<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Elemzők szerint a magyar gazdaság 0,5 és 0,7 százalék közötti mértékben nőhet 2013-ban; az ING és az MKB szakértője továbbra is törékenynek látja a növekedést, míg a TakarékBank elemzője úgy véli, gyorsulhat a GDP bővülése az év második felében.

A KSH szerdai közlése szerint a bruttó hazai termék (GDP) 0,5 százalékkal emelkedett az idei második negyedévben az előző év azonos időszakával összevetve, míg az első negyedévhez képest 0,1 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint. Éves összehasonlításban 2011 negyedik negyedévében nőtt a GDP utoljára.

Az NGM szerint vége a válságnak

Növekedés 2013 konferenciaA témáról bővebben is szó lesz a Privátbankár.hu szeptember 18-i Növekedés 2013 című konferenciáján, amelyen a nemzetközi tudományos élet, a kormányzat és a sikeres magyar nagyvállalatok képviselői beszélnek arról, hogyan látják a magyar gazdaság kilátásait. További részletek >>

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdai közleménye szerint a GDP-adatok megerősítik, hogy Magyarország kikerült a technikai értelemben vett recesszióból. Bár a KSH részletes adatokat csak szeptember elején publikál, összességében az április-júniusi ipari adatok is pozitív képet festenek, így valószínűleg a termelési oldalon az ipar teljesítménye is emelkedett 2013 második negyedévében.

A felhasználási oldalon a háztartások fogyasztásának alakulásáról a kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó adatok nyújthatnak előzetes képet: áprilisban 3,5 százalékos, májusban pedig 2,2 százalékos bővülést regisztráltak az előző év azonos időszakához képest, amely a háztartások fogyasztásának emelkedését vetíti előre - írja az NGM.

Az ipar alig nőtt

hirdetés

Suppan Gergely,
a TakarékBank
elemzője

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője kiemelte: a várakozásoknak megfelelő növekedést a mezőgazdaság és az építőipar húzta, míg az ipari termelés alig nőtt. A szolgáltatások vegyesen teljesítettek, közülük a kiskereskedelmi forgalom és a szálláshely-szolgáltatás növekedést mutatott, az utóbbi impozáns mértékben - tette hozzá.

Az elemző szerint bár a felhasználási oldalról kevesebb információ áll rendelkezésre, a fogyasztás feltehetően enyhén nőtt, amit a kiskereskedelmi és szálláshelyszolgáltatási adatok tükröznek. Az áruk nettó exportja nem mutatott meggyőző növekedést, azonban a szolgáltatások nettó exportja a külföldiek által igénybe vett vendégéjszakák számának kimagasló növekedése miatt hozzájárulhatott a növekedéshez. A készletek változása szintén táplálhatta a növekedést - vélekedik Suppan Gergely.

Hozzáfűzte: a beruházások zsugorodása folytatódhatott, annak ellenére, hogy az építőipar statisztikái mintegy 10 százalékos növekedést mutattak a negyedév során. A második félévben a külső kereslet javulhat, amit a legfrissebb európai és német konjunktúramutatók jeleznek.

A TakarékBank elemzője szerint a javuló külső és belső keresleti kilátások élénkíthetik a beruházási szándékot, amire "rásegít" a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja, és a beruházásokat az uniós források gyorsuló lehívása is élénkítheti. Az elemző mindezek hatására a növekedés gyorsulására számít, így idén a GDP-növekedés megközelítheti a 0,7 százalékot, jövőre pedig az 1,7 százalékot.

A vasút- és útépítések segítettek

Balatoni András, az ING vezető elemzője elmondta, hogy a GDP mind negyedéves, mind éves összehasonlításban kissé rosszabb lett az elemzők által vártnál. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy ez még csak az előzetes adat.

Arról, hogy az előző negyedévhez képest 0,1 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye a második negyedévben, a szakértő kifejtette: átmeneti, egyszeri tényezők húzzák a növekedést: a mezőgazdasági teljesítmény ciklikusan változik, míg a kis súlyú építőiparon belül elsősorban az európai uniós forrásból megvalósuló út- és vasútépítések segítik a növekedést, a lakáspiac például továbbra is nyomott.

Balatoni András szerint a növekedési folyamatok összességében törékenyek, a bruttó hazai termék 0,5-0,6 százalékkal nőhet 2013-ban.

Természetes visszapattanás

Kondrát Zsolt

Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője azt közölte, hogy a mostani GDP-növekedés a tavalyi utolsó negyedév visszaesése utáni "természetes visszapattanás". Véleménye szerint a második negyedéves adatok azt mutatják, hogy a hajtóerő továbbra is gyenge a gazdaságban. Az elemző az idei év egészére mérsékelt, 0,5 százalékos növekedést vár, míg 2014-re 1,2 százalékot. Ezek az előrejelzések azon a feltételezésen alapulnak, hogy az eurózóna kilábal a recesszióból, és fenntartható növekedési pályára lép - írta a szakértő.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újabb fejezet az amerikai-orosz kémháborúban
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 06:33
Távozniuk kell január 31-ig Oroszországból a moszkvai amerikai nagykövetség azon diplomatáinak, akik több, mint három éve szolgálnak állomáshelyükön - közölte az orosz külügyminisztérium.
Makro / Külgazdaság Új kutatás: megszenvedik a diákok a Covid-karantént
Wéber Balázs | 2021. december 2. 06:07
Rosszul járnak a tanulók a koronavírus-járvány miatti digitális oktatással, derül ki egy friss nemzetközi felmérésből. Kevésbé hatékonyan tanulnak, nehezebben koncentrálnak és hiányoznak a társas kapcsolatok. Egyes szakértők hosszútávon katasztrofális hatásoktól tartanak. Az általunk megkérdezett pedagógusok szerint fásultabbak, nehezebben tanulnak a diákok digitális oktatásban, ugyanakkor ez függ az életkortól és a tantárgytól is.
Makro / Külgazdaság Negyedik hullám: Németország nemzetközi segítségre szorul
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 18:13
Felajánlotta Németországnak kórházi ápolásra szoruló betegek átvételét több európai uniós tagország, hogy sikerüljön megőrizni a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt vészesen megterhelt német egészségügyi rendszer teljesítőképességét - jelentette szerdán a Der Spiegel a hírportálján.
Makro / Külgazdaság A nap képe: baráti országba indult Márki-Zay Péter
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 17:01
Az összellenzéki miniszterelnök-jelölt Ferihegyről posztolt egyet Facebookon.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György berúgta a forintot
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 16:41
A hazai fizetőeszköz erősödött arra, hogy a jegybankelnök Országgyűlésben elmondott beszédében megerősítette, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) addig folytatja a monetáris kondíciók szigorítását – köztük is a kamatemelést –, amíg az infláció nem tér vissza a 3 százalékos célja közelébe.
Makro / Külgazdaság Közeledik a nap, amikor kötelező lesz az Európai Unióban a koronavírus elleni oltás?
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 16:09
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán úgy fogalmazott Brüsszelben, meg kellene fontolni, hogy kötelezővé tegyék az oltást az összes uniós tagállamban.
Makro / Külgazdaság Moszkva fontolóra vette nukleáris fegyverek telepítését Kubába és Venezuelába
Káncz Csaba | 2021. december 1. 15:08
Putyin szerint a Nyugat nem veszi tekintetbe a Moszkva által lefektetett „vörös vonalakat”. A Kreml-közeli agytröszt kiemeli, hogy orosz nukleáris fegyverek telepítése az USA határainak közelébe válasz lehet Washington hasonló akcióira az orosz határnál. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megerősítést kaptak Varga Mihályék Párizsból
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 14:48
6,9 százalékos magyar gazdasági növekedéssel számol 2021-ben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) – áll a legfrissebb, mai napon publikált ’Economic Outlook’ című kiadványában. Az idei évre vonatkozó előrejelzés több mint 2 százalékponttal haladja meg a májusi OECD-prognózisban foglalt növekedési értéket. 2022-re 5 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít a kiadvány.
Makro / Külgazdaság Mutatjuk a világ legdrágább városait - Budapest nincs köztük
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 14:31
Tel-Avivban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon, Budapest ugyanakkor ezen a mércén továbbra sincs a száz legdrágább város között - áll az egyik legnagyobb londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) szerdán ismertetett éves globális felmérésében 
Makro / Külgazdaság Vezércsere a HungaroControlnál
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 13:20
Távozik a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. vezérigazgatója. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló