1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A biztosítási szektor partnere kíván lenni a kormánynak az öregedő társadalom, az öngondoskodás alacsony szintje és az alulbiztosítottság miatt fennálló komoly problémák kezelésében. A biztosítottság szempontjából továbbra is rendkívül távol vagyunk Európától: a lakosság jövedelmének alig 6 százalékát fordítja biztosításokra
A biztosítási szektor partnere kíván lenni a kormánynak az öregedő társadalom, az öngondoskodás alacsony szintje és az alulbiztosítottság miatt fennálló komoly problémák kezelésében - hangzott el a MABISZ keddi konferenciáján Budapesten

Kisbenedek Péter, a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) elnöke "2010: A kihívások éve a pénzügyi szektorban" címmel tartott előadást a konferencián, melyben a biztosítási szektor jelenlegi helyzetét és a közeljövő fontos teendőit ismertette.

Előadásában elmondta: a rendszerváltástól 2007-ig folyamatosan növekedett a biztosítási piac, azóta azonban nominálisan is csökken a bruttó biztosítási díjbevétel.  Márpedig ez a mutató a szektor mellett a teljes gazdaság állapotát is jól jelzi: egy dinamikusan fejlődő országban a biztosítási díjbevételek is növekednek.

A biztosítottság szempontjából továbbra is rendkívül távol vagyunk Európától: a lakosság jövedelmének alig 6 százalékát fordítja biztosításokra. Az alulbiztosítottság különösen nagy gond, ha a jövedelmi, vagyoni viszonyokat is tekintetbe vesszük: nagyobb szükség lenne biztosításokra akkor, ha egy esetleges káresemény komoly terhet jelent, mintha egy egyébként tehetős gazdaságot (vagy családot) ér valamiféle kár.

A konferencia hivatalos megnyitóját Kövér László tartotta volna; az Országgyűlés elnöke azonban a tegnapi Veszprém-megyei katasztrófával kapcsolatos teendői miatt végül nem tudott részt venni a rendezvényen. Kövér László a konferencián felolvasott levelében a saját maga és a kormány nevében is kifejezte együttérzését a katasztrófa áldozatainak családja és az érintett települések lakói részére.
2010 a katasztrófák éve volt - mondta el Kisbenedek Péter. 270 ezer darab vihar- és árvízkárt jelentettek be a biztosítóknál, eddig 40 milliárd körül jár az éves kifizetett kárösszeg - ehhez jönnek majd még a tegnapi Veszprém-megyei katasztrófával kapcsolatos kifizetések is. Ennek ellenére az ügyfélpanaszok száma minimális volt - hívta fel a figyelmet az elnök. A természeti események mellett a biztosítási szektor "saját katasztrófájának" értékelte a biztosítókra jutó 38,6 milliárd forintos különadót is.

A MABISZ elnöke felhívta a figyelmet az öngondoskodás fontosságára, az ezzel kapcsolatos gondolkodásmód megváltoztatásának szükségességére. Az öregedő társadalmi környezet mind nyugdíj-, mind egészségbiztosítási szempontból is komoly kérdéseket vet fel. A biztosítási szektor a kormányzat partnere kíván lenni ezen kérdések rendezésében - hangsúlyozta Kisbenedek Péter.

A MABISZ összeállított egy adókoncepciót, melyet az illetékes szervekhez már eljuttattak. Ebben az élet-, baleset- és betegségbiztosítáok, a kockázati biztosítások terén is különböző adókedvezmények, adómentesség bevezetésére tesznek javaslatot. A javaslatcsomagban szerepelnek a megtakarítási életbiztosításokkal, nyugdíjbiztosításokkal kapcsolatos adókedvezmények, valamint a béren kívüli juttatásokkal kapcsolatos kedvezmények kiterjesztése is.

Értelmes párbeszédet, gazdasági partnerséget kérünk a kormánytól, hiszen mi is részei vagyunk a nemzeti együttműködésnek - hívta fel a figyelmet Kisbenedek Péter. A biztosítási szektor 30 ezer embernek ad munkát az országban, befektetéseik a GDP 7,5 százalékát teszik ki. 1300 milliárd forintot meghaladó állampapír-befektetést kezelnek a biztosítók, miközben a társadalom számára kiemelkedően hasznos tevékenységeket végeznek - sorolta a MABISZ elnöke.

Privátbankár - Gáspár András

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG