<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A bankok legfrissebb hirdetményeiből az derül ki, hogy több piaci szereplő már beárazta a múlt heti kamatemelést, miközben kimúlt az utolsó jelzálogalapú CHF-hitel. A kedvezményes, "ügyfélcsalogató" kamatperiódus hamarosan minden banknál megszűnik - a jogszabályi háttér változása miatt.


Végtörlesztés: itt a végjáték

Az év utolsó hónapja nemcsak a végtörlesztés miatt lesz eseménydús több bank számára, hanem az alapkamat emelkedése és a hitelezési kockázatok növekedése miatt is. A BankRáció.hu gyűjtése szerint újabb fejlemény végtörlesztés-ügyben, hogy néhány kisebb takarék után a Fundamenta és az Aegon sem fogad be újabb kérelmeket mától - vélhetően így tudják majd tartani az ügyfelek kiszolgálásában a törvényes határidőt.A KDB december elsejével megszüntette a hitelkiváltásra optimalizált termékkínálatát, így a végtörlesztők innen már biztos nem juthatnak forráshoz. A banknál ugyan van szabadfelhasználású hitel, de az hitelkiváltásra nem használható fel. A bank ezen felül megszüntette a jelzálog alapú CHF-hiteleit is, így ilyen termék jelenleg nincs már a magyar piacon.

Szigorítottak a bankok

Nem javultak a hitelezési feltételek, sőt, a bankok nagy része szigorított, ami az alapkamat 50 bázispontos emelése után nem is akkora meglepetés - kivétel persze akad.

Az Axa december elsejétől érvényes hirdetménye szerint 2 százalékkal emelkedett minden jelzáloghitel kamata. Szintén elsejétől a CIB az 1 éves kamatperiódusú, FIX1 nevű hitelét már nem lehet igényelni. A bank többi kölcsönénél nincs változás, maradtak az eddigi kamatok, és továbbra is él a folyósítási díj 50 százalékának visszatérítésére szóló akció, melynek feltétele a CIB Bankhoz történő jövedelemutalás.

Az OTP-nél csak a referenciahozamok változtak, forinthiteleknél nőttek, euróhiteleknél csökkent a báziskamat értéke - vagyis az irányadó ráta emelését hamar beárazta a legnagyobb lakossági bank.

Van, ahol a hitelbírálat drágult

A Raiffeisen minden hitelénél 1 százalékos hitelbírálati díjat vezetett be. A minimum fizetendő díj 35 ezer, a maximum 100 ezer forint lett. A bank minden hitelénél kamatemelés volt: a Lakáshitelnél 0,85 százalék, a többi hitelnél (Személyi kölcsön ingatlanfedezettel, Egyetlen hitel és Otthonvédelmi hitel) 0,75 százalék az emelés mértéke. További változás, hogy a Lakáshitelnél eddig az első 6 hónapban alacsonyabb kamat volt, a kedvezményes kamatperiódus azonban megszűnt. A változások alól csak az Újrakezdés nevű hitelük jelent kivételt, itt se ma hitelbírálat díja, sem a kamat nem emelkedett.

Lőttek a kedvezményes kamatperiódusnak

A kedvezményes, "ügyfélcsalogató" kamatperiódus egyébként hamarosan minden banknál megszűnik, erre ugyanis egy november közepén elfogadott jogszabály kötelezi a pénzintézeteket. A január egytől hatályos rendelkezés szerint „...az átlátható árazás biztosítása érdekében...(a bank)...nem kínálhat korlátozott időtartamra kedvezményes kamatot."


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Erősödött csütörtök estére a forint
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 18:09
rősödött a forint csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Már elérhető a Széchenyi Kártya Program MAX hitelei a Magyar Bankholding tagbankjainál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 13:37
Elindult a Széchenyi Kártya Program MAX, amely a hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését célozza. Az MKB Bank és a Takarékbank, amely élen járt az eddigi Széchenyi Kártya Programok hitelkihelyezésében, az elsők között nyújtja az ügyfelek részére a megújult program konstrukcióit.
Pénzügyi szektor A cégbíróság is rábólintott a Magyar Bankholding két alapkezelő leányvállalatának egyesülésére
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 15:26
Bejegyezte a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága az MKB-Pannónia Alapkezelő beolvadását a Budapest Alapkezelőbe.
Pénzügyi szektor Újabb hitel fajtákból élhetnek túl a hazai kkv-k
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 17:15
Itt az államilag támogatott Széchenyi Kártya Program MAX.
Pénzügyi szektor Mészáros Lőrinc bankja átvette a Sberbank hitelállományát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 13:18
Megtörtént a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország Zrt. mintegy 330 milliárd forint értékű hitelportfóliójának átvétele az MKB Bank Nyrt. részéről. A tranzakciónak köszönhetően mintegy 35 000 lakossági és mintegy 3000 vállalati ügyféllel bővül az MKB  ügyfélköre.
Pénzügyi szektor Egymilliárd euró fölé nőtt az Erste nettó nyeresége
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 10:51
918 millió euróról 1,14 milliárd euróra.
Pénzügyi szektor Ez lehet a segítség a futószalagon érkező kamatemelésekre
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 11:10
Az egyre gyorsabban változó kamatkörnyezetben az ügyfelek számára komoly kedvezmény, összességében pedig versenyelőny lehet az, hogy már van bank, aki a bírálati időtől függően a hiteligény befogadásakor érvényes kamat mellett hajlandó folyósítani a lakáshitelt.
Pénzügyi szektor Még ismerkednek az emberek az okos ATM-ekkel
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 10:23
Úgy tűnik, egyre többen ismerik fel, hogy az ATM-eket nem csupán pénzfelvételre lehet használni. Az automatákon keresztüli befizetési forgalom évről-évre növekszik, az elmúlt két évben átlagosan 35 százalékkal bővült.
Pénzügyi szektor Egyre többen költik kártyáról a fizetésüket
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 09:53
Mérföldkövet ért el a K&H a fizetésüket bankszámlára kérő ügyfelek segítségével: a számuk jelenleg közel 520 ezernél tart - közölte a pénzintézet. Ezzel párhuzamosan az arányuk is növekedett, 2016-ban a lakossági bankolók 50 százaléka utaltatta a fizetését a bankszámlájára, míg idén már 67 százalékos volt az arány. Ők a bankkártyájukkal is egyre nagyobb összeget költenek a fizetésükből.
Pénzügyi szektor Kész átverés: Csányi Sándorral reklámozzák a kriptovalutás bizniszt
Privátbankár.hu | 2022. július 25. 12:03
Az utóbbi hónapokban egyre gyakoribb, hogy internetes csalók ismert emberek nevével és arcképével visszaélve, kitalált történetekkel csábítanak kriptovalutás befektetésekre.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG