3p

Dióhéjban a legfontosabb háborús történések.

  • Az Egyesült Államok szenátusa kedden megszavazta a 95 milliárd dolláros segélyt Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak. Ebből 60,8 milliárdot kap Ukrajna, 26,3 milliárdot Izrael és humanitárius segélyként civilek a konfliktusövezetekben, beleértve Gázát is; 8,1 milliárd dollárt meg az indo-csendes-óceáni térségnek megy, a Kína elleni védekezés megerősítésére.
  • Orosz rakéták támadták meg Harkiv egyik lakónegyedét szerda hajnalban – közölte Ihor Terekhov polgármester. A Suspilne közszolgálati televízió szerint a lakossági infrastruktúra megsemmisült a támadás során.
  • Az orosz hatóságok letartóztatták Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettest, akit különösen nagy értékű kenőpénz felvételével gyanúsítanak. A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivőt idézte, aki azt mondta, hogy mind Vlagyimir Putyin elnököt, mind Szergej Sojgu védelmi minisztert tájékoztatták. A 48 éves Ivanov Oroszország 12 védelmi miniszterhelyettesének egyike, aki európai és uniós szankciók hatálya alatt áll Ukrajna teljes körű inváziója miatt.

Hennagyij Truhanov odesszai polgármester Telegram-csatornáján közreadott felvétel egy megrongálódott épületről egy orosz drón becsapódásának helyszínén, a dél-ukrajnai Odessza kikötővárosban 2024. április 23-ra virradóan
Hennagyij Truhanov odesszai polgármester Telegram-csatornáján közreadott felvétel egy megrongálódott épületről egy orosz drón becsapódásának helyszínén, a dél-ukrajnai Odessza kikötővárosban 2024. április 23-ra virradóan
Fotó: MTI/AP/Hennagyij Truhanov Telegram-csatornája

  • Az orosz erők jelentős előrelépést értek el egy keskeny kelet-ukrajnai folyosón, mivel a jelek szerint felgyorsul az offenzíva, amely célja, hogy területet foglaljon el, mielőtt a nyugati katonai segélyek megérkeznének – írja Dan Sabbagh Kijevben és Luke Harding. A Kreml katonai bloggereinek felvételein egy orosz trikolór látható, amint a megszállt Avgyijivka városától északnyugatra, Ocheretyne összetört faluja felett repül, miután 10 nap alatt körülbelül 5 kilométert haladt előre.
  • Északabbra hatalmas orosz offenzíva folyik Chasiv Yar városának elfoglalására. Ukrajna keleti katonai parancsnoksága szerint 20-25 ezer ellenséges katona próbálja megrohamozni a dombtetőn lévő várost és a környező kerületeket.
  • Az ukrán külügyminisztérium a hadkötelezettség növelése érdekében felfüggeszti a külföldön élő katonai korú férfiak konzuli szolgálatát, kivéve az Ukrajnába visszatérőket. Oroszország 2022-es teljes körű inváziója óta a 18 és 60 év közötti férfiaknak bizonyos kivételekkel Ukrajnában kell maradniuk. Az Eurostat becslése szerint 2024 januárjában körülbelül 4,3 millió ukránt tartottak nyilván az Európai Unió országaiban, akik körülbelül 20 százaléka felnőtt férfi – nagyjából 860 ezer fő.
  • Az Oroszországgal határos ukrajnai Szumi megyében négy sérültről számoltak be az orosz erők keddi 51 támadásában.
  • Az ukrajnai Zaporizzsja régió orosz kézen lévő részein a mentőszolgálatok azt jelentették, hogy egy ukrán dróntámadásban kedden négy ember meghalt egy autóban Melitopol városától északra.

(The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Korrupciós botrány tört ki Romániában, a hírszerzés egyik volt vezetője a vádlott
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 12:36
Bűnvádi eljárást indított a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) Florian Coldea tábornok, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egykori igazgatóhelyettese ellen, akit befolyással üzérkedéssel és pénzmosással gyanúsítanak - jelentette pénteken az Agerpres román hírügynökség.
Nemzetközi Beállt a jégkorszak a francia és a német párt között
Káncz Csaba | 2024. május 24. 09:31
A német populista jobboldali AfD párt támogatottsága csökken, míg francia megfelelője, a Rassemblement National vezet a felmérésekben. A két párt stratégiája egyre inkább távolodik egymástól és a héten meg is szakították hivatalos kapcsolataikat. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Kitoloncolná Európából az illegális migránsokat von der Leyen
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 08:56
Legalábbis erről beszélt Brüsszelben a csúcsjelöltek vitáján. 
Nemzetközi Eszkalálódhat a háború: a lengyel légvédelem is beszállhat Ukrajna védelmébe
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 07:16
Ez történt az éjjel az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Nemzetközi Megvan, ki nyerheti az EP-választásokat Olaszországban
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 06:29
A Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) jobboldali kormánypárt továbbra is a legnagyobb politikai erőnek számít, és 26 százalék feletti támogatottságot mutat - derült ki az európai parlamenti választások előtti utolsó nyilvánosságra hozott felmérésekből csütörtök este.
Nemzetközi Sötét üzelmekre készülnek Magyarországon a kínai minisztérium emberei?
Litván Dániel | 2024. május 24. 05:41
A kínai hatóságok igyekeznek nagyon erős kontrollt gyakorolni a külföldön élő és tanuló kínaiak felett, az eszközökben pedig nem válogatnak. A legsötétebb üzelmeket pedig pontosan az az ártatlannak látszó kínai minisztérium bonyolítja, amelynek vezetőjével rendészeti egyezményeket kötött a magyar kormány.
Nemzetközi Brutális orosz támadás érte Harkivot - Zelenszkij kiakadt
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 19:36
Az orosz-ukrán háború 820. napja volt a csütörtöki. Esti hírösszefoglalónk. 
Nemzetközi Kirúgják a német AfD-t a szélsőjobboldali EP-frakcióból
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 18:03
Az Alternatíva Németországért már az Európai Parlament szélsőségesebb frakciójának is vállalhatatlanná vált.
Nemzetközi Valami olyan történt Magyarország szomszédjában, ami nálunk sosem fog
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 17:38
Népszavazást tartanak egy atomerőmű-bővítésről.
Nemzetközi Érdekes részlet derült ki Robert Fico merénylőjéről
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 16:58
A támadó egyúttal elnézést is kért.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG