<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A devizahitelesek megmentéséről harsog a politika, miközben a forinthitelesek pont ugyanakkora bajban vannak. A végtörlesztés után is töretlenül nőtt a problémás hitelek aránya - hol lehet a hiba?

Újabb és újabb mentőmódszereket találnak ki vagy terveznek a devizahitelesek számára, most is folyik egy ezzel kapcsolatos politikai szócsata, amelyről még nem tudni, mikor és mi lesz a vége. A legújabb hírek szerint az Alkotmánybíróság ismét tárgyalni kezdi a devizahitelesek ügyét, és e testület döntésére vár a politika, hogy újra a Parlament elé vigye a kérdést.

Eközben a forintalapú jelzáloghitelesek megsegítéséről senki nem beszél. Pedig náluk majdnem ugyanannyi a problémás, 90 napon túl nem fizető hitelek aránya (értékalapon, a milliárd forintban az MNB által megadott hitelösszegek megoszlásából számolva), mint a devizahiteleknél. A szabad felhasználású hiteleknél egy kicsit magasabb, a lakáscélú hiteleknél egy kicsit alacsonyabb, de nincs lényeges különbség.

A trendek is ugyanabba az irányba mutatnak: a forintos és a devizás adósoknál egyformán a helyzet további romlása figyelhető meg, ráadásul utóbbiaknál az eddig mentőprogramok – végtörlesztés, árfolyamgát – ellenére. Ezért mondja azt sok közgazdász, hogy a devizahitelek körüli folyamatos botrány csak politikai célokat szolgál, a probléma valójában a gazdasági növekedéssel, a tisztességesen fizető munkahelyek hiányával, a szegénység terjedésével van, nem elsősorban a devizahitelekkel.

Ez a felismerés persze nem vigasztalja azokat, akiknek a törlesztőrészlete kétszeresére növekedett, de azokat sem, akik korábban forintban adósodtak el, mégis bajba kerültek. A devizahitelesekből egyébként jóval több van, az összes piaci jelzáloghitel mintegy 77 százaléka, de a forinthitelek is ezermilliárd forint felett voltak szeptember végén.

Amint említettük, az eddigi mentőprogramok ellenére is nőtt a problémás devizahitelek száma, ami utólag is igazolja azokat a – józan paraszti ésszel is könnyen belátható – kritikákat, amelyek szerint a végtörlesztés azokon segített, akiknek valójában nem volt szüksége segítségre. Jól látható ez a grafikonon, amelyen 2012 első felében, tehát közvetlenül a végtörlesztés után is ütemesen tovább nőtt a problémás állomány.

(A Nap grafikonja-sorozat további részeit itt olvashatja.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A hitelmoratóriumban lévők is felvettek új hiteleket
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:36
A jegybank alelnöke is kiemelte – csak az vegye igénybe a hitelmoratórium hosszabbítását, akinek valóban szüksége van rá.
Pénzügyi szektor Drágulnak egyes lakáshitelek, de vajon mennyivel?
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 17:13
A Magyar Nemzeti Bank folytatta és folytatja az alapkamat emelését, s ez a pénzpiaci kamatszintek gyorsuló emelkedését hozta magával. Ebben a helyzetben a bankok stratégiát váltottak: a korábbi szelektív emelés helyét az általános drágítás vette át a lakáshiteleknél. A versenyt most az mutatja, hogy 1-1 szegmensben fenntartják kedvező kamatajánlataikat a bankok. Ezeket megtalálni csak a hitelek összehasonlításával lehet.
Pénzügyi szektor Jól járhatnak az Erste Bank és a Deutsche Leasing ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 12:39
A két hitelintézet partnersége eredményeként a hazai vállalkozások a lízingkonstrukciók teljes köréhez hozzáférnek a társaságoknál, az ügyfelek kiszolgálása még hatékonyabbá válik. 
Pénzügyi szektor Üzbegisztánban terjeszkedik az OTP Bank
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 29. 16:16
Az üzbég Ipoteka Bankban szerzhetnek többségi tulajdont.
Pénzügyi szektor Több magyar bank is jól vizsgázott a Moody's-nál
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 28. 16:21
Hat pénzintézetet is felminősítettek.
Pénzügyi szektor Jobb osztályzatot kapott az OTP orosz érdekeltsége
MTI | 2021. szeptember 24. 06:25
Javította az OTP Bank oroszországi leánybankjának alapszintű hitelképességi mutatóját csütörtökön a Fitch Ratings, elsősorban az orosz OTP-érdekeltség megfelelő tőkehelyzetével indokolva a lépést.
Pénzügyi szektor Elindult a Széchenyi Lízing GO!
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 21. 15:29
A széles körűen felhasználható, kiemelten kedvező feltételű Széchenyi Lízing GO! az állami támogatásnak köszönhetően évi FIX 0,5 százalékos kamat mellett érhető el a vállalkozások számára.
Pénzügyi szektor Bécsben jártak a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny legjobbjai
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 13:19
Az egyik támogató, az Erste Bank az első két idényben az 1-3. helyen végzett csapatokat és tanáraikat hívta meg egynapos tanulmányútra az osztrák fővárosba. Amelynek fő programjaként a diákok a bank pénzügyi edukációs központjában hajtottak végre játékos gyakorlatokat.
Pénzügyi szektor Közelről vizsgálja majd a jegybank, hogy mi lesz a moratóriumosok törlesztőrészleteivel
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 13:37
Az MNB 16 pénzügyi intézményt érintő témavizsgálatban tekinti át, hogy a hitelintézetek hogyan módosítják majd a törlesztési moratórium lejárta után az érintett lakossági hitelszerződések futamidejét.
Pénzügyi szektor A kereskedők örülnek a hitelmoratórium meghosszabbításának
MTI | 2021. szeptember 14. 08:32
Mert így nem kell szűkölködniük a napi fogyasztási javakban az eladósodottaknak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos