4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem csak az ukránoknak fog fájni, ha tovább folyhatnak az orosz légitámadások. Csasziv Jarnál lehet a következő nagy ütközet. Háborús hírek hétfő reggel.

  • Az Ukrajna elleni orosz légitámadásokat használta modellnek Irán az Izrael ellen szombaton indított csapásokhoz az Institute for the Study of War (ISW) elemzése szerint. A drónok, robotrepülőgépek és ballisztikus rakéták olyan ütemben lettek kilőve, hogy azok egyszerre érjék el az izraeli légteret – és ezzel lehetőség szerint túlterheljék az izraeli légvédelmet. Ezt a módszert az oroszok rendszeresen használják Ukrajnában.
    Azonban Izraellel ellentétben Ukrajna nem tud harci repülőgépeket bevetni drónok és robotrepülőgépek lelövésére, ahogy azt Izrael esetében láthattuk. A nyáron érkező F-16-osok elméletben képesek lehetnek ilyen feladatok ellátására – írja az ISW.
  • Az orosz erők május 9-éig, tehát a második világháborús szovjet győzelem emléknapjáig tervezik elfoglalni a Bahmut közeli, stratégiai fontosságú települést, Csasziv Jart. Rob lee katonai szakértő szerint a városkáért, illetve annak romjaiért folytatott csata fontos ütközete lehet a háborúnak. „Csasziv Jar jól védhető, magas terepen helyezkedik el. Ha az oroszok elfoglalják, növelhetik a donyecki előrenyomulásuk ütemét a várható nyári offenzívájuk során.” A szakértő szerint az ukránoknak sürgősen szüksége lenne tüzérségi lőszerszállítmányokra, hogy megállítsák az orosz előretörést.
  • Volodimir Zelenszkij szokásos éjszakai videóüzenetében arról beszélt, hogy „egy ilyen háborúban soha nem könnyű a helyzet a fronton. De ezekben a napokban – különösen a donyecki fronton – egyre nehezebb a helyzet.” Az ukrán elnök arra is figyelmeztette népét, hogy Oroszország újabb nagy offenzívára készülhet tavasz végén vagy a nyáron.ű
  • Dnyipro városának közelében lakott területre zuhantak egy lelőtt orosz rakéta darabjai, 12 embert, köztük egy gyereket megsebesítve. A Zaporizzja régióban található Nikopolt több tüzérségi támadás érte, négy sebesültről jött jelentés, Donyeckben pedig egy ötemeletes lakóképületet talált egy orosz siklóbomba, egy embert megölve, kettőt megsebesítve.
  • Drámaian nőhetnek az európai energiaárak, amennyiben Oroszország továbbra is szinte akadály nélkül pusztíthatja az ukrán energiainfrastruktúrát. Andrij Koboljev, az ukrán Naftogaz korábbi vezetője szerint „Oroszország globális energiaháborút igyekszik vívni, Ukrajna pedig ennek része, és ha a piacok úgy látják, az oroszok nyerésre állnak ebben a háborúban […], akkor világszerte megugorhatnak az árak.
    Múlt héten orosz támadások működésképtelenné tették Ukrajna egyik legnagyobb erőművét, több másikat pedig megrongáltak. A megoldás egy szakértő szerint a légvédelmi eszközök azonnali átadása lenne Ukrajnának, másfelől egy decentralizált és jól védett áramtermelési hálózat létrehozása.
Címkék: Nemzetközi

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Rekordszámú droglabort számoltak fel Hollandiában
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 19:44
A holland rendőrség 151 droglaborra bukkant tavaly, szemben a 2022-ben fellelt valamivel több mint százzal, ugyanakkor kevesebb marihuánaültetvényt találtak, mint a megelőző évben.
Nemzetközi Putyin forronghat: befagyasztott orosz pénzekből fegyverkezhetnek az ukránok 
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 19:17
Összefoglalónk az orosz-ukrán háború 817. napjáról.
Nemzetközi Könnyített a letelepedési feltételeken a brit kormány
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:01
Megkönnyíti a brit kormány az előzetes letelepedett státus alapján Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok számára a végleges letelepedési jogosultság megszerzését.
Nemzetközi Mit szól majd ehhez az adathoz Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 15:13
Februárban az előző év azonos hónapjának adataihoz képest két százalékkal több, 75 445 nem uniós állampolgár nyújtott be első alkalommal nemzetközi védelem iránti kérelmet az Európai Unió valamely tagállamában- közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.
Nemzetközi Meglepő helyen látnák szívesen Orbán Viktort
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 13:47
A lépés jót tenne Európának az Osztrák Szabadságpárt politikusa szerint.
Nemzetközi Olyan jogszabályt hoztak a mesterséges intelligencia miatt, ami még nem volt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 13:18
Az Európai Unió Tanácsa a mesterséges intelligenciáról (MI) fogadott el rendeletet, amely az EU egységes piacán "mind a magán-, mind a közszereplők körében elő kívánja mozdítani a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az alapvető állampolgári jogok tiszteletben tartásának szavatolása mellett".
Nemzetközi Most nagy bajba került a királyság
Káncz Csaba | 2024. május 21. 09:31
A Hasemita Királyság diplomáciai kapcsolatokat tart fenn Izraellel, de a lakosság lázad ez ellen. Ammán geopolitikai örlő-malomban találta magát. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Nagyon meglepő dolgot mondott Zelenszkij nyugati szövetségeseiről
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 18:01
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Nemzetközi Haladékot kapott a börtönben senyvedő Assange, aki háborús bűnöket leplezett le
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 16:01
Engedélyezte a londoni felsőbíróság, hogy Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója fellebbezést nyújthasson be az amerikai kiadatását lehetővé tévő legutóbbi bírósági végzés ellen.
Nemzetközi Nagyon rossz hírt kapott Izrael
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 15:16
Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben háborús és emberiesség elleni bűnök feltételezett elkövetése miatt.  
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG