2p

Tavaly novemberben egy minden korábbinál nagyobb, több mint kétezer kilométer hosszú védelmi rendszer építésébe kezdett Ukrajna az ország keleti és északi oldalán.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök először 2023 novemberében beszélt az új védelmi rendszer kiépítéséről „minden kulcsfontosságú szakaszon”, az első műholdfelvételek pedig január közepén láttak napvilágot erről, írja az Indexen megjelent elemzésében Anton Bendarzsevszkij.

Ukrán katona egy lövészárokban a kelet-ukrajnai Bahmut közelében húzódó frontvonalnál 2024. március 3-án.
Ukrán katona egy lövészárokban a kelet-ukrajnai Bahmut közelében húzódó frontvonalnál 2024. március 3-án.
Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij

A posztszovjet térség szakértője szerint a felvételeken lövészárkokat, harckocsikkal szembeni beton sárkányfogakat és építés alatt álló földalatti vasbeton fedezékeket és parancsnoki központokat lehetett látni. Az egész területet közben aktívan elaknásították. Nyugati elemzők szerint a rendszer nagyban hasonlít az oroszok által 2022 végétől felépített védelemre, az úgy nevezett Szurovikin-vonalra.

Az elmúlt hetekben Zelenszkij több, készülőben lévő szakaszon is járt, például Ukrajna északi részében, a Szumi megyében.

Az ukrán elnök szerint a tavasz végéig három vonal mélységben fog felépülni az összesen több mint kétezer kilométer hosszú védelmi rendszer. Az építkezésre 800 millió dollárt fordítanak.

A várva várt lőszerek egy része ugyancsak júniusra érhet a frontra.

A védelmi vonal sürgős kiépítésének hátterében az áll, hogy az orosz–ukrán háború újabb fázisába ért: az európai és amerikai választások miatti turbulens politikai helyzet, a nyugati védelmi ipar lassú felpörgése és az ukrán oldalon kialakult tüzérségi lőszerhiány miatt Oroszország számára egy kedvező időablak mutatkozik.

A háború új fázisa most az idővel való versenyfutásról szól: ki tudja-e használni Moszkva a kínálkozó időablakot, mielőtt elkészül az új ukrán védelmi rendszer, és beérkeznek a nyugati tüzérségi lőszerszállítmányok.

Az orosz haderő, amely idén februárban hosszú harcok után elfoglalta a kelet-ukrajnai Avdiivka városát, a következő hónapokban ismét egy nagyobb támadást fog indítani az ukrán vezérkar szerint. Május végén vagy június elején, több irányból várják az újabb támadást, írja elemzésében Anton Bendarzsevszkij.

A posztszovjet térség szakértője nemrég Klasszis Klubunk egyik vendége volt: az orosz-ukrán háborúval foglalkozó kerekasztal összefoglalóját itt lehet megtekinteni:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Már Brüsszelben is Magyar Péterről beszélnek
Wéber Balázs | 2024. április 13. 17:57
A NER-lázadó történetét a nyugati sajtó is felkapta, egy bennfentes brüsszeli lap interjút készített vele, sztorija uniós körökben is terjed. Egy fideszes politikus hologramnak nevezte Brüsszelben, egy ellenzéki EP-képviselő viszont bátornak, aki remélhetőleg „tovább repeszti a rendszert”. Izgalmas EP-választás elé nézünk.
Nemzetközi Putyin elkezdte leradírozni Donyeck megyét
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 17:34
Német Patriot rakétarendszerek érkeznek hamarosan Ukrajnába.
Nemzetközi Irán elkobzott egy izraeli milliárdoshoz köthető hajót
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 16:45
A Hormuzi szorosban.
Nemzetközi Kivándorolnak az informatikusok Oroszországból
Elek Lenke | 2024. április 13. 15:11
Vagy legalábbis, szeretnének. Amint az a mérvadó Kommerszant című napilapban olvasható,„az informatikusok fokozták az Orosz Föderáció elhagyására irányuló kísérleteiket”. Mind többen szeretnének tartózkodási engedélyt kapni a nyugati országokba, hogy lépést tartsanak a legújabb trendekkel és fejlesztésekkel, amelyektől a háború miatt – legalábbis részlegesen – el vannak zárva.
Nemzetközi Véres késelés egy ausztráliai plázában
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 14:48
Egy Sydneyben lévő hatszintes bevásárlóközpontban történt az eset.
Nemzetközi Irtó nagy kockázatok jönnek a technológiai fejlődés miatt
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:28
A mesterséges intelligencia (MI) elterjedésével az információbiztonsági szakértők feladatai már kiterjednek az azzal kapcsolatos biztonsági kockázatok kezelésére is, mert újszerű kitettséget jelentenek az intelligens eszközök és az MI-vel ellátott folyamatautomatizálás is - ismerteti a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég.
Nemzetközi Trump embere áterőltetne egy törvényt
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:32
A választási csalás kizárására javasol törvényt az amerikai képviselőház republikánus elnöke.
Nemzetközi Egyes nyugati országok már evakuálnak Iránból
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 10:46
Attól tartanak, hogy Teherán megtámadja Izraelt és emiatt baja eshet a polgárainak is.
Nemzetközi Macron-Scholz tárgyalás a sürgős katonai segítségről
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 07:31
Japán az aknamentesítésben is közreműködik.
Nemzetközi Már Biden is arra számít, hogy Irán hamarosan megtámadja Izraelt
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 06:17
Az amerikai elnök erről újságírók előtt beszélt a Fehér Házban pénteken.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG