1p
Az idén 25 éves Budapest Bank 11,1 milliárd forintot bukott a végtörlesztésen, köszönhetően annak, hogy az érintett ügyfelek több mint negyede élt a kedvezményes árfolyamon történő visszafizetés lehetőségével. Ezt ellensúlyozta a javuló portfólió, ami miatt így kevesebb céltartalékot kellett képezni, mint korábban. 9,6 milliárd forint lett az adózott eredmény.

A továbbra is kedvezőtlen gazdasági körülmények valamint a folyamatosan változó szabályozói környezet ellenére 2011-ben is megőrizte nyereségességét a Budapest Bank.

9,6 milliárd forint - adózás után

A magyar számviteli szabályok szerint készült, konszolidált (nem auditált) éves beszámolója alapján a pénzintézet mérlegfőösszege szinten maradt, és az előző évit megközelítő 9,6 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el 2011-ben. Ugyancsak szinten maradt a bankcsoport ügyfelekkel szembeni kötelezettségállománya és követelésállománya.

 

„2012-re megfontolt növekedési terveket fogalmaztunk meg; felelős hitelezési alapelveink mentén fenntartható növekedést tűztünk ki célul a kulcsszegmensekben” - mondta Zolnai György, a Budapest Bank elnök-vezérigazgatója.

Az elmúlt évben a jelentős árfolyam-ingadozások miatt fizetési nehézségekkel küzdő ügyfelek, a gazdaság stagnálása és a folyamatosan változó szabályozói környezet egyaránt nehezítette a bankszektor helyzetét.

A pénzintézet a számára legfontosabb területeken – így a vállalati hitelezésben és lízingben, a jelzáloghitelezésben valamint a hitelkártya-szegmensben – növekedést ért el. A bank céltartalék-ráfordításai a tavalyi évben 8%-kal 31,8 milliárd forintra csökkentek. A portfólió javulása miatt csökkenő tartalékképzés ellensúlyozta a deviza jelzáloghitelek egyösszegű végtörlesztésén elszenvedett 11,1 milliárd forintos veszteséget. A működési költségek szinten maradtak (37 milliárd forint, 3%-os növekedés).  A bankcsoport ügyfelekkel szembeni kötelezettségállománya (739 milliárd forint, 2%-os növekedés) és ügyfelekkel szembeni követelésállománya (646 milliárd forint, 1%-os csökkenés) nem változott számottevően.

A bank lakossági hitelállománya szinten maradt (485 milliárd forint), ezen belül a jelzáloghitelek állományában szintén nem történt jelentős változás (226 milliárd forint, 1%-os növekedés). A pénzintézetnél a végtörlesztés lehetőségével az arra jogosult deviza jelzáloghiteles ügyfelek mintegy 27%-a élt. A bank 2011-ben több mint háromszor annyi új jelzáloghitelt helyezett ki (10 milliárd forint), mint az előző évben, ami elsősorban a piacon egyedülálló Egyenlítő Hitelnek köszönhető.  Az autóhitel-állomány szinten maradt (148 milliárd forint).

A fedezetlen hitelek állománya 4%-kal 104 milliárd forintra csökkent, miközben az új kihelyezések tekintetében növekedést ért el a pénzintézet. Különösen az új hitelkártya-kibocsátások területén volt eredményes a bank: a sikeres ügyfélállomány átvételek (Credigen) és partnerprogramok (TESCO-val kötött megállapodás) nyomán a pénzintézet 55 000 új hitelkártyát bocsátott ki 2011-ben.

A magyar kkv-kre koncentrálnak

A Budapest Bank Business, a pénzintézet kis- és közepes vállalatokra szakosodott üzletágának kihelyezett hitelállománya (a lízing üzletág nélkül) 12%-kal (243 milliárd forintra) nőtt 2010 év végéhez képest. A kihelyezett új lízingállomány csaknem háromszorozódott és 14,1 milliárd forintra növekedett.

A vállalati portfolió több mint 80 százalékát a kis- és középvállalkozások alkotják, amelyek 90 százaléka magyar vállalat. Az eredményességhez az innovatív új szolgáltatások is hozzájárultak, többek között az Eximbankkal kötött egyedi refinanszírozási hitelkeret-szerződés, a Széchenyi kártya programhoz való csatlakozás valamint az EIF-fel (European Investment Fund) 2011-ben kötött portfóliógarancia-megállapodás. A vállalati stratégia 2012-es fókuszában továbbra is az agrárium, az exportra termelő és a feldolgozó cégek állnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG