1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Londoni elemzők a közép-európai régió növekedésének meredek lassulását prognosztizálták, Magyarország esetében a recesszió lehetősége sem kizárt
Londoni felzárkózó piaci elemzők prognózisa szerint a romló külső környezet miatt jövőre várhatóan meredeken lassul a közép-európai hármak - Magyarország, Lengyelország és Csehország - gazdasági növekedése, sőt Magyarországon most már valószínűsíthető az újabb recesszió.

A Capital Economics - az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház - 2012-re szóló prognózisa szerint a három közép-európai gazdaság sem immunis az euróövezeti válságra, és a legjobb esetben is a növekedés lelassulása várható az exportkereslet gyengülése miatt. A szoros pénzügyi kapcsolatok azonban azt jelentik, hogy ennél sokkal rosszabb következhet akkor, ha az euróválság átterjed a nyugat-európai bankokra. A Capital Economics szerint ebben az esetben egészen új helyzet állna elő, és az ennek következtében kialakuló recesszió vetekedne a 2008-2009-essel.

Még rosszabbak a növekedési kilátások

Neil Shearing és William Jackson, a ház két vezető felzárkózó piaci közgazdásza - a 2012-re szóló átfogó prognózis összeállítói - szerint a három ország részvénypiacain mostanában tapasztalható fellendülés azokra a reményekre alapul, hogy az euróövezeti döntéshozók tartós megoldást találnak a valutauniós adósságválságra. Az elemzők véleménye szerint az euróválság azonnali és tartós megoldásával kapcsolatos remények azonban elhibázottak, de a piacok ettől függetlenül is lazán átsiklottak afelett, hogy a közép-európai térség növekedési kilátásai rosszról még rosszabbra fordultak.

A ház két szakértője szerint ennek legújabb bizonyítéka a héten közzétett előzetes októberi euróövezeti beszerzési menedzserindex (PMI), amely a valutauniós gazdasági aktivitás további esését jelzi. Az elemzők jóslata szerint tekintettel az erőteljes beszállítói kapcsolatokra, valószínűnek tűnik, hogy a közép-európai hármak feldolgozóipara követi a recesszióba az euróövezeti gyáripart.

A ház szerint a három ország gazdaságpolitikai döntéshozóinak csekély reagálási mozgásterük van. Magyarországon a kormány éppen most húzza még feszesebbre a költségvetési politikát, Lengyelországban pedig az alkotmányos adósságlimit szintén azt jelenti, hogy 2009-től eltérően most nincs mód a költségvetési ösztönzésre.

A régión belül jövőre nálunk lesz a leggyengébb a növekedés

Mindent egybevetve a ház londoni közgazdászai azt jósolják, hogy 2012-ben Lengyelországban 1,5 százalékos - a 2009-ben mértnél is lassabb - lesz a gazdasági növekedés, Csehország hazai összterméke 0,7 százalékkal bővül, Magyarországon ugyanakkor - a csökkenő külső kereslet és a feszesebbé váló hazai költségvetési politika együttes hatásaként - a cég 0,5 százalékos visszaesést vár jövőre.

Más nagy londoni házak is jelentősen csökkentették az utóbbi napokban a közép-kelet-európai térségre és Magyarországra adott növekedési előrejelzéseiket, de a Capital Economics új, keddi prognózisa eddig az egyetlen, amely a magyar gazdaságban recessziót valószínűsít 2012-re.

A JP Morgan bankcsoport londoni közgazdászai korábban kiadott, felülvizsgált prognózisukban közölték, hogy a magyar gazdaságban az általuk eddig várt 1,3 százaléknál 0,8 százalékponttal alacsonyabb, mindössze 0,5 százalékos növekedéssel számolnak 2012 egészére. A ház londoni elemzői szerint jövőre Magyarországon lesz a leggyengébb a gazdasági növekedés a közép-kelet-európai országcsoportban. Részletek>>

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci közgazdászai frissített térségi előrejelzésükben közölték: most már "enyhe" recessziót jósolnak az euróövezetben, és várakozásuk szerint a valutauniós gazdaság teljesítményének visszaesése még az idén elkezdődik. Ennek alapján a cég londoni szakértői a magyar gazdaság idei növekedési ütemére adott prognózisukat az eddigi 1,9 százalékról 1,2 százalékra gyengítették, a 2012 egészére szóló magyar GDP-növekedési becslésüket pedig megfelezték: a korábbi előrejelzésükben szereplő 2,2 százalék helyett most már csak 1,1 százalékos növekedést várnak jövőre a magyar gazdaságban.

Az EBRD jövőre 0,5 százalékos növekedést jósol

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) múlt héten kiadott legfrissebb átfogó előrejelzése Magyarország esetében az eddigi 2,7 százalékról 1,0 százalékra vette vissza a bank 2011-re szóló GDP-növekedési becslését. 

Az EBRD 2012-re a közép-európai és balti csoport egészében most 1,7 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít jövőre, éppen a felét az eggyel korábbi prognózisban szereplő 3,4 százalékos jövő évi előrejelzésnek. Magyarországnak az új EBRD-jelentés a jövő év egészére 0,5 százalékos gazdasági növekedést jósol. A bank előző, júliusi előrejelzésében még 2,8 százalékos magyarországi GDP-plusz szerepelt 2012-re. Az EBRD új elemzése szerint nem kizárható, hogy az euróövezeti válság eszkalálódása esetén az átalakuló régiót a 2008-2009-esnél is nagyobb külső sokk éri.

A Magyar Nemzeti Bank is módosította szeptemberi növekedési várakozásait, a jegybank a jövő évre 0,6 százalékos gazdasági növekedést prognosztizált. Mindeközben a 2012. évi költségvetési törvényjavaslat 1,5 százalékos növekedéssel számol.

 

MTI

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG