<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Újra itt van a költségvetési kiigazítás. Varga Mihály gazdasági miniszter szerint 110 milliárd forintot zárolt a kormány a költségvetésből. Ezt szerinte csak az állam érzi majd, nem a gazdasági szereplők.

Mindent megteszünk azért, hogy a túlzottdeficit-eljárás alá ne kerüljünk vissza. Minden szükséges intézkedésre sor kerülhet, ilyenre készülünk most is – mondta el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy konferencián. A gazdasági növekedésnek vannak hátrányos jelenségei is a költségvetésre nézve, az egyik ilyen az alacsony infláció. Másrészt az EU kötelezettségszegési eljárásban büntetést szabhat ki vagy támogatásokat foghat vissza

Mindez intézkedéseket azt indokol a kormány részéről, amik a 2,9 százalékos hiány betartását biztosítják. Ezért a kormány 110 milliárd forintos belső zárolást hajtott végre. Ezt tehát nem fogják a gazdasági szereplők érezni, ez a kormányzati kiadásokat érinti csak – mondta Varga.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint élénk vita folyik arról a közgazdászok között, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet mennyire fenntartható, mennyire hosszú távú. Szerinte a magyar gazdaság növekedése visszatért az EU átlaga fölé. Az összehasonlításra inkább alkalmas közép-kelet-európai országok mezőnyében pedig egyre jobb pozícióban vagyunk, legalább a középmezőnyben helyezkedünk el.

Cáfolta, hogy a gazdasági növekedésünk jórészt a mezőgazdaság, illetve az időjárás (enyhe tél) következménye lenne. Varga szerint már nem csak az ipar húz, növekedtek más ágazatok és a lakossági fogyasztás is. Alaposan megugrott az export, ezzel párhozamosan az import is. Különösen meredek a beruházások növekedése, amelyek bizakodásra adnak okot.

Varga szerint a közfoglalkoztatás szükségességéről nincs vita, azonban a közfoglalkoztatásba nem szabad hogy beleragadjon senki. Ma a közfoglalkoztatottak 7-8 százaléka tud visszailleszkedni a piaci foglalkoztatásba. Állítása szerint Magyarország szembe menve az európai trendekkel, csökkenő pályán mozog az államadósság terén.

Az államadósság-kezelő Központ új termékkel fog megjelenni a következő hónapokban, ami a lakossági megtakarítások további növekedését idézheti elő – mondta Varga. Ez ahhoz is hozzájárul majd, hogy az Államadósság Kezelő Központon keresztül a devizaadósság aránya csökkenjen a forintadósság javára. Új állampapír-értékesítési pontokat állítanak majd fel a lakosságnak, és további fejlesztéseket is terveznek.

A jövőbeli tervek között szerepel az ország újraiparosítása, a foglalkoztatottság növekedése, a kkv-k támogatása.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Együtt védi digitális pénzünket a jegybank és a nemzetbiztonság
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 11:29
A cél a kiberkockázatok csökkentése az online piactérben.
Makro / Külgazdaság Késik a kormányalakítás Izraelben
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 10:12
Benjámin Netanjahu kifut az időből, ezért hosszabbítást kért Jichák Hercogtól.
Makro / Külgazdaság Közösen fejleszt új generációs harci repülőgépet három ország
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 09:51
Ez Japán első ilyen jellegű programja európai országokkal. A távol-keleti állam Kína és Észak-Korea részéről érzékel fenyegetést.
Makro / Külgazdaság Az Országgyűlés újraválaszotta az MNB felügyelő bizottsági tagjait
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 08:19
Maradt az elnök, Papcsák Ferenc is.
Makro / Külgazdaság Rakétaállásokat telepítettek a zaporizzsjai atomerőmű közelébe
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 07:05
Az orosz–ukrán háború 289. napjánál tartunk.
Makro / Külgazdaság A törökök támogatnák a finn NATO-csatlakozást, ha cserébe fegyvert kaphatnának tőlük
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 06:29
Ankara szerint a finn fegyverembargó feloldása egyik feltétele annak, hogy Törökország támogassa Helsinki NATO-csatlakozási törekvéset.
Makro / Külgazdaság Biztonsági zónát hoznak létre az ukránok a zaporizzsjai atomerőmű körül
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 19:55
A csütörtök történései röviden, egy helyen.
Makro / Külgazdaság Több száz ukrán céget tudtak eddig áttelepíteni a nyugati megyékbe
Mester Nándor | 2022. december 8. 18:56
Közben folytatódik a privatizáció és az állami támogatási program.
Makro / Külgazdaság Eldőlt: Horvátország csatlakozhat a schengeni övezethez
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 17:26
Az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa csütörtökön jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez, nem született viszont döntés arról, hogy Bulgária és Románia mikor csatlakozhat a személyek szabad mozgását is garantáló nemzetközi zónához.
Makro / Külgazdaság Kínai márkák tarolják le az orosz újautó-piacot
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 16:20
Novemberben az újautó eladások közel harmadát kínai márkák adták Oroszországban, amely meredek emelkedés az év eleji tíz százalék alatti piaci részesedéshez képest - derül ki az Autostat orosz piackutató intézet csütörtöki adataiból.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG