<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A magyar faktorpiac fellendülését eredményezheti, hogy e finanszírozási tevékenység után nem kell pénzügyi tranzakciós illetéket fizetni, így a GF Faktor Zrt. várakozásai szerint folytatódhat az a tendencia, hogy a kis- és középvállalatok a faktoringot részesítik előnyben, és ezzel finanszíroztatják magukat.

Baltay Zsombor, a GF Faktor Zrt. vezérigazgatója ezzel kapcsolatban elmondta: 2013-ban a bankok hagyományos hitelezői aktivitása - a tevékenységük eredményességét csökkentő jelentős adóterhek miatt - továbbra is csökkenő tendenciát mutat majd. A vállalati hitelpiacon továbbra is szigorúak maradnak a hitelezési feltételek, emellett hitelfelvevői oldalon sem várható érdemi keresletnövekedés. Tovább nehezíti a vállalati hitelezés magára találását a 2013. január 1-jétől bevezetett pénzügyi tranzakciós illeték, amely további negatív hatást gyakorolhat a bankok hitelezési hajlandóságára - utalt rá a vezérigazgató.

Ha áthárítják, ha nem, senki se jár jól

Kiemelte: amint azt a Magyar Nemzeti Bank elemzése is megállapítja, ha a pénzintézetek nem lesznek képesek áthárítani ezeket a költségeket, akkor romlik a jövedelemtermelő-képességük, és ezen keresztül gyengül a hitelezési hajlandóságuk. Ha a bankrendszer áthárítja az illetéket, akkor ezzel 2013-ban tovább drágulnak a pénzügyi termékek és szolgáltatások, amire a vállalati ügyfelek a fizetési szokásaik megváltoztatásával reagálhatnak.

"Örülnek" az extra adónak

Baltay Zsombor rámutatott: a faktoring számára újabb kitörési lehetőséget biztosíthat, hogy mint finanszírozási formát nem drágítja a 2013. január 1-jén hatályba lépett pénzügyi tranzakciós illeték.

A vezérigazgató hozzáfűzte: a faktoring segítségével a vállalkozások jelentősen javíthatják likviditási helyzetüket és erősíthetik pénzügyi mutatóikat. A GF Faktor Zrt. például a számlaösszeg egy jelentős részét a kibocsátott számla befogadását követően, azonnal megelőlegezi és átutalja a megbízó számára. Így a cégek már rövid távon is javíthatják likviditási helyzetüket - fűzte hozzá Baltay Zsombor.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor 25 év, 3 millió szerződés, 1,5 millió megvalósult lakásálom
Privátbankár.hu | 2022. május 15. 14:56
A Fundamenta negyedszázaddal ezelőtt kezdte meg működését.
Pénzügyi szektor MNB-alelnök: jelentős kockázata van a kemény földet érésnek
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 11:22
Az infláció pedig nem kérdés, hogy "tartós". Viszont 4 százalék körüli növekedés "benne van" a magyar gazdaságban Virág Barnabás szerint.
Pénzügyi szektor Az OTP ismét nagyot esett a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2022. május 10. 18:10
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 898,62 pontos, 2,16 százalékos csökkenéssel, 40 663,48 ponton zárt kedden.
Pénzügyi szektor Megugrottak a kamatok, nőtt a betétállomány
Privátbankár.hu | 2022. május 10. 10:49
A szárnyaló infláció miatt a betéti kamatok is érezhetően nőni kezdtek, amire reagáltak a megtakarítók. Egyetlen hónap alatt 40 százalékkal nőtt a lekötött lakossági betétek összege a bankokban.
Pénzügyi szektor Ezért döntenek sokan a magán egészségügyi ellátás mellett
Privátbankár.hu | 2022. május 9. 10:52
A gyorsaság és a kényelem a legfontosabb szempont.
Pénzügyi szektor Vitairattá értek Matolcsy György tézisei
Privátbankár.hu | 2022. május 7. 14:10
Az MNB bemutatta az "Új fenntartható közgazdaságtan – globális vitairat" című kötetét.
Pénzügyi szektor Az OTP megint zuhant a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2022. május 6. 18:00
Pénteken is csökkenéssel zárt a BUX.
Pénzügyi szektor Jól tömje meg a zsebét, aki Balatonfüred környékén venne ingatlant
Privátbankár.hu | 2022. május 6. 14:57
Nőtt a Balatonhoz és környékéhez költözők száma, jelentős különbségek vannak a négyzetméter- és a lakásárakban - derül ki a Takarék Index legfrissebb felméréséből.
Pénzügyi szektor MNB-s bírságot kapott a Concorde
Privátbankár.hu | 2022. május 6. 10:52
Az MNB 18,1 millió forint bírságot szabott ki a Concorde Értékpapír Zrt.-re, elsősorban a piaci visszaélések szűrésére alkalmazott gyakorlat, továbbá javadalmazási és informatikai hiányosságok miatt. A jegybanki intézkedések nem érintik a Concorde biztonságos működését.
Pénzügyi szektor Itt vannak a 10 százalék feletti hitelkamatok
Privátbankár.hu | 2022. május 6. 10:21
Megérkeztek a 10 százalék feletti lakáshitel-kamatok májusra a magyar piacra – derül ki a money.hu Kamattükréből. A kamatemelkedés a piaci hitelek iránti kereslet további visszaesését vetíti előre.
hírlevél
Ingatlantájoló