1p
Sürgősen át kell alakítani a közfoglalkoztatás rendszerét, mert az idén fele annyi pénzből fele annyi embernek tudnak munkát adni, mint tavaly - írja a Figyelő
Sürgősen át kell alakítani a közfoglalkoztatás rendszerét, mert az idén fele annyi pénzből fele annyi embernek tudnak munkát adni, mint tavaly, bár Matolcsy György gazdasági miniszter a héten csak adminisztratív jellegű változtatásokat jelentett be - írja holnap megjelenő számában a Figyelő.

A lap szerint lehet, hogy újabb forrásokat is átcsoportosítanak e célra, de az már biztos, hogy a kormány 2012-től jókorát vág a szociális ellátásokon. Pedig jelenleg is már több százezren éheznek Magyarországon, szakértők pedig éhséglázadásra figyelmeztetnek.

A Figyelő több egészségügyi érdekvédelmi szervezettől úgy értesült, tömegével nyomorognak a nővérek is. Hónap végén rendszeresen kölcsön kell kérniük, nincs pénzük élelmiszerre. Az alacsony bérszínvonal miatt egész társadalmi rétegek csúsznak le; számos állami szektorban, így a rendvédelemben, az oktatásban, az egészségügyben havi 100 ezer forint körüliek a nettó keresetek. Egyébiránt a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó havi kereset 137,4 ezer forint volt 2011 első két hónapjában; ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 96,2 ezer, a szellemieké 178,5 ezer forint.
   
Ám nyilvánvaló, hogy a nem vezető beosztásúak, köztük még a sok évtizedes tapasztalattal rendelkezők is, ennél jóval kevesebbet keresnek.
Az ENSZ emberi jogokról szóló, 2007-es jelentése is megállapította, hogy a Magyarországon érvényes minimálbérből nem lehet tisztességesen megélni. Azóta tovább romlott a helyzet.

Eközben a kormány kommunikációja arra van kihegyezve, hogy mindenki, aki munkaképes, mielőbb térjen vissza a munkaerőpiacra. Ha nem kap normál állást, akkor vegyen részt közmunkaprogramban, s onnan lépegessen előre, képezze magát, ragadjon meg minden alkalmat. A január óta érvényes szisztémában tízezrek szorultak ki a közmunkából, csak mert az állam az idén kevesebb forrást különített el a célra: a tavalyi 117 milliárd után 2011-ben 64 milliárd forint áll rendelkezésre.

A Figyelő kormánypárti parlamenti forrásai nem tudták megmondani, mi lesz a sorsa a Nagy Anna kormányszóvivő által az év elején említett, szociális támogatásokra pántlikázott 88,5 milliárd forintnak, amelyről az hangzott el, hogy szintén a közmunkák finanszírozását szolgálja.

A települések mindenesetre egyelőre kevesebb embert tudnak foglalkoztatni, mint tavaly, őket is csak 3–4 hónapra, napi 4 órában, havi 31,5 ezer forintért. Az ebből is kiszorulóknak be kell érniük a 28,5 ezer forint bérpótló juttatással. Tavaly a közmunkások a dupláját is megkereshették, 8–12 hónapig dolgozhattak napi 8 órában. A megcsappant jövedelem miatt sokan képtelenek fizetni a közüzemi díjakat, amit értelemszerűen követ az áram, a gáz kikapcsolása.

Gulyás Pál, az ináncsi roma kisebbség vezetője néhány hete arra figyelmeztetett, hogy ha a kormány nem módosítja a közmunkaprogrammal együtt a szociális rendszert is, éhséglázadás törhet ki.

Már folyik az új szociális rendszer kidolgozása, amelyet kormányzati közlések szerint júliustól mintaprogramokkal szondáznak, s 2012-től startolhat. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfőn jelentette be a parlament szakbizottsága előtt, hogy a közfoglalkoztatásra szánt forrásokat kivonják a Munkaerő-piaci Alapból, s július 1-jétől Pintér Sándor belügyminiszter irányítása alatt új közmunka alap jön létre.

A kabinet tervei alapján a ciklus végéig a várt 300 ezer új állás fele a közmunkaprogramok révén, 100 ezer a piaci növekedés, 50 ezer pedig a feketegazdaság kifehérítése következtében teljesülhet. Ezt megfejelve, további 100 ezer rokkantnyugdíjas visszatérését remélik a munkaerőpiacra.

Figyelő

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG