2p

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongun, Észak-Korea vezetője kétórás négyszemközti megbeszélést is tartott.

Oroszország és a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) a két ország vezetőinek részvételével folytatott orosz-koreai tárgyalások eredményeit követően Átfogó Stratégiai Partnerségi Megállapodást kötött. A dokumentumot Vlagyimir Putyin orosz elnök és a KNDK elnöke, Kim Dzsongun írta alá – jelentette a Taszsz hírügynökség.

Az utóbbi időben felmelegedett a barátság Kim Dzsongun észak-koreai és Vlagyimir Puyin orosz vezető között
Az utóbbi időben felmelegedett a barátság Kim Dzsongun észak-koreai és Vlagyimir Puyin orosz vezető között
Fotó: KCNA

Amint azt Jurij Usakov orosz elnöki asszisztens korábban kifejtette, az új dokumentum az 1961-es barátsági és kölcsönös segítségnyújtási szerződést, a 2000-es barátsági és jószomszédi együttműködési szerződést, valamint a 2000-es és 2001-es moszkvai és phenjani nyilatkozatot váltja fel.

Usakov szerint az új dokumentum szükségességét a világ és a régió geopolitikai helyzetének mélyreható alakulása, valamint az Orosz Föderáció és a KNDK közötti kétoldalú kapcsolatokban az utóbbi időben bekövetkezett minőségi változások okozzák.

A Kreml képviselője megjegyezte, hogy az új dokumentum a nemzetközi jog minden alapelvének megfelel, nem konfrontatív jellegű, és nem irányul egyetlen ország ellen sem, hanem az északkelet-ázsiai térség nagyobb stabilitásának biztosítását célozza majd.

„Országaink közötti kapcsolatok egy új, magas szint időszakába lépnek, amely még a múlt századi koreai-szovjet kapcsolatok időszakával sem hasonlítható össze” – mondta a KNDK vezetője.

Meggyőződésének adott hangot, hogy Putyin látogatása során „a két ország lelkes barátsága monolitikusan megerősödik” - teszi hozzá a Taszsz.

A KNDK-vezető melegen üdvözölte vendégét a tárgyalások elején. Megjegyezte, hogy a mostani látogatás megerősíti az orosz-koreai kapcsolatok minőségét, amelyek a legnagyobb fejlődés időszakába érkeztek. Kim Dzsongun szerint ez a látogatás történelmi pillanat, és az orosz-koreai kapcsolatok történetében a legfontosabb stratégiai jelentőséggel bír.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Több ezer radikálist kapcsoltak le a párizsi olimpia előtt
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 13:44
A jövő héten kezdődő ötkarikás játékok előtt már mintegy három és fél ezer potenciálisan veszélyt jelentő személyt zártak ki az olimpiáról - jelentette ki a francia belügyminiszter.
Nemzetközi Kreml: Az orosz rakéták célpontjaivá válhatnak az európai fővárosok
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 17:59
Donyeckben ismét emberéleteket követelt az orosz-ukrajnai háború. A nap összefoglalója. 
Nemzetközi Ivanka Trump: "Édesanyám vigyázott tegnap fentről édesapámra"
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 16:47
Donald Trump lánya, Ivanka is posztolt a tegnap történekről. Szerinte édesanyja tegnap őrangyalt játszott. 
Nemzetközi Lilában tündököl Katalin hercegné a wimbledoni teniszdöntőn
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 16:11
Már tegnap bejelentette a királyi palota, hogy ma részt vesz a wimbledoni tenisztorna döntőjén, ahol a hagyományokhoz hűen ő adja át majd a fődíjat a nyertesnek. Lila ruhájában elegáns, ahogy mindig. 
Nemzetközi Amerika legnépszerűbb fegyverével követték el a merényletet
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 15:17
Sokan a fegyverviselési jog szimbólumaként emlegetik azt a fegyvert, amivel a a 20 éves Thomas Matthew Crooks merényletet követett el Donald Trump ellen tegnap. 
Nemzetközi Tovább szigorították az emberkereskedelmi irányelveket
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 14:13
Életbe lépett vasárnap az emberkereskedelem megelőzéséről és az ellene folytatott küzdelemről, valamint az áldozatok védelméről szóló európai uniós irányelv szigorításokat tartalmazó módosítása - tudatta az Európai Bizottság közleményben.
Nemzetközi A Kreml érdekeseket mondott Trump merénylete kapcsán
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 13:46
Oroszország elítéli az erőszak minden megnyilvánulását a politikai harc során - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára a Donald Trump volt amerikai államfő és jelenlegi republikánus elnökjelölt-aspiráns ellen elkövetett merénylettel összefüggésben.
Nemzetközi Donald Trump hosszú listára került fel az ellene elkövetett merénylettel
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 12:13
Gyakran törnek az USA első emberének életére olyan személyek vagy erők, akik igyekeznek megváltoztatni az utóbbi 100 évben kialakult világképet. Ebből a szempontból ők előzik meg Donald Trumpot. 
Nemzetközi Már a titkosszolgálat hibáiról beszélnek - beidézik az igazgatót
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 11:26
Az amerikai képviselőház felügyeleti bizottsága beidézi a titkosszolgálat igazgatóját, hogy tanúskodjon a július 22-i tárgyaláson.
Nemzetközi Ma ismét megjelenik a nyilvánosság előtt Katalin hercegné
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 10:46
Bevállalja a wimbledoni tenisztorna döntője utáni részvételt. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG