<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A devizahitelesek megmentéséről harsog a politika, miközben a forinthitelesek pont ugyanakkora bajban vannak. A végtörlesztés után is töretlenül nőtt a problémás hitelek aránya - hol lehet a hiba?

Újabb és újabb mentőmódszereket találnak ki vagy terveznek a devizahitelesek számára, most is folyik egy ezzel kapcsolatos politikai szócsata, amelyről még nem tudni, mikor és mi lesz a vége. A legújabb hírek szerint az Alkotmánybíróság ismét tárgyalni kezdi a devizahitelesek ügyét, és e testület döntésére vár a politika, hogy újra a Parlament elé vigye a kérdést.

Eközben a forintalapú jelzáloghitelesek megsegítéséről senki nem beszél. Pedig náluk majdnem ugyanannyi a problémás, 90 napon túl nem fizető hitelek aránya (értékalapon, a milliárd forintban az MNB által megadott hitelösszegek megoszlásából számolva), mint a devizahiteleknél. A szabad felhasználású hiteleknél egy kicsit magasabb, a lakáscélú hiteleknél egy kicsit alacsonyabb, de nincs lényeges különbség.

A trendek is ugyanabba az irányba mutatnak: a forintos és a devizás adósoknál egyformán a helyzet további romlása figyelhető meg, ráadásul utóbbiaknál az eddig mentőprogramok – végtörlesztés, árfolyamgát – ellenére. Ezért mondja azt sok közgazdász, hogy a devizahitelek körüli folyamatos botrány csak politikai célokat szolgál, a probléma valójában a gazdasági növekedéssel, a tisztességesen fizető munkahelyek hiányával, a szegénység terjedésével van, nem elsősorban a devizahitelekkel.

Ez a felismerés persze nem vigasztalja azokat, akiknek a törlesztőrészlete kétszeresére növekedett, de azokat sem, akik korábban forintban adósodtak el, mégis bajba kerültek. A devizahitelesekből egyébként jóval több van, az összes piaci jelzáloghitel mintegy 77 százaléka, de a forinthitelek is ezermilliárd forint felett voltak szeptember végén.

Amint említettük, az eddigi mentőprogramok ellenére is nőtt a problémás devizahitelek száma, ami utólag is igazolja azokat a – józan paraszti ésszel is könnyen belátható – kritikákat, amelyek szerint a végtörlesztés azokon segített, akiknek valójában nem volt szüksége segítségre. Jól látható ez a grafikonon, amelyen 2012 első felében, tehát közvetlenül a végtörlesztés után is ütemesen tovább nőtt a problémás állomány.

(A Nap grafikonja-sorozat további részeit itt olvashatja.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A szegényeket támogatja az Erste
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 09:26
Tavaly 47 millió eurót adtak a fenntartható jólét és banki szolgáltatásokhoz való hozzáférés támogatására.
Pénzügyi szektor Fél milliárd forintos osztalékot fizet a BÉT
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:50
Megtartotta éves rendes közgyűlését a budapesti tőzsde üzemeltetője.
Pénzügyi szektor Nagy Márton belengette, hogy újraindul a Növekedési Hitelprogram
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:47
Válságkezelési menedzser akar lenni a miniszterjelölt.
Pénzügyi szektor Érdemes megint bankbetétbe tenni a forintjainkat?
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 13:41
Érdekes módon még a devizabetéteknél sem árt körülnézni.
Pénzügyi szektor Háborús következményként hízhat tovább Mészáros Lőrincék óriásbankja
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 09:46
A Magyar Bankholdingé lesz a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország mintegy 330 milliárd forintos hitelállománya, ő nyújtotta be ugyanis a legjobb ajánlatot a végelszámolást végző PSFN Kft.-nek
Pénzügyi szektor 25 év, 3 millió szerződés, 1,5 millió megvalósult lakásálom
Privátbankár.hu | 2022. május 15. 14:56
A Fundamenta negyedszázaddal ezelőtt kezdte meg működését.
Pénzügyi szektor MNB-alelnök: jelentős kockázata van a kemény földet érésnek
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 11:22
Az infláció pedig nem kérdés, hogy "tartós". Viszont 4 százalék körüli növekedés "benne van" a magyar gazdaságban Virág Barnabás szerint.
Pénzügyi szektor Az OTP ismét nagyot esett a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2022. május 10. 18:10
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 898,62 pontos, 2,16 százalékos csökkenéssel, 40 663,48 ponton zárt kedden.
Pénzügyi szektor Megugrottak a kamatok, nőtt a betétállomány
Privátbankár.hu | 2022. május 10. 10:49
A szárnyaló infláció miatt a betéti kamatok is érezhetően nőni kezdtek, amire reagáltak a megtakarítók. Egyetlen hónap alatt 40 százalékkal nőtt a lekötött lakossági betétek összege a bankokban.
Pénzügyi szektor Ezért döntenek sokan a magán egészségügyi ellátás mellett
Privátbankár.hu | 2022. május 9. 10:52
A gyorsaság és a kényelem a legfontosabb szempont.
hírlevél
Ingatlantájoló