1p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Amerika fut a pénze után. Eltitkolt vagyonok nyomában az Egyesült Államok. A magyarországi pénzintézeteknek is jelenteniük kell, ha ügyfelük amerikai állampolgár.

A FATCA-szabályozásnak kell megfelelniük a magyarországi pénzügyi szolgáltatóknak. A FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act) előírja a külföldi (nem amerikai) pénzügyi intézményeknek, hogy az ügyfeleiket azonosítsák, és az azonosított amerikai ügyfelek számláiról rendszeresen jelentést tegyenek az amerikai adóhatóságnak. A szabályozás célja az amerikai adózók külföldön tartott – adott esetben eltitkolt – jövedelmeinek feltérképezése, az amerikai adóztatás hatékonyságának növelése érdekében.

Magyarország is csatlakozik

Veszprémi István, a Deloitte adópartnere szerint az elmúlt időszakban felgyorsultak az események. Nemrégiben megjelent a végleges szabályozás, Magyarország pedig egy kétoldalú egyezmény aláírására készül az Egyesült Államokkal. A hazai pénzintézeteknek – bankoknak és biztosítóknak egyaránt - a jövőben az egyezmény szövegét, illetve az egyezmény alapján megszülető hazai jogszabályokat is figyelembe kell majd venniük az amerikai számlatulajdonosok jelentésénél, miközben a piac szereplői a jövőben várhatóan nem az amerikai adóhivatal, hanem a NAV felé tartoznak majd jelentési kötelezettséggel. Ez a szabályozás könnyebbséget jelenthet az intézményeknek más országokhoz képest. Az egyezményt már a nyáron aláírhatják, így ősszel elkészülhet a törvényi szabályozás. Mindez azért is fontos, mert a rendszernek 2014 január elsejétől már működnie kell.

Már készülni kell

A Deloitte szerint, bár fél évvel csúszik a rendszer indulása, a FATCA-megfelelésre már el kell kezdeni a felkészülést. Jövő január elsejétől ugyanis el kell kezdeni a meglévő számlák átvilágítását. Ráadásul ha Magyarország a mostani tervek szerint állapodik meg a rendszerről, akkor a jövőben a bankok és a biztosítók mellett klasszikus banki tevékenységet végző pénzügyi intézmények mellett a befektetési társaságokra (brókercégek, alapkezelők, letétkezelők) is vonatkozik a jelentési kötelezettség. Mivel a biztosítók és kötvénytulajdonosok között – eltérően a banki ügyfelektől – nem jellemző az aktív ügyfél-kapcsolattartás a meglévő ügyfelek átvilágítás kihívásokat jelent majd a gyakorlatban, az új ügyfelek esetében pedig a szerződéskötési folyamatba kell majd plusz elemeket építeni.     

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Megszólaltak a bankvezérek: a legérdekesebb kérdést szóba se kellett hozni
Gáspár András | 2023. szeptember 21. 16:53
A magyar bankok jó bőrben vannak, ahogy általában az európai bankszektor is – a jövedelmezőség jól alakul, kérdés, hogy ebből mennyit faragnak le bankadókkal. Az eltűnt bankbetétek egy részét állampapírba, befektetési alapba tették az emberek, de egy másik részét kénytelenek voltak felélni. Jobb lenne, ha az állam nem akkor adna támogatást a vállalatoknak, amikor egyébként is megy a szekér, hanem akkor, amikor szűkös idők járnak. A bankadó emeléséről szó sem volt a bankvezérek kerekasztalán, mert az élet (és a Fidesz-frakció) pár óra alatt elsodorta Varga Mihály ötletét.
Pénzügyi szektor Nagy volt a tolongás az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-kibocsátásán
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 13:43
Tizennégy milliárd forint értékben bocsátottak ki jelzáloglevelet.
Pénzügyi szektor Betelt a pohár az MNB-nél és szigorú döntést hoztak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 10:48
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a Global Faktor Zrt. hitel és pénzkölcsön nyújtására vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását -  tájékoztatta a jegybank szerdán az MTI-t.
Pénzügyi szektor Megint lecsapott az MNB, eltörölteti ezt a céget
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 13:50
Az MNB az ONEY Magyarország Pénzügyi Szolgáltató Zrt. kérelmére visszavonta a társaság engedélyét és elrendelte annak végelszámolását. A fogyasztási hitelező pénzügyi vállalkozás teljesítő és nem fizető hiteleit már korábban egyéb piaci szereplők számára adta át.
Pénzügyi szektor Ide menekítették a pénzt sokan augusztusban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 13:25
Augusztusban 3,2 százalékkal, azaz 382 milliárd forinttal 12 296 milliárd forintra nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) hétfőn.
Pénzügyi szektor Ismét szép eredményt ért el az Intesa Sanpaolo
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 14. 14:03
A bankcsoport az európai rangsor élére került a befektetői és elemzői kapcsolatok, valamint az ESG-szempontok terén.
Pénzügyi szektor Az MNB szerint ismét terjednek a devizahitelek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 6. 12:34
A nemzetközi trendekbe beleilleszkedve lassul a hitelezés dinamikája mind a lakossági mind a vállalati szegmensben Magyarországon, előre tekintve ugyanakkor a hitelezés élénkülése várható - összegezte Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője, aki a jegybank legújabb kiadványát mutatta be a hitelezési folyamatokról online sajtótájékoztatón szerdán.
Pénzügyi szektor Lépett az MNB: milliókat spórolhat a lakáshitelesek egy része
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 5. 12:59
Egy új szabálynak köszönhetően egy 20 millió forintos, 20 évre felvett hitel esetében a havi törlesztőrészlet 175 ezer forintról 150 ezer forintra csökkenhet. 
Pénzügyi szektor Itt a fordulat? Csak feleannyi állampapírt tudtak eladni, mint remélték
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 30. 12:24
Eddig vitték, mint a cukrot, de megtörni látszik a lendület.
Pénzügyi szektor A hitelesek milliókhoz juthatnának a kamatváltással
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 29. 10:22
Lszszerű lehet az ötéves kamatfixálást választani. Ezeknél a konstrukcióknál ugyanis a mostani magas törlesztőrészlet egészen bizonyosan csak öt évig áll fenn, azt követően a hitel kamata könnyen lehet, hogy csökkenni fog. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG