<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Csütörtökön, a karácsony utáni első munkanap sajtótájékoztatót tart a pénzügyminiszter a költségvetés jövő évi finanszírozásáról. Az igazán izgalmas azonban az a kérdés, hogy egyúttal bejelenti-e a jövő évi minimálbért és garantált bérminimumot. Most már neki kell megtennie, az egyezkedő felek nem jutottak eredményre.

Miután a munkaadók és a szakszervezetek nem tudtak megállapodni a jövő évi minimálbérről, a feladat a pénzügyminiszterre marad, akinek erre már csak igen kevés ideje van. Logikusnak tűnne, hogy a csütörtöki sajtótájékoztatón bejelentse a várva várt összeget, melyeknek számításaink szerint mindenképpen illene elérni a minimálbér esetében a 150, a garantált bérminimum esetében a 200 ezer forintot.

A TB alapok problémája

Nem nagyon értettük, hogy miért maradt az utolsó pillanatra a döntés, de szerepet játszhat az is, hogy a szociális hozzájárulási adó nem január elsején csökken két százalékkal a hatéves adócsökkentési megállapodás szerint, hanem csak július elsején.

Ez arra utal, hogy feszültség lehet a nyugdíjkassza és az egészségügy finanszírozásában, a kormány többletbevételt szeretne. Ezt alátámasztják a számok is: a Pénzügyminisztérium által kiadott, 2018-2022-re szóló makrogazdasági és költségvetési előrejelzés szerint a két társadalombiztosítási alap idén 602, jövőre a tervek szerint 467, 2020-ban pedig 576 milliárd forintot kap a központi költségvetéstől. Az összeg utána ijesztő mértékben emelkedik tovább: 2021-ben már 772, az azt követő évben pedig 914 milliárd forint lesz.

hirdetés

Egy bevételi forrás

A problémát az okozza, hogy míg a központi költségvetés sok forrásból nyer bevételt (ÁFA, személyi jövedelemadó, jövedéki adók, útdíjak, tranzakciós illeték és még lehetne sorolni), addig a két hatalmas kiadással rendelkező társadalombiztosítási alap kizárólag a munkát terhelő adókból szerez bevételt, ráadásul a hatéves adócsökkentési megállapodás is ezt csökkenti, mivel kirívóan magasak voltak a munkára rakodó terhek.

Sokakat érint

Mindazonáltal ebből a szempontból is jobb lenne a minél nagyobb minimálbéremelés, hisz annál nagyobb mértékben növeli meg a társadalombiztosítási alapokba kerülő bevételt. A minimálbér és a garantált bérminimum megemelése közvetlenül több mint egymillió embert érint, közvetve azonban a dolgozók sokkal nagyobb tömegét, mivel a legkisebb kötelező bérek erőseb emelése nyomást gyakorol a magasabb bérek megemelésének irányába is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Videó: Orbán Viktor bedobott egy húszezrest a perselybe
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 11:24
Facebook-videóból derül ki, hogy a miniszterelnök is kilátogatott az adventi vásárra a Bazilikához a hétvégén. Adakozott és mézskalácsot is díszített.
Makro / Külgazdaság Amerikai kémrepülő miatt riasztották az izraeli járatot - felszálttak az orosz vadászgépek
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 08:43
Az oroszok azt állítják: két esetben is amerikai kémrepülők miatt kellett polgári gépeknek irányt változtatniuk.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós biznisz: miért francia vadászgépeket vett Horvátország?
Wagner Péter | 2021. december 5. 05:59
Emmanuel Macron francia elnök és Andrej Plenković horvát miniszterelnök múlt héten megállapodást írt alá 12 darab Dassault Rafale multifunkciós vadászgép vásárlásáról. Az üzlet a hosszú évek óta tartó horvát beszerzési erőfeszítésekre (és kudarcokra) tesz pontot, cserébe Zágráb egy potens repülővel oldotta meg az elkövetkező 20-30 év légierejének feladatait.
Makro / Külgazdaság Nálunk titok, Amerikában nyilvános - ennyit visznek haza a sztárszínészek
Elek Lenke | 2021. december 4. 17:21
Magyarországon egyelőre titok övezi, hogy melyik színész mennyit kap egy filmért, és hogy mekkora a vagyona. Az amerikaiak azonban szeretik mindezt tudni, és nyilvánosságra is hozzák a sztárok jövedelmét, olykor a gázsi nagyságát is. Az egyes magazinok listái között eltérések lehetnek. A helyezések egyben bizonyos fokú szakmai rangot is jelentenek.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor épp Varsóban védi meg Európát a többi konzervatív vezetővel
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 16:43
Konferenciáznak, ott van Marine Le Pen és Mateusz Morawiecki, de Matteo Salvini nem jött el.
Makro / Külgazdaság 18 omikronos utast találtak a holland hatóságok a Dél-afrikai Köztársaságból Hollandiába érkezett járatokon
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 13:56
A repülőgépek még múlt héten landoltak, így a tünetmentes fertőzöttek ma már el is hagyhatják a karantént.
Makro / Külgazdaság Újítás a luxusmárkák piacán: állatbőr helyett „gombabőr”
Kormos Olga | 2021. december 4. 13:17
Egy kaliforniai cég a fenntarthatóságot szem előtt tartva „gombabőrt” kínál állatbőrök helyett. A vegán bőr alternatívája nem csak a divatos, de csökkenti a pazarló fogyasztást.
Makro / Külgazdaság Utolsó kancellári videóüzenetében a vírus veszélyeire figyelmeztetett Merkel
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 13:04
Minden németet arra kért, oltassa be magát.
Makro / Külgazdaság Macron szerint közös európai nagykövetség nyílhat Afganisztánban
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 09:56
A francia elnök azt mondta, több ország dolgozik ezen.
Makro / Külgazdaság Az USA hírszerzése már ismeri az orosz tervet Ukrajna lerohanására
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 08:52
A Washington Post írja ezt, forrásuk egy amerikai kormánytag.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló