média az elmúlt hónapokban nyíltan megkérdőjelezte Azerbajdzsán területi integritását. Mivel Iránban az azeriek alkotják a legnagyobb etnikai kisebbséget, az Azerbajdzsán és Irán közötti határokkal kapcsolatos kérdések felvetése Pandora szelencéjének kinyitásához hasonlítható.

Az állami tévében tavaly november 4-én sugárzott interjúban az iráni parlament azerbajdzsáni etnikumú képviselői kétségbe vonták a két ország közötti határok érvényességét. Az iráni állami média a közösségi médiában is felerősítette a dezinformációs kampányát, amelyek szerint az azerbajdzsáni Nahicseván régió lakosai Iránhoz való csatlakozásért lobbiznak.

Azerbajdzsán válasza az iráni fellépésre

Baku válaszként nyíltan beszélni kezdett az Iszlám Köztársaságban élő azeri kisebbség sorsáról, amit a múltban nagyrészt került. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy megóvjuk életmódunkat, Azerbajdzsán és azeriek világi fejlődését, beleértve az azerieket Iránban” – jelentette ki múlt novemberben Alijev elnök.

Baku emellett az elmúlt hónapokban határozott lépéseket tett Irán visszaszorítására a térségben. Novemberben Azerbajdzsán különleges erői saját hadgyakorlatot tartottak az iráni határon. Alijev elnök hangsúlyozta: a gyakorlatokat annak demonstrálására tartják, hogy Azerbajdzsán nem fél déli szomszédjától. Hogy fölerősítsék az üzenetet, Azerbajdzsán múlt decemberben közös hadgyakorlatokat is tartott Törökországgal.

A „Fraternal Fist” elnevezésű gyakorlaton azerbajdzsáni harckocsik pontonhidakon keltek át az Araksz folyón az iráni határ közelében, így tükrözve az októberi iráni manővereket. A török-azerbajdzsáni gyakorlatokat magas rangú török ​​katonai tisztviselők felügyelték, köztük Hulusi Akar védelmi miniszter és Yaşar Güler vezérkari főnök.

Ankara azonnali kiállása Baku mellett érthető, hiszen a katonai erőviszonyok egyoldalúak. Míg Irán mintegy 610 ezer főt tart fegyverben - plusz 350 ezret tartalékosként -, addig ez azeri vonatkozásban mintegy 125 ezer aktív és 250 ezer tartalékos katona.

Azerbajdzsán 19 embert is őrizetbe vett, azt állítva, hogy az iráni hírszerző szolgálatoknak dolgoztak. Azerbajdzsán Állambiztonsági Szolgálata szerint ezeket a személyeket Irán Szíriába repítette katonai kiképzés céljából, majd az azeri állam ellen szabotázstevékenységeket hajtottak volna végre.

Ezenkívül az azerbajdzsáni hírcsatornák 14 olyan személyt neveztek meg, akikről úgy gondolják, hogy Irán különleges szolgálatainak tagjai, és azzal vádolták őket, hogy behatoltak Karabah orosz békefenntartók irányítása alatt álló részeibe, hogy az örmény szakadárokat Azerbajdzsán elleni szabotázsra képezzék ki.

A megszilárduló Oroszország-Irán szövetség

Mivel Irán fokozza a feszültséget Azerbajdzsánnal, az utóbbi is megerősítette biztonsági partnerségét Izraellel azzal, hogy bejelentette nagykövetségének megnyitását a zsidó államban. Izrael és Azerbajdzsán közel három évtizede szoros kapcsolatot ápol - de míg Izraelnek 1993 óta van nagykövetsége Bakuban, a fordítottja ez idáig nem volt így. A nyitásról szóló döntés fontos része Azerbajdzsán stratégiájának, amely az Irán, Örményország és Oroszország közötti regionális tengely ellensúlyozására irányul.

2022 októberében Benny Ganc izraeli védelmi miniszter hivatalos látogatást tett Azerbajdzsánban, ahol találkozott Ilham Alijev elnökkel és azeri kollégájával, Zakir Haszanovval. Ganc látogatása a biztonsági és politikai kérdésekre összpontosított, a védelmi együttműködés elősegítése céljából.

Irán aggódik amiatt, hogy Azerbajdzsán izraeli előőrssé alakul át, amely szinte korlátlan hozzáférést biztosít az izraeli védelmi és hírszerző szolgálatokhoz. Valóban, Azerbajdzsán már most is engedélyezi az izraeli hírszerző ügynökségeknek Irán-elleni műveletek végrehajtását a saját területéről.  

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Bukik-e a bulikirálynő? Fontos választások lesznek ma Finnországban
Wéber Balázs | 2023. április 2. 05:44
Parlamenti választásokat tartanak ma az észak-európai országban. A kormányzó szociáldemokraták fej fej mellett állnak a konzervatívokkal és a nacionalistákkal – azaz nyitott kérdés, hogy megtarthatja-e posztját Sanna Marin, a feltörekvő nők generációjának vitatott példaképe.
Makro / Külgazdaság Rosszul áll az orosz vezérkari főnök szénája?
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 19:01
Egy háborúellenes rajzot közzétevő lány édesapját börtönbüntetésre ítélték a közösségi médiában közzétett posztjai miatt.
Makro / Külgazdaság Az arab tavasz óta nem történt ilyen látogatás
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 17:40
Fejszál Mekdad szíriai külügyminisztert fogadta egyiptomi kollégája. A látogatás célja nem ismert, de lehet, előkészítik Szíria visszavételét az Arab Ligába.
Makro / Külgazdaság Nemzetközi katonai konfliktust generálhat Orbán Viktor péntek reggeli rádióbeszéde?
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 16:39
Anatolij Vasszerman, az orosz Állami Duma képviselője is reagált Orbán Viktor péntek reggeli rádiós beszélgetésére, melyben a kormányfő arról beszélt, nem sok választja el az Európai Uniót attól, hogy vezetői Ukrajnába küldendő békefenntartókról kezdjenek beszélni. A képviselő reméli, a magyar csapatok csak Kárpátaljára vonulnának be.
Makro / Külgazdaság Ferenc pápa: „még élek, láthatják”
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 14:55
A katolikus egyházfőt hörghuruttal kezelték, szombaton tért vissza a klinikáról a Vatikánba. a tervek szerint jelen lesz a nagyheti szertartásokon, és személyesen mondaná el húsvéti üzenetét, valamint adná az Urbi et Orbi áldást.
Makro / Külgazdaság Kihúzta a gyufát a NOB-nál az ukrán kormány
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 12:56
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság mellett Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének vezetősége is a sportba történő beavatkozásnak minősítette, hogy az ukránok bojkottálják azokat a selejtezőket, ahol orosz és fehérorosz versenyzők is pályára lépnek.
Makro / Külgazdaság IMF-hitelt kapott Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 11:37
A 15,6 milliárd dolláros hitelprogram első üteme a pénzügyi stabilitást, a második a szerkezeti átalakítást és gazdasági növekedést célozza.
Makro / Külgazdaság Még a Kreml is beleremegett Orbán Viktor pénteki rádiós mondataiba
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 11:08
Moszkva rendkívül veszélyesnek tartja a békefenntartók bevetésének még a felvetését is.
Makro / Külgazdaság Lehet egyszámjegyű az infláció az év végére? Klasszis Podcast
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 10:49
Legfrissebb adásunkban főszerkesztőnk, Csabai Károly kollégánkkal, Vég Márton újságíróval beszélgetett.
Makro / Külgazdaság Megint incidens történt Kína és Tajvan között, Caj Jing-ven elnök szerint a nagyhatalom provokál
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 09:44
Kínai vadászgépek és egy drón lépte át a szárazföldet a szigettől elválasztó szoros középvonalát.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG