3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Tovább szigorít a koronavírus-ellenes korlátozásokon nyugati szomszédunk is.   

Ezt Sebastian Kurz osztrák kancellár jelentette be ma délelőtt.

Találkozás csak kis csoportokban

Az egész országra péntektől érvényes új intézkedéscsomag egyik legfontosabb eleme, hogy jelentősen korlátozzák a nem egy háztartásban élők személyes érintkezését. A jövőben fedett helyen maximum hat, szabad ég alatt pedig maximum 12 felnőtt találkozhat egymással egy csoportban.

Ez mindenhol érvényes, étteremben, jógakurzuson, tánciskolában, születésnapi ünnepségen, esküvőn

mondta a kancellár. Ez alapján tehát egy menyegzőn – hacsak nem szabadtéren tartják – maximum hatan vehetnek részt. Kivételt csupán a temetés, a munkavégzés és az aktív sportolás (például focimeccs) jelent.

Emberek várnak egy komolyzenei koncert kezdetére a Schönbrunn Palota kertjében Bécsben 2020. szeptember 18-án. EPA/CHRISTIAN BRUNA
Emberek várnak egy komolyzenei koncert kezdetére a Schönbrunn Palota kertjében Bécsben 2020. szeptember 18-án. EPA/CHRISTIAN BRUNA

Magánházakban lezajló találkozóknál természetesen nem lehet ezt ellenőrizni, ugyanakkor ott is „nagyon ajánlják” a szabályok betartását, tette hozzá.  

Egyéb, „professzionális” rendezvényeket már csak ülőhelyekkel lehet megtartani, és a rendezvény egész ideje alatt kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk használata.

Kültéri eseményeknél a résztvevők számát 1500, beltérieknél 1000 főben maximálják, ételt és italt nem szolgálnak ki.

Emellett az egyes tartományok saját hatáskörben további szigorításokat fogadhatnak el, például korlátozhatják a vendéglátóegységek nyitvatartási idejét, az alkohol-árusítást, az oktatást, szabadtéren is részben kötelezővé tehetik a maszkhasználatot és karantén alá helyezhetnek egyes térségeket.

Kurz vasárnapi Facebook-videójában arról is beszélt, hogy ha midannyian kiveszik a részüket a vírus elleni küzdelemből, és csökkentik a közösségi érintkezések számát, akkor megakadályozhatják az újabb karantént. (Az ugyanis újabb súlyos károkat okozna a gazdaságnak.) 

Mint mondta,

azt már tudják, hogy a fertőzések többsége a privátszférában (partik, ünnepségek) történik. 

Itt a második hullám      

A szigorításokra azután került sor, hogy az elmúlt hónapokban – számos európai országhoz hasonlóan  –  Ausztriában is nagyon megugrott a regisztrált koronavírusos fertőzöttek száma.

A napi új, regisztrált koronavírus-fertőzések száma Ausztriában. (Forrás: Our World In Data)
A napi új, regisztrált koronavírus-fertőzések száma Ausztriában. (Forrás: Our World In Data)

Az új halálesetek száma szintén növekszik, de – legalábbis egyelőre – csak kisebb mértékben, és egyelőre elmarad a tavaszi szinttől.

A napi koronavírusos halálesetek száma Ausztriában. (Forrás: Our World In Data)
A napi koronavírusos halálesetek száma Ausztriában. (Forrás: Our World In Data)

A 8,9 millió lakosú Ausztriában eddig 904-en vesztették életüket a járvánnyal összefüggésben – az elmúlt 24 órában 11-en –, és 799 embert ápolnak kórházban. Az aktív, diagnosztizált fertőzöttek száma csaknem 15 ezer.

Magyarországon 1173 halálos áldozat van – az elmúlt egy napban 31, többségében idős, krónikus beteg hunyt el –, 1896 fő szorul kórházi kezelésre. Az aktív fertőzöttek száma több mint 32 ezer.

Európában a legtöbben, csaknem 44 ezren az Egyesült Királyságban haltak meg a koronavírussal összefüggésben; Olaszországban 36,5 ezer, Spanyolországban csaknem 34 ezer, Franciaországban 33,5 ezer, a különutas Svédországban 5918 áldozatot regisztráltak.

Globálisan 40 millió fertőzöttet diagnosztizáltak. Közülük 1,1 millióan vesztették életüket, 27,5 millióan meggyógyultak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyarország joggal irigykedhet Csehországra
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 08:54
Jobban tetszik a cseh gazdaság a hitelminősítőnek. Magyarország nagyon le van maradva a cseh osztályzattól. 
Makro / Külgazdaság Szomorú látvánnyal szembesülhetnek az autósok a magyar kutakon
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 08:44
Nemzetközi összevetésben kimondottan drágák a magyar üzemanyagok. 
Makro / Külgazdaság Nagyon érzékeny veszteséget szenvedett el az orosz hadsereg
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 07:55
Oroszország légterében lelőttek egy A-50 AWACS repülőgépet, már a másodikat ebből a méregdrága, high-tech fegyverből, amelyből csak néhány szolgál az orosz hadseregben.
Makro / Külgazdaság Vezércsere jöhet az ukrán sakkjátszmában – A hét videója
Izsó Márton – Káncz Csaba – Wéber Balázs | 2024. február 23. 19:35
Ukrajna Avgyijivkánál fájdalmas vereséget szenvedett, Zelenszkij elnök „mindent vissza” álma egyre távolodik. A Nyugat titokban már tárgyalt a Zelenszkij által menesztett főparancsnokkal, Zaluzsnijjal, aki elnökként térhet vissza. Vezércsere és kiegyezés készül? Erről is beszélt az ukrajnai háború kitörésének második évfordulóján Káncz Csaba nemzetközi politikai szakértő és Wéber Balázs külpolitikai újságíró.
Makro / Külgazdaság Nagy meglepetésre készül Zelenszkij
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 19:25
Szankcióháború: az EU és az USA Oroszország ellen, Moszkva az EU ellen fogadott el korlátozásokat.
Makro / Külgazdaság "Addig támogatjuk Ukrajnát, ameddig kell" - mondták a legfőbb uniós vezetők
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 17:36
Közös sajtóközleményt adott ki Charles Michel, az Európai Tanács, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság, és Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke a háború két évvel ezelőtti kezdetéhez igazítva.
Makro / Külgazdaság Washington Putyin nyakába akasztott 500 szankciót
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 17:18
Az Egyesült Államok ötszáz intézkedésből álló szankciós csomagot jelentett be Oroszország ellen a háború kezdetének évfordulójára.
Makro / Külgazdaság Volodimir Zelenszkij: Ukrajna új ellentámadásra készül
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 17:05
Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a FoxNews amerikai hírtelevíziónak az ukrajnai frontvonal közelében adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Putyin begurult, szankciókat vezetett be az EU ellen
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 16:18
Oroszország újabb korlátozásokat vezetett be az Európai Unióval szemben, válaszul az ellene elfogadott újabb szankciócsomagra - közölte a külügyminisztérium.
Makro / Külgazdaság EU-brit akciósorozat kezdődik az illegális bevándorlás ellen
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 14:28
Együttműködési megállapodást kötött pénteken a brit kormány az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynökségével (Frontex) az illegális bevándorlás elleni közös fellépésről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG