<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Elemzők szerint a magyar gazdaság 0,5 és 0,7 százalék közötti mértékben nőhet 2013-ban; az ING és az MKB szakértője továbbra is törékenynek látja a növekedést, míg a TakarékBank elemzője úgy véli, gyorsulhat a GDP bővülése az év második felében.

A KSH szerdai közlése szerint a bruttó hazai termék (GDP) 0,5 százalékkal emelkedett az idei második negyedévben az előző év azonos időszakával összevetve, míg az első negyedévhez képest 0,1 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint. Éves összehasonlításban 2011 negyedik negyedévében nőtt a GDP utoljára.

Az NGM szerint vége a válságnak

Növekedés 2013 konferenciaA témáról bővebben is szó lesz a Privátbankár.hu szeptember 18-i Növekedés 2013 című konferenciáján, amelyen a nemzetközi tudományos élet, a kormányzat és a sikeres magyar nagyvállalatok képviselői beszélnek arról, hogyan látják a magyar gazdaság kilátásait. További részletek >>

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdai közleménye szerint a GDP-adatok megerősítik, hogy Magyarország kikerült a technikai értelemben vett recesszióból. Bár a KSH részletes adatokat csak szeptember elején publikál, összességében az április-júniusi ipari adatok is pozitív képet festenek, így valószínűleg a termelési oldalon az ipar teljesítménye is emelkedett 2013 második negyedévében.

A felhasználási oldalon a háztartások fogyasztásának alakulásáról a kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó adatok nyújthatnak előzetes képet: áprilisban 3,5 százalékos, májusban pedig 2,2 százalékos bővülést regisztráltak az előző év azonos időszakához képest, amely a háztartások fogyasztásának emelkedését vetíti előre - írja az NGM.

Az ipar alig nőtt

Suppan Gergely,
a TakarékBank
elemzője

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője kiemelte: a várakozásoknak megfelelő növekedést a mezőgazdaság és az építőipar húzta, míg az ipari termelés alig nőtt. A szolgáltatások vegyesen teljesítettek, közülük a kiskereskedelmi forgalom és a szálláshely-szolgáltatás növekedést mutatott, az utóbbi impozáns mértékben - tette hozzá.

Az elemző szerint bár a felhasználási oldalról kevesebb információ áll rendelkezésre, a fogyasztás feltehetően enyhén nőtt, amit a kiskereskedelmi és szálláshelyszolgáltatási adatok tükröznek. Az áruk nettó exportja nem mutatott meggyőző növekedést, azonban a szolgáltatások nettó exportja a külföldiek által igénybe vett vendégéjszakák számának kimagasló növekedése miatt hozzájárulhatott a növekedéshez. A készletek változása szintén táplálhatta a növekedést - vélekedik Suppan Gergely.

Hozzáfűzte: a beruházások zsugorodása folytatódhatott, annak ellenére, hogy az építőipar statisztikái mintegy 10 százalékos növekedést mutattak a negyedév során. A második félévben a külső kereslet javulhat, amit a legfrissebb európai és német konjunktúramutatók jeleznek.

A TakarékBank elemzője szerint a javuló külső és belső keresleti kilátások élénkíthetik a beruházási szándékot, amire "rásegít" a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja, és a beruházásokat az uniós források gyorsuló lehívása is élénkítheti. Az elemző mindezek hatására a növekedés gyorsulására számít, így idén a GDP-növekedés megközelítheti a 0,7 százalékot, jövőre pedig az 1,7 százalékot.

A vasút- és útépítések segítettek

Balatoni András, az ING vezető elemzője elmondta, hogy a GDP mind negyedéves, mind éves összehasonlításban kissé rosszabb lett az elemzők által vártnál. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy ez még csak az előzetes adat.

Arról, hogy az előző negyedévhez képest 0,1 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye a második negyedévben, a szakértő kifejtette: átmeneti, egyszeri tényezők húzzák a növekedést: a mezőgazdasági teljesítmény ciklikusan változik, míg a kis súlyú építőiparon belül elsősorban az európai uniós forrásból megvalósuló út- és vasútépítések segítik a növekedést, a lakáspiac például továbbra is nyomott.

Balatoni András szerint a növekedési folyamatok összességében törékenyek, a bruttó hazai termék 0,5-0,6 százalékkal nőhet 2013-ban.

Természetes visszapattanás

Kondrát Zsolt

Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője azt közölte, hogy a mostani GDP-növekedés a tavalyi utolsó negyedév visszaesése utáni "természetes visszapattanás". Véleménye szerint a második negyedéves adatok azt mutatják, hogy a hajtóerő továbbra is gyenge a gazdaságban. Az elemző az idei év egészére mérsékelt, 0,5 százalékos növekedést vár, míg 2014-re 1,2 százalékot. Ezek az előrejelzések azon a feltételezésen alapulnak, hogy az eurózóna kilábal a recesszióból, és fenntartható növekedési pályára lép - írta a szakértő.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nagy sikert könyvelhet el az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2022. október 1. 19:09
A stratégiailag fontos luhanszki város, Liman visszafoglalása az ukrán hadi vezetés szerint Donbasz felszabadításához is vezethet. Eközben az oroszok elismerték, hogy „ideiglenesen őrizetbe vették” a zaporizzsjai atomerőmű vezetőjét, hogy kihallgathassák.
Makro / Külgazdaság Von der Leyen: a bolgár–görög gázvezeték Európa szabadságát jelképezi
Privátbankár.hu | 2022. október 1. 16:36
A Bulgáriát és Görögországot összekötő gázvezeték kiépítéséhez az Európai Bizottság 250 millióval járult hozzá. Ursula von der Leyen szerint az ilyen projekteknek köszönhetően Európának elegendő földgáza lesz télire.
Makro / Külgazdaság Fontos dokumentumot fogadott el az Európai Tanács, Orbán Viktor is rábólintott
Dobos Zoltán | 2022. október 1. 14:54
A magyar kormányfő mást mond idehaza és mást tesz Brüsszelben. Most épp az Oroszország elleni büntetőintézkedések megerősítését hagyta jóvá azok után, hogy nemzeti konzultációt indít ellenük.
Makro / Külgazdaság Katonai puccs buktatta meg az elnököt Burkina Fasóban
Privátbankár.hu | 2022. október 1. 13:11
Az ugyancsak puccsal hatalomra került elnököt váltó új katonai vezető felfüggesztette az alkotmányt, feloszlatta a kormányt és a parlamentet, valamint kijárási tilalmat rendelt el.
Makro / Külgazdaság Dávid Ferenc: kutya kötelessége a kormánynak idehozni az uniós pénzeket bármi áron
Székely Sarolta | 2022. október 1. 12:21
A jelenlegi 15 százaléknál is magasabb inflációt már Forma-1-es tempónak nevezte vendégünk, Dávid Ferenc közgazdász, az árnyékkormány gazdasági minisztere a lapcsoportunk által rendezett Klasszis Klubban. A kicsivel több mint egyórás beszélgetés során kitértünk a forint árfolyamára, a monetáris politika hibáira, valamint a minimálbér-tárgyalások nehézségeire is.
Makro / Külgazdaság Most kiderül, mennyien is vagyunk!
Privátbankár.hu | 2022. október 1. 11:34
Október 1. és 16. között online is ki lehet tölteni a népszámlálási adatlapot. A KSH szerint a kérdőíven szereplő kérdéseket az interneten fél óra alatt meg lehet válaszolni.
Makro / Külgazdaság Rontott Nagy-Britannia államadós-osztályzatán a Standard&Poor’s
Privátbankár.hu | 2022. október 1. 10:53
A hitelminősítő szerint növekedni fog a szigetország államháztartási hiánya és az államadósság aránya is.
Makro / Külgazdaság Kim Dzsongun megint a rakétáival „játszadozott”
Privátbankár.hu | 2022. október 1. 10:00
Két újabb észak-koreai kísérleti rakéta csapódott a Japán-(Keleti)-tengerbe. A héten ez már a harmadik rakétatesztjük.
Makro / Külgazdaság Orosz csapatok elrabolták a zaporizzsjai atomerőmű vezetőjét, az oroszok megvétózták az ENSZ BT határozattervezetét
Privátbankár.hu | 2022. október 1. 08:50
Mozgalmas este és reggel volt az orosz–ukrán háborúban: ülésezett az ENSZ Biztonsági Tanácsa, amerikai fegyvertámogatást kaphat Ukrajna, és lerabolták a zaporizzsjai atomerőmű vezérigazgatóját.
Makro / Külgazdaság Összeomlott a forint, hiába emelt nagyot az MNB - A hét videója
Izsó Márton - Gáspár András - Király Béla | 2022. szeptember 30. 19:52
A hét egyik legfontosabb hazai gazdasági eseménye a forint mélyrepülése volt. A magyar fizetőeszköz mélyen alulteljesítőnek bizonyult a régiós devizákhoz képest is. Csütörtökön mind az euróval, mind a dollárral szemben történelmi mélypontra került, majd a gyengülés pénteken is folytatódott. Kollégáink, Gáspár András, a Privátbankár lapcsoport lapigazgatója és Király Béla elemezték a forint és a magyar gazdaság helyzetét.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG