<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyre többen fizetnek külföldön is bankkártyával, mert az egyre biztonságosabbá válik, és kényelmesebb is. A Mastercard ezért a honlapján új szolgáltatást indított, amely az utazás tervezését segíti egy országonkénti infografika segítségével. Az oldalon a világ majdnem minden országáról találhatóak érdekességek: Tunéziában a bazárban is fizethetünk kártyával, sőt Thaiföldön a masszázsért is elfogadják a kártyát.

Eddig több mint 2500 kártyabirtokos töltötte ki a kártyatársaság kérdőívét összesen 68 országból, és ebből kiderült többek között, hogy a kártyás utazó élete az Egyesült Államokban, Izlandon, Luxemburgban, Észtországban és Új-Zélandon a legkényelmesebb, míg a legelmaradottabb ország ebből a szempontból – talán nem meglepő módon - Kelet-Timor, Afganisztán és Kuba.

Akár már a bazárban is fizethet kártyával

Az oldalon a világ majdnem minden országáról találhatóak érdekességek: Thaiföldön még a masszázst is fizethetjük kártyával, Kambodzsában pedig volt olyan eset, hogy a mechanikus kártyalehúzót telefonos banki kóddal kombinálták. Tunéziában pedig a bazárban ért kellemes meglepetés egy utazót: „Egy tunéziai oázisban minden gond nélkül fizethettem kártyával bagatell összeget.“

A legtöbb értékelés eddig Horvátországból, Ausztriából és Olaszországból érkezett a honlapra, így ezekről a gyakran látogatott országokról már alapos ismeretek állnak rendelkezésre az oldalon.

A többi európai országhoz hasonlóan Horvátországban kereskedők általában nem számítanak fel külön díjat a kártyás fizetésért, igaz, a magánszállásadók azért még készpénzben kérik el az apartman díját. A forgalmasabb helyeken azonban biztosan találunk ATM-eket.

A magyarok utazási szokásai mellett hasznos tapasztalatokra is szert tehetünk

A magyarok a világ több mint 170 országában használják kártyájukat fizetésre, köztük Haitin, Zimbabwében és a Cook Szigeteken. A MasterCard adatai szerint sorrendben Ausztriában, Németországban, Olaszországban, az Egyesült Államokban és Franciaországban költjük a legtöbbet.

Az egyik legkedveltebb téli úti célról, Ausztriáról például eddig 216 kártyabirtokos osztotta meg kártyás tapasztalatait. Véleményük szerint a kártyaelfogadás színvonala nyugati szomszédunknál jó, lényegében pusztán egy bankkártyával is el lehet boldogulni, de az utazónak némi készpénzre is szüksége lesz biztonsági tartalékként.

A tapasztalatokat összegző weboldal szerint a válaszadók 60 százalékban tudtak bankkártyával fizetni. Általános tapasztalat, hogy Ausztriában a síbérletet már sok helyen bankkártyával is lehet fizetni, de a sípályára továbbra sem árt némi tartalék készpénzt magunkkal vinni.

Szlovákiáról és Olaszországról is sok tapasztalat gyűlt már össze

A hazai sízőknek nem ismeretlen terep Szlovákia sem, ahol a viszonyok sokban hasonlítanak a magyarországihoz. Az utazók általánosan jónak ítélték meg az elfogadást, több mint 70 százalékban fizettek kártyával, sőt több helyen még PayPass terminált is találtak. Az éttermekben előfordulhat, hogy a kártyás fizetéshez minimum költés van meghatározva. Érdemes megemlíteni, hogy a pozsonyi tömegközlekedés MasterCard PayPass kártyával is használható.

Eddig 143 kártyabirtokos osztotta meg a tapasztalatait az olaszországi kártyahasználatról, ők a kiadásaikat átlagosan 64 százalékban fizették kártyával. Ebben az országban a kártyaelfogadással adódhatnak kisebb problémák, de sem a kártyahasználathoz kötött minimumösszegről, sem külön kártyás díjról nem számoltak be jelentősebb arányban a kártyabirtokosok.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A kétszámjegyű infláció küszöbén rálépnek a kamatfékre Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 11:32
Egy sikeres évtized és egy sikeres válságkezelés van a magyar gazdaság mögött. Ugyanakkor a koronavírus, majd az orosz-ukrán háború három területen is az egyensúlyok felborulását okozta, amit egy kétéves programmal kell helyreállítani - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke.
Pénzügyi szektor Brutál forgalommal indult az első magyar decentralizált kriptotőzsde
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 09:44
A magyarok nyitottak az új pénzügyi lehetőségekre, már ami a kriptodevizákat illeti. 
Pénzügyi szektor 10-ből 8 bank emelte a kamatokat: tovább drágulnak a kölcsönök
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 14:37
Egy hónap alatt átlagosan 1,17 százalékponttal emelkedett a személyi kölcsön kamata.
Pénzügyi szektor A szegényeket támogatja az Erste
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 09:26
Tavaly 47 millió eurót adtak a fenntartható jólét és banki szolgáltatásokhoz való hozzáférés támogatására.
Pénzügyi szektor Fél milliárd forintos osztalékot fizet a BÉT
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:50
Megtartotta éves rendes közgyűlését a budapesti tőzsde üzemeltetője.
Pénzügyi szektor Nagy Márton belengette, hogy újraindul a Növekedési Hitelprogram
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:47
Válságkezelési menedzser akar lenni a miniszterjelölt.
Pénzügyi szektor Érdemes megint bankbetétbe tenni a forintjainkat?
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 13:41
Érdekes módon még a devizabetéteknél sem árt körülnézni.
Pénzügyi szektor Háborús következményként hízhat tovább Mészáros Lőrincék óriásbankja
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 09:46
A Magyar Bankholdingé lesz a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország mintegy 330 milliárd forintos hitelállománya, ő nyújtotta be ugyanis a legjobb ajánlatot a végelszámolást végző PSFN Kft.-nek
Pénzügyi szektor 25 év, 3 millió szerződés, 1,5 millió megvalósult lakásálom
Privátbankár.hu | 2022. május 15. 14:56
A Fundamenta negyedszázaddal ezelőtt kezdte meg működését.
Pénzügyi szektor MNB-alelnök: jelentős kockázata van a kemény földet érésnek
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 11:22
Az infláció pedig nem kérdés, hogy "tartós". Viszont 4 százalék körüli növekedés "benne van" a magyar gazdaságban Virág Barnabás szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló