1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Felszámolási eljárást indítottak az Electro World Magyarország Kft. ellen. A cég 2001-ben startolt, de nem volt olyan év, hogy a vesztesége ne lett volna 1 milliárd forint alatt. A cégnek jelenleg már csak egy munkatársa van - és hétszer ennyi végrehajtás indult ellene
Felszámolási eljárást indítottak az Electro World Magyarország Kft. ellen – tudta meg a Gazdaság.hu üzleti hírügynökség. A társaság 2001-ben indult működése alatt egyszer sem volt nyereséges, vesztesége minden évben meghaladta az egymilliárd forintot.

Nem sikerült csődvédelembe menekülni az áruházait sorra bezáró Electro World Magyarország (EWM) Kft.-nek, a társaság ellen a Pest Megyei Bíróság megindította a felszámolási eljárást. Korábban a cég ügyvezetője úgy nyilatkozott, hogy a csődvédelem elkerülhetetlen, s van olyan üzleti partnere a cégnek, amelynek támogatásával jelentős ingatlanbiztosítékot tudnak felajánlani a finanszírozó banknak.

Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint idén bírósági, illetve közjegyzői kezdeményezés nyomán hét végrehajtás indult az EWM ellen. A cég illetékesei kétszer kíséreltek meg csődvédelembe menekíteni a társaságot, de mindkétszer lezárták az eljárást. A társaság alkalmazotti létszáma az idén júniusi 332-ről júliusra 1 főre csökkent.

Az EWM 2001 júniusában 3 millió forint jegyzett tőkével alakult Intercede (Hungary) Kft. néven, amit fél év után Electro World Magyarország Kft.-re változtattak. Három hónap múltán ezt 801 millió forintra emelték, majd további bő hét hónap után 1,275 milliárd forintra nőtt. Ezután nyolc év alatt két lépésben – 2002. május elején először valamivel több mint 2,058 milliárdra, majd 2009. április végén csaknem 4,059 milliárd forintra – több mint háromszorosára emelkedett a jegyzett tőke.

Mélyrepülés 2008 után

A társaság működése során sohasem termelt nyereséget, árbevétele 2008-ig folyamatosan bővült, abban az évben meghaladta a 20 milliárd forintot, utána viszont mélyrepülésre váltott, tavalyi forgalma alig érte el a 10 milliárd forintot. A cég masszívan veszteséget termelt, vesztesége rendre meghaladta az egymilliárd forintot, de 2009-ben már 3,7 milliárd forintra rúgott. A negatív eredményt 2010-re sikerült konszolidálni, a tavalyi évet így 1,2 milliárdos mínusszal zárták.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) három alkalommal – 2003 februárjában, 2005 augusztusában és 2008 márciusában – hozott elmarasztaló határozatot a társasággal szemben, közülük két ízben a fogyasztók megtévesztése miatt. Az Opten az egy éven belül fizetésképtelenségi eljárás alá kerülésének valószínűsége alapján kiemelten kockázatos kategóriába sorolja a céget.

A cég vezetője jelenleg Nagy Károly András, tulajdonosai az amerikai Monumental Enterprises Inc., a ciprusi EW Electro Retail Limited, valamint a szentendrei székhelyű NTP Elektroweb Kft. Ez utóbbi két magánszemély, Tamás Péter József és Tóth János kezében van.

Menekülőutak

Tavaly, illetve tavalyelőtt egy sor leánycéget alapított az EWM, minden áruházra külön egyet-egyet, továbbá tevékenységek szerint is alakultak társaságok. A húsz működő társaság többsége ellen idén végrehajtást indítottak. A már 2009 nyarán létrehozott Electro World Dél-Buda Kft. ellen ez év október 18-án felszámolási eljárás indult. Ugyancsak felszámolási eljárást kezdeményeztek az Electro World Miskolc Kft. ellen, ezt október 19-én tették közzé, miután a társaság ellen 2011 márciusának és augusztusának végén is végrehajtási eljárást rendelt el az adóhivatal, illetve a bíróság. A társaság 2010-es és 2008-as pénzügyi adatai nem találhatók meg az Opten cégnyilvántartásában, 2009-ben 737,6 millió forint árbevétel mellett 90,85 millió forint adózott veszteséget hozott össze.

gazdasag.hu, Privátbankár
Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG