3p
Újra itt van a költségvetési kiigazítás. Varga Mihály gazdasági miniszter szerint 110 milliárd forintot zárolt a kormány a költségvetésből. Ezt szerinte csak az állam érzi majd, nem a gazdasági szereplők.

Mindent megteszünk azért, hogy a túlzottdeficit-eljárás alá ne kerüljünk vissza. Minden szükséges intézkedésre sor kerülhet, ilyenre készülünk most is – mondta el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy konferencián. A gazdasági növekedésnek vannak hátrányos jelenségei is a költségvetésre nézve, az egyik ilyen az alacsony infláció. Másrészt az EU kötelezettségszegési eljárásban büntetést szabhat ki vagy támogatásokat foghat vissza

Mindez intézkedéseket azt indokol a kormány részéről, amik a 2,9 százalékos hiány betartását biztosítják. Ezért a kormány 110 milliárd forintos belső zárolást hajtott végre. Ezt tehát nem fogják a gazdasági szereplők érezni, ez a kormányzati kiadásokat érinti csak – mondta Varga.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint élénk vita folyik arról a közgazdászok között, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet mennyire fenntartható, mennyire hosszú távú. Szerinte a magyar gazdaság növekedése visszatért az EU átlaga fölé. Az összehasonlításra inkább alkalmas közép-kelet-európai országok mezőnyében pedig egyre jobb pozícióban vagyunk, legalább a középmezőnyben helyezkedünk el.

Cáfolta, hogy a gazdasági növekedésünk jórészt a mezőgazdaság, illetve az időjárás (enyhe tél) következménye lenne. Varga szerint már nem csak az ipar húz, növekedtek más ágazatok és a lakossági fogyasztás is. Alaposan megugrott az export, ezzel párhozamosan az import is. Különösen meredek a beruházások növekedése, amelyek bizakodásra adnak okot.

Varga szerint a közfoglalkoztatás szükségességéről nincs vita, azonban a közfoglalkoztatásba nem szabad hogy beleragadjon senki. Ma a közfoglalkoztatottak 7-8 százaléka tud visszailleszkedni a piaci foglalkoztatásba. Állítása szerint Magyarország szembe menve az európai trendekkel, csökkenő pályán mozog az államadósság terén.

Az államadósság-kezelő Központ új termékkel fog megjelenni a következő hónapokban, ami a lakossági megtakarítások további növekedését idézheti elő – mondta Varga. Ez ahhoz is hozzájárul majd, hogy az Államadósság Kezelő Központon keresztül a devizaadósság aránya csökkenjen a forintadósság javára. Új állampapír-értékesítési pontokat állítanak majd fel a lakosságnak, és további fejlesztéseket is terveznek.

A jövőbeli tervek között szerepel az ország újraiparosítása, a foglalkoztatottság növekedése, a kkv-k támogatása.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Van még mit javítani a bankoknak a késedelmes lakossági hitelek kezelésén
Dr. Almási Adrienn | 2024. július 24. 13:04
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) folyamatos felügyelési tevékenységében ellenőrizte, hogy mennyiben felel meg a hitelintézetek gyakorlata a felügyelet 2022-ben megújított, a fizetési késedelemmel érintett lakossági hitelek pénzügyi intézmények általi kezelésével kapcsolatos elvárásokról szóló ajánlásának. Az MNB szektorszintű kockázatot nem azonosított, ám több hiányosságot tárt fel, és határidő tűzésével azok megszüntetésére hívta fel a hitelintézeteket.
Makro / Külgazdaság Hacsak nem csontszáraz a tankja, várjon a tankolással csütörtökig!
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 11:50
A benzinesek kicsit, a dízelesek jobban örülhetnek.
Makro / Külgazdaság Inkasszózzák Magyarországot?
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 10:32
Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, 45 napon belül fizesse meg a 200 millió eurós átalánybírságot a menekültügyi uniós elvek megsértése miatt. Végső esetben az országnak járó uniós forrásokból vonhatják le a bírság összegét.
Makro / Külgazdaság Milliárdos bevásárlás a kajak-kenu sportakadémiánál
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 09:53
Több mint 1,1 milliárd forintért szerez be orvosi készülékeket két vállalkozástól a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia.
Makro / Külgazdaság Már védelmi pénzt követelő gengszterhez hasonlítják Trumpot
Csernátony Csaba | 2024. július 24. 09:32
Donald Trump nem téved, amikor azt állítja, hogy Tajvanon van a jó minőségű chipek gyártására képes félvezetőipar majdnem 100 százaléka. Ám hogy ezt az Egyesült Államoktól „elvették” volna, az csacsiság.
Makro / Külgazdaság Meglepetésadatot közölt a KSH
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal szerint bruttó átlagkereset 652 ezer forint volt 2024. májusban, ami 14,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A reálkereset 10,4 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság A fél világ kezdhet félni az orosz repülőgépektől - de nem a szokásosoktól
Litván Dániel | 2024. július 24. 06:11
Hiába csempészik ezeket, fogynak az Oroszországban ragadt nyugati gépekhez való eredeti alkatrészek. Az egyik orosz megoldási terv kivitelezhetetlen, a másik viszont igencsak félelmetes - és nem csak az orosz utasok számára.
Makro / Külgazdaság Régen tettek ilyet Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 14:00
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 25 bázisponttal, 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A döntés megfelel az elemzői konszenzusnak.
Makro / Külgazdaság Ukrajna elkerüli-e az augusztusban közelgő államcsődöt?
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 11:33
Ukrajna hétfőn közölte, hogy előzetes megállapodást kötött a 19,7 milliárd dollárnyi fennálló nemzetközi kötvényadósságának egy részét birtokló magántulajdonosok csoportjával, ezzel elkerülve a különben fenyegető csődöt.
Makro / Külgazdaság Milliók áldhatják Joe Biden nevét, mert megállíthatja a száguldó lakbéreket
Mester Nándor | 2024. július 22. 15:01
Egyre több amerikai család küzd azzal, hogy csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudja kigazdálkodni a lakásbérleti díjat. Joe Biden még az elnökjelöltségéről való lemondás előtt pár nappal jelezte: maximálni akarja a lehetséges drágítási tempót. A leköszönő elnök a hivatali ideje alatt más fontos döntéseket is hozott, azok mind segítették az ingatlanos szektort.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG