<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Újra itt van a költségvetési kiigazítás. Varga Mihály gazdasági miniszter szerint 110 milliárd forintot zárolt a kormány a költségvetésből. Ezt szerinte csak az állam érzi majd, nem a gazdasági szereplők.

Mindent megteszünk azért, hogy a túlzottdeficit-eljárás alá ne kerüljünk vissza. Minden szükséges intézkedésre sor kerülhet, ilyenre készülünk most is – mondta el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy konferencián. A gazdasági növekedésnek vannak hátrányos jelenségei is a költségvetésre nézve, az egyik ilyen az alacsony infláció. Másrészt az EU kötelezettségszegési eljárásban büntetést szabhat ki vagy támogatásokat foghat vissza

Mindez intézkedéseket azt indokol a kormány részéről, amik a 2,9 százalékos hiány betartását biztosítják. Ezért a kormány 110 milliárd forintos belső zárolást hajtott végre. Ezt tehát nem fogják a gazdasági szereplők érezni, ez a kormányzati kiadásokat érinti csak – mondta Varga.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint élénk vita folyik arról a közgazdászok között, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet mennyire fenntartható, mennyire hosszú távú. Szerinte a magyar gazdaság növekedése visszatért az EU átlaga fölé. Az összehasonlításra inkább alkalmas közép-kelet-európai országok mezőnyében pedig egyre jobb pozícióban vagyunk, legalább a középmezőnyben helyezkedünk el.

Cáfolta, hogy a gazdasági növekedésünk jórészt a mezőgazdaság, illetve az időjárás (enyhe tél) következménye lenne. Varga szerint már nem csak az ipar húz, növekedtek más ágazatok és a lakossági fogyasztás is. Alaposan megugrott az export, ezzel párhozamosan az import is. Különösen meredek a beruházások növekedése, amelyek bizakodásra adnak okot.

Varga szerint a közfoglalkoztatás szükségességéről nincs vita, azonban a közfoglalkoztatásba nem szabad hogy beleragadjon senki. Ma a közfoglalkoztatottak 7-8 százaléka tud visszailleszkedni a piaci foglalkoztatásba. Állítása szerint Magyarország szembe menve az európai trendekkel, csökkenő pályán mozog az államadósság terén.

Az államadósság-kezelő Központ új termékkel fog megjelenni a következő hónapokban, ami a lakossági megtakarítások további növekedését idézheti elő – mondta Varga. Ez ahhoz is hozzájárul majd, hogy az Államadósság Kezelő Központon keresztül a devizaadósság aránya csökkenjen a forintadósság javára. Új állampapír-értékesítési pontokat állítanak majd fel a lakosságnak, és további fejlesztéseket is terveznek.

A jövőbeli tervek között szerepel az ország újraiparosítása, a foglalkoztatottság növekedése, a kkv-k támogatása.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elárulta Szijjártó Péter, miért találkozott Lavrovval
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 08:48
Magyarország energiaellátásának biztosításáról és a paksi atomerőmű bővítéséről is egyeztettek. Szerinte fontos a párbeszéd.
Makro / Külgazdaság Orosz rakétaeső zúdult ukrán városokra
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 07:59
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Charles Michel: Európának nyitnia kell a menekülő oroszok előtt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 17:16
Az Oroszország és Grúzia közötti határon mintegy 10 kilométeres sor áll, ahol az embereknek több mint 20 órán át kell várakozniuk az átkelésre.
Makro / Külgazdaság ENSZ-főtitkár: Teherán tartózkodjon a szükségtelen erő alkalmazásától! Legalább 50 ember vesztette életét
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 15:26
António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította az iráni biztonsági erőket, hogy tartózkodjanak "a szükségtelen és aránytalan erő" alkalmazásától a kormányellenes tüntetéseken. A tüntetések kezdete óta legalább 50 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Katar jelentősen növeli LNG-termelését
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:50
Katar 126 millió tonnára kívánja növelni cseppfolyósítottföldgáz-termelését az északi mező déli szakaszának (NFS) fejlesztésével, amit részben a TotalEnergiest francia céggel valósít meg.
Makro / Külgazdaság Vírus: terjed az ebola
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:15
Ugandában 11-re emelkedett az ebolajarványban elhunytak száma, és további 11 ebolagyanús esetet kezelnek kórházban.
Makro / Külgazdaság Tovább nőhet a lengyelországi infláció szeptemberben
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 12:37
Tovább emelkedhet az infláció Lengyelországban szeptemberben, miután augusztusban 25 éve a legmagasabb volt - mondta szombaton a lengyel pénzügyminiszter, aki szerint azonban az infláció még az idén eléri a csúcsot.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter a CNN-nek: nem igaz, hogy Magyarország inkább Oroszország oldalán állna, nem vétóztunk egyetlen szankciós csomagot sem
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:51
A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az amerikai hírcsatornának, a CNN-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Szöul: Észak-Korea ballisztikus rakétával fenyegeti
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:12
A dél-koreai hadsereg olyan jeleket észlelt, amelyek arra utalnak, hogy Észak-Korea tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta (SLBM) kilövésére készülhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG