3p

A csütörtök azzal telt, hogy Ukrajna a lehető legjobban kihangsúlyozta: légvédelmi eszközök nélkül nehéz helyzetbe kerülnek. Háborús összefoglaló. 

 • Nagy valószínűséggel Oroszország felelős a GPS-navigációban fennakadásokat okozó zavarásért a balti térségben - közölte csütörtökön a német védelmi minisztérium a kalinyingrádi exklávéra utalva, mint a probléma lehetséges forrására.
 • A NATO külügyminiszterei második napja tárgyalnak Brüsszelben, a szövetség alapításának 75. évfordulója alkalmából.
 • A miniszterek Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel is tárgyaltak. Kuleba hangsúlyozta, hogy Ukrajna fokozottabb légvédelmet szeretne. „Az ukrán életek megmentése, az ukrán gazdaság megmentése, az ukrán városok megmentése a Patriotok és más légvédelmi rendszerek elérhetőségétől függ Ukrajnában. Azt is hangsúlyozta, hogy „a Patriotok biztosítása a szövetségeseken múlik, akiknek rengeteg van belőle”.
 • Az ukrán miniszter azt is elmondta, hogy beszélt Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel, és "sürgette amerikai partnereiket, hogy találják meg a módját a további "Patriot" légvédelmi rendszerek mielőbbi biztosításának.

Taposóaknákat keres egy ukrán utász egy DOK-ING gyártmányú MV-10 aknakeresővel a kelet-ukrajai Harkiv megyében levő Balaklia közelében 2024. április 1-jén, az Ukrajna elleni orosz háború harmadik évében
Taposóaknákat keres egy ukrán utász egy DOK-ING gyártmányú MV-10 aknakeresővel a kelet-ukrajai Harkiv megyében levő Balaklia közelében 2024. április 1-jén, az Ukrajna elleni orosz háború harmadik évében
Fotó: MTI/AP

 • Annalena Baerbock német külügyminiszter azt mondta, hogy „hangosan és tisztán hallották, amit a külügyminiszter mondott”, és Berlin arra fogja kérni a szövetségeseket, hogy ellenőrizzék, tudnak-e további légvédelmet biztosítani.
 • Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter kijelentette, hogy „jelentős fegyverszállítások és valódi biztonsági garanciák nélkül az Ukrajnával való egység és szolidaritás dicsőséges narratívája vékony és illékony cinizmusba mehet át”.
 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is megismételte a légvédelem szükségességét. „Ukrajna légvédelmi képességeinek megerősítése valóságos életmentést jelent” – mondta a közösségi médiában.
 • Jens Stoltenberg , a NATO főtitkára a miniszteri találkozó után hangsúlyozta, hogy többet kell tenni Ukrajna megsegítéséért. Mint mondta, a szövetségesek most ha visszamennek, megvizsgálják készleteiket, hogy tudnak-e több légvédelmi rendszert biztosítani. 
 • A NATO vezetője azt is elmondta, hogy a szövetségeseknek erősebb, szilárdabb keretet kell kialakítaniuk Ukrajna hosszú távú támogatására, így a segélyek kiszámíthatóbb alapon folytatódhatnak.
 • Harkiv regionális kormányzója, Oleh Szinjehubov azt mondta, hogy négyen meghaltak és 12-en megsebesültek az orosz dróntámadásokban.
 • Körülbelül 350 000 lakos maradt ma áram nélkül Harkiv régióban az éjszakai dróntámadást követően – közölte az ukrán energiaügyi minisztérium.
 • A francia elnök, Emmanuel Macron kijelentette, nincs kétsége afelől, hogy Oroszország célba veszi a párizsi olimpiát ezen a nyáron.
 • Oroszország Ukrajna elleni háborújának kezdete óta már 289 civil halt meg taposóaknáktól és más robbanóeszközöktől, köztük 15 gyermek - mondta el Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter csütörtökön az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek adott interjújában.(The Guardian, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Irányt váltott az USA: Ukrajnába küldi az új rakétáit
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 19:14
A hétvége első napjának főbb fejleményei.
Nemzetközi Visszatérhetnek a britek az EU-ba? Itt a válasz
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 15:13
Az üzleti ügyekért felelős brit miniszter szerint a Brexit tíz-húsz évre szóló program, ezért nem indokoltak azok a vélemények, hogy a folyamat sikertelen.
Nemzetközi Lelombozó hírt közölt a NASA
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 13:39
Elhalasztják a Boeing által tervezett űrhajó visszatérését.
Nemzetközi Tovább támad Izrael
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 12:24
Ezúttal a Gázai övezet középső részére, illetve a déli részén fekvő Rafah városára csaptak le.
Nemzetközi Putyin egy másik diktátorral kokettál
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 10:56
Dióhéjban az elmúlt órák eseményei.
Nemzetközi Német lap: Orbán Viktor meggyengült, engedményekre fog kényszerülni
Wéber Balázs | 2024. június 22. 10:17
A magyar kormányfő számára sem a bel-, sem a külpolitikában nem alakultak jól a dolgok a közelmúltban. Német lapértékelések szerint pénteken Olaf Scholz német kancellárhoz egy meggyengült miniszterelnök látogatott el, aki kénytelen lesz engedményeket tenni.
Nemzetközi Nem nyugszik Orbán Viktor szövetségese
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 09:53
A Hszi Csi-ping elnökölte Kína 41 katonai repülőgépe és drónja, illetve hét hajója közelítette meg Tajvant, és a légi járművek egy része át is lépte a Tajvani-szoros úgynevezett középvonalát, ami feltételes demarkációs vonalnak számít Tajvan és Kína között.
Nemzetközi Sokakat lelombozhat az amerikai bíróság döntése
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 08:22
Az amerikai legfelsőbb bíróság fenntartotta a családon belüli erőszak elkövetőire a fegyverbirtoklás tilalmát.
Nemzetközi Újabb fájdalmas ütéseket vitt be Ukrajna orosz területen
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
Nemzetközi A nap képe: Orbán Viktor vidáman jattol a fritzek főnökével
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 19:01
A magyar miniszterelnök nevezte így nemrég a németeket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG