1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A 2010-es 21,8 millió euró után 2011-ben 566,6 millió euró, azaz mintegy 164,3 milliárd forint volt az Erste Bank vesztesége Magyarországon, azonban előrelátó volt, még novemberben 600 millió euróval emelte alaptőkéjét. A végtörlesztésre ősszel képzett 200 millió eurós tartalék elegendőnek bizonyult, de nagy összegű egyéb tartalékot is képeztek a rossz hazai kilátások miatt. Az Erste Group csoportszinten javított az utolsó negyedévben.

Nem véletlenül zárt be fiókokat tavaly az Erste Bank Magyarországon: kockázati céltartalékai nagy mértékben, 244,3 millió euróról 567,7 millió euróval 812,0 millió euróra növekedtek tavaly a rendkívüli egyszeri céltartalék-képzés folyományaként. A lakossági devizahitelek kedvezményes végtörlesztéséből származó várható veszteségek ellensúlyozására 200 millió euró céltartalékot képzett a cég még tavaly. Emellett „a magyar gazdaság kilátásai és a magyarországi politikai környezet bizonytalansága miatt további céltartalék került megképzésre a nem teljesítő hitelek fedezeti arányának javítása érdekében” – írja a cég közleménye.

Kevesebb bevétel a magyarországi lakossági devizabetétekből

A magyarországi lakossági, valamint kis- és középvállalati üzletágban elért nettó kamatbevétel a 2010-es 387,1 millió euróhoz képest 15,6 millió eurós, azaz négy százalékos (a devizahatásokkal korrigáltan 5,5 százalékos) javulást mutat, és 402,7 millió eurót tett ki 2011-ben. A nettó kereskedési eredmény 23,2 millió euróról 19,1 millió euróra esett vissza – azaz 4,1 millió euróval, vagy 17,8 százalékkal csökkent, főként a lakossági devizaállományból származó bevételek zsugorodása miatt.

A működési kiadások szinte változatlan értéket mutattak 200,5 millió euróval, annak ellenére, hogy 11,6 millió euró szerkezetátalakítási tartalékot képeztek. Az üzemi eredmény az előző évi 305,5 millió euróról 13,6 millió eurós, vagyis 4,4 százalékkal (devizahatásokkal korrigálva 5,9 százalékkal) bővült és 319,1 millió euró lett. Pozitív hatást jelentett, hogy a végtörlesztés költségeinek egy része leírható a bankadóból, másrészről azonban negatív hatásként jelentkezett az, hogy a hitelfedezettel kapcsolatos leírások és a szerkezetátalakítási költségek emelkedése miatt nagyobb leírásokat kellett végrehajtani.

A kisebbségi érdekeltségek levonása utáni nettó eredmény -566,6 millió eurót tett ki (szemben a 2010. év egészére számolt 21,8 millió eurós veszteséggel). A bank 2011 novemberében 600 millió euró (290 forintos euróáron 174 milliárd forint) értékben emelt tőkét. A jelenlegi profitpálya és a magyar gazdaság kilátásaira vonatkozó előrejelzések alapján a még a könyvekben szereplő 312,7 millió euró értékű goodwillt teljes egészében leírták és elszámolták még 2011 harmadik negyedévében.

A csoport javított az utolsó negyedévben

Csoportszinten az Erste Groupnál a működési bevétel terén jelentkező enyhe visszaesés és az üzemi kiadásoknál jelentkező szerény növekedés következtében az üzemi eredmény 4,2 százalékkal csökkent, a 2010-es 3786,8 millió euróról 3627,6 millió euróra. A nettó kamatbevétel terén jelentkező enyhe, 2,4 százalékos (5569 millió euróra történő) növekedés ellensúlyozta a nettó díj- és jutalékbevétel terén elszenvedett (három százalékos, 1787,2 millió euróra történő) visszaesést, de a nettó kereskedési eredmény (62 százalékkal 122,3 millió euróra történő) csökkenését már nem tudta tompítani.(Táblázatok a cikk cégén.)

A kisebbségi részesedések levonása utáni nettó veszteség 718,9 millió eurót ért el, úgy, hogy az utolsó negyedévben a veszteség csökkent. A tavalyi különleges évnek számít a rendkívüli tételek, különösen a goodwill leírások és a terven felüli kockázati céltartalék-képzés miatt – írja a cégcsoport közleménye. Az azt megelőző évben az Erste Group 878,7 milliós éves nyereségről számolhatott be. A készpénzeszközökre vetített részvényenkénti nyereség 2011-ben 0,42 euró volt (mérleg szerinti EPS: -2,28 euró) az előző évi 2,17 eurós EPS-sel szemben (ami mérleg szerint 1,97 eurónak felelt meg).

A részvényár azt mondja, pozitív volt a meglepetés

Úgy tűnik, a részvénypiac ennél rosszabb eredményre számított, a Bloomberg szerint ugyanis a bankcsoport részvénye a Bécsi Értéktőzsdén (EBS:AV) 4,5 százalékos emelkedéssel nyitott szerdán. Az utóbbi egy évben ugyanakkor 49,6 százalékkal csökkent a részvény ára.

A várakozások szerint az Erste Group alappiacainak többsége növekedésről számolhat majd be 2012-ben, ám ez némiképp elmarad a 2011. évi ütemtől, mivel az euróövezet kilátásai is romlani kezdtek 2011. második félévében. Negatív teljesítmény csak Magyarország és Horvátország esetében valószínűsíthető, de a visszaesés vélhetően enyhe marad – írja a gyorsjelentés utáni közlemény. Így az Erste Group 2012-ben enyhén növekvő működési eredményre számít, amelyet az egyes alappiacokon jelentkező hitelállomány-növekedés és további költségcsökkentés vezérel majd

Ennél már csak jobb jöhet?

A kockázati költségek az előrejelzések szerint csökkenő tendenciát mutatnak 2012-ben, mivel egyes rendkívüli tételek – például a Magyarországon végrehajtott egyszeri 450 millió eurós tartalékképzés – már nem jelentkeznek újból. Az Erste Group azzal számol, hogy Európai Bankhatóság által megszabott kilenc százalékos tőkekövetelményt túl is szárnyalja majd június 30-át követően.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG