4p

Brutális rémtetteket követtek el a palesztin terrorszervezet tagjai a tavaly október 7-én Dél-Izraelben végrehajtott támadásaik során beszámolók szerint.

A BBC mai cikke szerint bizonyítékokat látott és hallott a nők ellen elkövetett nemi erőszakról, szexuális erőszakról és csonkításról. Újságírója számos olyan emberrel beszélt, akik részt vettek a holttestek összegyűjtésében és azonosításában. Ők a szexuális jellegű támadások számos jelét (például zúzódások, eltört medencecsontok, vágások) látták, az áldozatok között pedig gyerekek és nyugdíjasok is voltak.

A Hamász-terrortámadás áldozatainak egyik emlékhelye a dél-izraeli Reeim közelében. Itt tartották a Nova zenei fesztivált, amelyen a támadók 364 embert mészároltak le 2023. október 7-én. Fotó: EPA/ABIR SULTAN
A Hamász-terrortámadás áldozatainak egyik emlékhelye a dél-izraeli Reeim közelében. Itt tartották a Nova zenei fesztivált, amelyen a támadók 364 embert mészároltak le 2023. október 7-én. Fotó: EPA/ABIR SULTAN

A Nova zenei fesztiválon egy szemtanú által készített videófelvétel, amelyet az izraeli rendőrség mutatott be újságíróknak, pedig tömeges nemi erőszakot, csonkítást, valamint egy áldozat kivégzését rögzítette.

Ezzel párhuzamosan a Hamász által a támadás napján készített felvételeken meztelen és véres nők láthatók. Ezek a felvételek, valamint a holttestekről később a helyszínen készült fotók azt sugallják, hogy a támadók szexuálisan bántalmazták áldozataikat.

A támadást csak kevés áldozat élte túl. A történteket ezért – az általuk elmondottak mellett – a holttesteket azonosító szakemberek, a temetésben résztvevők beszámolói, valamint a helyszínen készült videók és fotók alapján rekonstruálta a brit adó.

Az izraeli rendőrség közlése szerint sok túlélő csak nagyon nehezen beszél a történtekről, néhányuk pedig soha nem fog tanúskodni arról, amit látott vagy hallott. 18 fiatalt – köztük férfiakat és nőket – pszichiátrián kell kezelni. A túlélőket segítők egyike azt mondta, hogy néhányan már öngyilkosok lettek.

Az erőszakot elszenvedett nők számát nem tudták meghatározni, részben a holttestek állapota miatt, egyes források „áldozatok tucatjairól” beszéltek.

A vizsgálatban részt vevő egyik nyomozó szerint egyelőre nem lehet bizonyítani, hogy a nők elleni erőszak a támadás tervezett része volt, ugyanakkor, a Hamász-terroristák telefonjából kinyert adatok arra utalnak, hogy „minden szisztematikus” volt. Az izraeli kormány szerint a helyszínen talált dokumentumok is azt látszanak bizonyítani, hogy előre eltervezett szexuális erőszak történt.

Ezzel párhuzamosan az ENSZ egyik vizsgálata szintén azt állapította meg, hogy a Hamász-tagok valószínűleg szexuális erőszakot követtek el október 7-én.

A szélsőséges iszlamista szervezet tagadja az izraeli vádakat, szerintük harcosaik nem támadtak nőkre.

Az október 7-i terrortámadásban több mint 1100-an vesztették életüket, több mint 200 embert túszul ejtettek a terroristák. Az ezt követően indult izraeli ellencsapásokban eddig több mint 30 ezer palesztin vesztette életét gázai közlések szerint.      

A terrortámadásról itt írtunk részletesen:

Mindeközben továbbra sem hoztak eredményt a közvetítőkön keresztül zajló tárgyalások a Hamász és Izrael között egy esetleges tűzszünetről. Ennek súlyos következményei vannak a civil lakosságra nézve: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a Gázai övezet északi részén már gyerekek halnak éhen. A WHO munkatársai a helyszínen 10 ilyen esetet dokumentáltak. Múlt heti becslések szerint több mint félmillió palesztin van katasztrofális helyzetben az élelemhez jutást tekintve.

Segélyszervezetek szerint az izraeli hadsereg nem enged be megfelelő mennyiségű segélyt az övezetbe, és több esetben is tüzet nyitott a segélyszálló konvojokhoz siető emberekre: múlt csütörtökön 112-en vesztették életüket. Az izraeli hadsereg tagadja ezeket a vádakat, szerintük az emberek összetaposták egymást. Kórházi beszámolók szerint ugyanakkor az áldozatok többségének lőtt sebe volt.

A kritikus humanitárius helyzetről itt írtunk:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Joe Biden nem támogatja Izrael esetleges viszonttámadását
Privátbankár.hu | 2024. április 14. 18:07
Az éjszaka Izraelt ért iráni támadás miatt ma nem az ukrajnai, hanem az izraeli eseményeket gyűjtöttük össze. Háborús összefoglaló. 
Nemzetközi Olaszországban tovább emelték a nemzetbiztonsági készültséget
Privátbankár.hu | 2024. április 14. 16:37
Olaszországban a legmagasabb fokozatra emelték a nemzetbiztonsági készültséget az Izrael elleni iráni rakéta- és dróntámadást követően vasárnap. Giorgia Meloni rendkívüli egyeztetést hívott össze a G7-csoport államaival.
Nemzetközi Ennyibe kerül egy kalózhajó
Privátbankár.hu | 2024. április 14. 16:17
Szomáliai kalózok vasárnap kora reggel elengedték az MV Abdullah nevű eltérített hajót és 23 fős legénységét.
Nemzetközi Ferenc pápa is megszólalt, érdemes lenne megfogadni
Privátbankár.hu | 2024. április 14. 13:08
Ferenc pápa „nyomatékos felhívást” tett az „erőszakspirál” ellen, miután Irán rakéta- és dróntámadásst indított Izrael ellen, figyelmeztetve egy potenciális regionális háborúra.
Nemzetközi Irán bekérette a renitens nagyköveteket
Privátbankár.hu | 2024. április 14. 12:46
Irán behivatta az országban dolgozó brit, a francia és a német nagyköveteket.  
Nemzetközi A világ reakciója az iráni támadásra (frissítve)
Privátbankár.hu | 2024. április 14. 11:03
Sorra teszik meg nyilatkozataikat a világ országai az éjjel történt Izraelt érő izraeli támadással kapcsolatban. 
Nemzetközi Újabb rossz hír: a Hamász elutasította a fogolycsere és fegyverszüneti javaslatot
Privátbankár.hu | 2024. április 14. 10:46
Az iszlamista Hamász szélsőséges szervezet elutasította Izrael október 7-én a Gázai övezetbe hurcolt túszokat palesztin biztonsági foglyokra kicserélő és fegyverszüneti javaslatát - jelentette a külföldi biztonsági szolgálat, a Moszad vasárnap.
Nemzetközi Orosz behatolás a Republikánus Pártba – így segít Budapest
Káncz Csaba | 2024. április 14. 10:31
A demokraták évek óta figyelmeztetnek az orosz befolyásra a Trump által túszul ejtett Republikánus Pártban. Most azonban már a kongresszus néhány prominens republikánus tagja is megkongatja a vészharangot. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Drónok csaptak le éjjel a zaporizzsjai atomerőműre
Privátbankár.hu | 2024. április 14. 10:01
Miközben az orosz-ukrán háborúban is zajlanak az események, Irán éjjel megtámadta Izraelt. Háborús összefoglaló.
Nemzetközi Izrael újranyitotta légterét az éjszakai események után
Privátbankár.hu | 2024. április 14. 09:22
Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét az éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után - jelentette a reptéri hatóság.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG